Just nu åker jag runt, träffar så många av mina föreningar och partivänner i min arbetarekommun för att få så mångas som möjligt tankar kring katastrofvalet 2010.
Jag tror att vägen framåt går genom mångas deltagande och inte genom de reflexmässiga, "luftlandsatta", förenklade förklaringar av några få etablerade som månar i första hand om sitt eget uppdrag och framtid.
Därför är den diskussion som pågår inom Netroots viktig och betydelsefull. Debattartikeln i Aftonbladet idag av ett antal Netroots debattörerkändes rätt befriande. Den stämmer väl överens med hur jag tänker och funderar. Det behövs ett öppet krisarbete
Jag vill påstå att idag är krismedvetandet lågt. Och jag är mycket orolig för att från partihögkvarterat ner till arbetarekommunen och föreningar har allt fler anpassat sig till att Socialdemokratin är ett 20-30 procentsparti, istället för ett 45 procentsparti i en svacka. En sådan inställning kommer också att prägla lösningarna.
Debattörerna är Staffan Lindström, Johan Westerholm, Alexandra Einerstam, Peter och Annika Högberg, Anna Vikström, Peter Johansson, Sandro Wennberg, Rosmarie Södergren
UPPDATERING KL 15.35
En av författarna till debattartikeln missade jag - ber djupt om ursäkt för detta - nämligen Staffan Lindström som skriver på bloggen Jämlikhetsanden
SW
Läs även andra bloggares åsikter om Stefan Wikén, Socialdemokraterna, politik, Netroots, Jämtlands län,
Titta gärna på intressanta bloggar genom NetRoots, S-BUZZ, RödGröna bloggen och Politiometern
onsdag 20 oktober 2010
Var finns krismedvetandet?
Etiketter:
Jämtlands län,
netroots,
politik,
socialdemokraterna,
Stefan Wikén
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
6 kommentarer:
Kul att du gillar vårt initiativ! Lite blygt vill jag bara påpeka att jag också var med.
Jag ber om ursäkt Staffan. Jag slarvade. Jag vet att du var med också skrev eftersom jag gick igenom er allihopa och var ni bor för en journalist som undrade. Och dig var den jag hade sämst koll på...
/ Stefan
Menar du att du tror att det är möjligt att under en partiflagg åter samla 45% av rösterna? Att ett av åtta riksdagspartier (pluss två partier till som de flesta åtminstone känner till) skulle kunna få nästan hälften av rösterna?
Jag vill gärna tro det, man jag har otroligt svårt att förstå hur det skulle gå till. I och med att väljarna röstar mer efter frågor (djupa analyser eller dagsländefrågor spelar i det här perspektivet mindre roll) så tror jag att det blir mycket svårt att vara bästa alternativ för så stora grupper.
Jag tror det gick att vara så stora i en tid då "man var socialdemokrat" utan att djupare fundera på vilka frågor som ledde till den slutsatsen. Då man litade på att partiet förde "vanligt folks talan", och då det fanns fler som identifierade sig med "vanligt folk".
Samtidigt tycker jag att socialdemokratisk politik (vilken det nu är...) är så tydligt bättre än alla andras att jag inte kan förstå att vi inte får 80%. Men så är ju jag också en av de 30,66%'en.
På något sätt svarar du själv på frågan...
Men jag menar att vi som parti kommer att agera på olika sätt utifrån vad vi har för perspektiv.
Om detta går säkert vända många varv på, men en intressant jämförelse med det amerikanska presidentvalet, så har partierna där en större andel kärnväljare (av de som röstar alltså) än vad vi har i Sverige...
Och vad har det med saken att göra då, jo världen är inte alltid så beskaffad som vi tror eller upplever den.
Ja, jag tror att det är möjligt för socialdemokratin att återigen bli ett 45 procentsparti.
Men då måste det till att vi definerar socialdemokrati i vår tid, inte i förhållande till "höger", inte i förhållande till "vänster", utan iförhållande till människors problem, drömmar och förhoppningar - där människor är en del av lösningen inte av problemet.
Jag kan bara hoppas att du har rätt.
Om det går att nå 45% eller inte spelar ju egentligen ingen roll. Ambitionen tror jag skall vara att skapa en politik som alla KAN rösta på, en politik som är rimlig för fattig som rik, för storstad som glesbyggd, för kvinna som man, för svensk som nysvensk.
Jag tror att den politiken skall formas utan att man allt för mycket sneglar på hur många röster man kan få på vilken fråga.
Gärna en snygg paketering, men först en gedigen politik för hela Sverige och alla i Sverige.
Tror jag snor det där: Gärna en snygg förpackning, men först en gedigen politik för hela och alla i Sverige.
Skicka en kommentar