torsdag 12 februari 2009

Varningsklockor!

Jag har lärt mig att eftersom jag inte kan eller vet allt måste jag uppfatta när varningsklockor ringer. Idag tänkte jag peka på två som ringer!

Varningsklocka 1
Sverige stäms av den norska avdelningen av Internationella Juristkommissionen (ICJ). Orsaken är att de anser att FRA-lagen är en kränkning mot Norge efters som det innebär avslyssning av norska medborgare. En stor del av Norges kommunikation via internet, sms och telefon med resten av världen går genom Sverige.

Om FRA-lagen stäms inför domstolen för mänskliga rättigheter av den norska avdelningen av Internationella Juristkommissionen borde inte det indikera två saker:
1) Alla som inte förstått lagens betydelse - borde tänka efter.
2) Börja om från början, börja om på nytt.

Varningsklocka 2
En annan Varningsklocka står ett Otyg för när han skriver att EU är rätt spännande att fundera över utifrån att datalagringsdirektivet har fått grönt ljus av EG-domstolen nu. Frågorna blir om datalagringsdirektivet är en fråga om den inre marknaden eller en polisiär och juridisk fråga? Syftet var väl att hjälpa polisen att utreda grova brott? På vilket sätt är det en fråga för den inre marknaden?

SW

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Martin Vesterlund sa...

Tror domstolen kom fram till att om vissa EU-länder implementerade direktivet (eller liknande) och andra inte gjorde det så skulle det kunna snedvrida den inre marknaden. Fullkomligt logiskt, eller hur? :)

En lite slarvig sak från min sida är att det enda EG-domstolen sa ja till var att direktivet hade gått igenom på riktiga grunder (inre marknad som sagt), så det finns fortfarande en chans att det faller ifall t.ex. Tyskland kommer fram till att det bryter mot författningen.

Stefan Wikén sa...

Jo detta med den inre marknaden och vad som genomförs med det som grund är långt ifrån logiskt, åtminstone inte för vanlig logik.

Själv har jag stort överseende med slarv. Kanske därför att jag annars skulle ha svårt att leva med mig själv ;)