måndag 12 april 2010

Ska vi bygga Sverige tillsammans eller ska motsättningarna öka?

Politiken handlar om hur vill vi att Sverige ska se ut imorgon. Ska skillnaderna, klyftorna och därmed motsättningarna öka eller ska vi minska klyftorna, satsa på jobben och på solidariteten - insikten att vi människor är beroende av varandra.

Ska Sveriges framtid byggas av oss tillsammans eller med motsättningar mellan Vi och Dom.

Det är vad den politiska diskussionen just nu handlar om.

Jag skrev häromdagen att SKL bedömer att det kommer att krävas skattehöjningar för att klara välfärden. Detta samtidigt som den borgerliga regeringen minskar pengarna till kommunerna med 12 miljarder.

Det innebär att utöver de 25 000 jobb som redan försvunnit bland lärare, undersköterskor, förskollärare, hemtjänstpersonal så ska 10 000-tals ytterligare bort. För mig känns inte de som vare sig värnande eller satsning på välfärden.

Katarina har räknat ut att det för Jämtlands län handlar om 163 miljoner, vilket omräknat i tjänster betyder ungefär 476 bortagna arbetstillfällen.

Det är 476 betydelsefulla jobb, dels har vi långt ifrån kommit igenom lågkonjunkturen men framför allt så vet vi att behoven inom äldreomsorgen, skolan och förskolan är så stora.

De socialdemokratiska förslagen har konsekvent sett annorlunda ut. De RödGröna överenskommelserna ser konsekvent annorlunda ut.

Vi ser vår gemensamma verksamhet som en möjlighet för Sverige.

Den borgerliga politiken med Anders Borg i spetsen framstår däremot allt mer som en date med den rikaste procenten i Sverige. Samtidigt som de försöker sminka politiken att framstå annorlunda än vad den faktiskt är.

Storstad har en mycket bra genomgång av vad Anders Borg glömde säga.

HBT-Sossen visar att ensamstående med barn halkar efter i välfärden. Peter tog också upp detta. Något som jag tog upp utifrån ett mail fått häromdagen, men då handlade det om en ensamstående pappa.

Johan har ett mycket viktigt inlägg som handlar om Jämlikhetsanden och illa uppbyggd retorik. En text som handlar om hur högern försöker angripa forskning och studier som visar det mycket starka sambandet mellan sociala klyftor och hälsa. Dock inte med något som helst fakta underlag. Johan konstaterar också att borgerligheten monterar ner all sådan forskning så fort de får chansen och exemplifierar med Arbetslivsinstitutet.

Jag skrev i början av februari utifrån en artikel om Dödens Fält att Klassklyftor och ojämlikhet hotar samhällsbygget.

Det gäller även idag.

SW

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Titta gärna på intressanta bloggar genom NetRoots och Politiometern

Inga kommentarer: