onsdag 17 februari 2010

Klassklyftor och ojämlikhet hotar samhällsbygget!

För några dagar sedan läste jag en av de bästa artiklar på mycket länge i Expressen. Den handlade om Dödens fält. Artikeln beskriver klyftorna och ojämlikheten i den skotska stadsdelen Calton där medellivslängden är 58 år.

Den centrala frågan i artikeln är
"Beror den låga livslängden i de fattiga kvarteren på deras låga inkomster eller på de stora skillnaderna? Dvs är det fattigdomen eller ojämlikheten som ska bekämpas?".
Svaret på den frågan tycker jag själv är självklart. Men det kanske bara beror på att det var dessa skillnader, denna ojämlikhet och denna uppdelning av människor som var orsaken till att jag engagerade mig politiskt.

Artikeln tål att läsas. Tål att diskuteras. Och grundfrågan gäller lika väl här som där!

Några som skrivit om artikeln är Helen Pettersson som skriver Klockrent om klassklyftor och ojämlikhet , Ojämlikhet värre än fattigdom är rubriken hos Röda tankar i Norberg, Varför jämlikhet handlar om liv och död av dagensarena.

Till sist
Tydlig fokus på jobb och rättvisa ger en rödgrön valseger den 19 september! skriver Martin Moberg på sin blogg idag. En bra uppföljning på veckans diskussion om varför de RödGröna går mot valseger och de borgerliga mot förlust.

SW

Läs även andra bloggares
intressanta åsikter om , , , ,

Inga kommentarer: