lördag 20 februari 2010

Statliga företag stöder propaganda mot sig själva!

"Företagen är så viktiga i vårt samhälle att de behöver företrädas av en organisation som åtnjuter bred respekt, inte en ideologisk megafon."
På det sättet avslutar Leif Pagrotsky en artikel i GP Stor och rik men för vem?

Jag läste artikeln för någon dag sedan. Innehållet har sedan dess gnagt inom mig sedan dess. Det känns rent utsagt åt skogen att statliga företag är med att finansierar propaganda mot sin egen existens.
Och vilka är medlemmarna? Är organisationen representativ? Det största medlemsföretaget räknat i medlemsavgift lär vara Posten. De statliga företagen är tyngre som medlemmar än Wallenbergsföretagen. Vad tycker de statliga företagen om sjukförsäkringen, och vem är det som tycker? Har Posten någon åsikt om att Sveriges Television skall göras om eller att högerpolitik är bra för Sverige? Och vem bestämmer vad Posten tycker? Ägarna, svenska folket? Eller den anställde vd:n? Eller kanske Maud Olofsson eller Fredrik Reinfeldt? Jag vet inte.

Och de utlandsägda företagen? De är säkerligen ännu fler än både de statliga och Wallenbergdominerade företagen. Vad tycker de om att svenska privatpersoners förmögenhetsskatt prioriteras framför sänkt bolagsskatt för deras företag?

Detta kanske ser ut som filosofiska frågor som inte har något tydligt svar. Men de illustrerar en sak som jag tycker framstår allt tydligare. Det är något konstigt med att statliga företag är medlemmar i en organisation som inte har något annat syfte än att påverka staten själv. Och ännu konstigare är att SVT och Sveriges Radio är medlemmar i en politisk lobbyorganisation som de samtidigt skall granska, och som dessutom är emot hela idén med radio och tv i allmänhetens tjänst.


Egentligen är detta inget nytt. Vi vet att Svenskt näringsliv – Lobbyorganisationen för Sveriges mäktiga som Claes Krantz skrev. En lobbyorganisation som styrs av makt som ärvs.
Däremot är det svårsmält att Posten och mina licenspengar stödjer denna propagandamaskin

SW

Läs även andra bloggares intressantaåsikter om , , , , , ,

3 kommentarer:

Victor Svedberg sa...

Väldigt intressant och informativ artikel, bra inlägg!

Lars-Erick Forsgren sa...

Viktigast är väl ändå att det klart framgår vem som står för åsikterna.
Även näringslivet ska ha rätt att ha åsikter!
Men jag vill att avsändaren ska framgå!

Jfr mina bloggpost om Mediaplanet, börja med denna länk:

http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2010/02/om-mediaplanet-och-ansvaret-for-dess.html

Stefan Wikén sa...

Lars-Erik men visst är det märkligt att statliga företag stödjer propaganda mot sig själva? Visst måste det vara märkligt att utländska företag stödjer propaganda för att utvidga privat förmögenheterna istället för att förbättra företagasvillkoren?