onsdag 3 februari 2010

Ny kärnkraftsdebatt under uppsegling!

I Jämtlands län har de politiska företrädarna varit överens om - åtminstone utåt - att vi inte ska bryta uran i länet. Självklart har det grundat sig på att tidigare energiöverenskommelser handlat om att kärnkraften ska fasas ut och ersättas med förnyelsbar energi.

När de borgerliga partierna gjorde energifrågan till en blockskiljande fråga genom att säga ja till nya kärnkraftreaktorer så öppnades naturligtvis en ny kärnkraftsdebatt. Detta blev ännu tydligare när Reinfeldt öppnade för uranbrytning i Sverige. Detta innebar genast stora protester och i Jämtands län en tvärpolitisk manifestationer runt om Storsjön.

Centerpartiet har därefter vridit och vänt sig flera varv. Några vägrar att vara med att fatta beslut i riksdagen i frågan. Andra som Håkan Larsson (fd riksdagsledamot för centerpartiet) försöker peka på vad som var Centerns ställningstagande på senaste partistämman. Han säger:
"Jag skulle inte heller kunna rösta för att öppna för nya kärnkraftsreaktorer om jag idag hade varit ledamot av Sveriges riksdag."

Det finns helt klart ett antal centerpartister som fortfarande tycker att Centerpartiet inte ska dagtinga med sitt samvete. Men även en avhoppad moderat som sitter kvar i riksdagen kan tänka sig att rösta emot regeringen i denna fråga.

Det finns många företag som vill bryta uran i Sverige. Intensiteten i provborrningar och prospekteringar har ökat dramatiskt de senaste åren. Det går att spekulera om en del har med den borgerliga regeringens ställningstagande att

I detta läge så ställer sig folkpartisterna i Jämtlands län och säger att vi ska bryta uran i Jämtlands län och Sverige.

Många frågor dyker upp kring detta. Kommer det att påverka t ex den borgerliga majoriteten i Krokom, där alla partier varit överens att säga nej till provborrningar och uranbrytning?

Dagens ledare i ÖP försöker få det till att Centern är en garanti för att det inte blir någon uranbrytning. Problemet är att Centern ställer upp på att ladda nya kärnreaktorer och att agerandena varit konsekventa under hela mandatperioden. Jag kan bara hålla med Karin Thomasson (MP) - En röst på Centern är en röst på kärnkraft.

SW

PS


Läs även andra bloggares
intressanta åsikter om , , , , , , , ,

1 kommentar:

Michael Karnerfors sa...

Vad har 30 år gammal stand-up comedy med dagens kärnkraftsdebatt anno 2010 att göra?