tisdag 2 mars 2010

Avdragsrätten för hushållsnära tjänster ska avskaffas!

Kalle Olsson har i dagens ledare "Hvad tycka S egentligen?" i LT kritik mot Socialdemokraterna. Den är uppdelad i:
1) Det var inte bra att Mona Sahlin (S) ersattes av Luciano Asudillio i debatten i Agenda med Maud Olofsson (C).
2) Socialdemokraterna är otydliga och tvingats till försvarsställning

1) Det var inte bra att Mona Sahlin (S) ersattes av Luciano Asudillio i debatten i Agenda med Maud Olofsson (C). Jag vet inte varför Luciano fick ta debatten på Agenda. Däremot så vet jag att om alla inställda debatter som regeringen ställt in under 2006 - 2009 finns det en hel del skrivet om. Jag menar det bör rimligtvis finnas lite proportioner på hur man dömer den ena eller den andre.

Luciano skötte sig bra. Lite av debatten finns i ett klipp längre ner.

Jag tror dessutom inte att alla samtal kan föras av Mona Sahlin för Socialdemokraterna. I allafall inte om vi ska klara av att föra 1 miljon väljarsamtal i Sveriges största samtals kampanj fram till den 19 september. Då måste det ske med många människor och många röster.

2) Socialdemokraterna är otydliga och tvingats i försvarsställning Det är självklart inte lätt att vara tydlig. På den Socialdemokratiska kongressen i höstas så kongressen att subventionera hushållsnära tjänster är djupto rättvist och mycket dyra jobb. I de politiska riktlinjerna skrevs skarpt in att "avdragsrätten för hushållsnära tjänster avskaffas" när partiet redovisade sin beslutade uppfattning.

I Godmorgon Sverige idag så säger Mona Sahlin (S) bl a:
"Bort med Skattesubventionen och se hur vi kan hjälpa små företagen att anställa fler."

På frågan om Sociademokraterna plötsligt har ändrat sig.
"Nej, vi har inte plötsligt ändrat oss. Vi är fortfarande djupt kritiskt mot hur det här avdraget har byggts upp."

Hon utvecklar resonemanget, men är tydlig - tycker åtminstone jag.
"Principiellt och ideologiskt fel att man ska få lägre skatt för att man nyttjar den här tjänsten"


Se hela intervjun med Mona Sahlin (S)


Tänk om regeringen och dess företrädare kritiserades lika hårt som oss Socialdemokrater när de använder uppenbart felaktiga siffror. I klippet nedan upprepar Maud Olofsson tre gånger att införandet av avdrag för hushållsnära tjänster gett mer än 11.000 jobb....

Detta stämmer inte. Åtminstone inte enligt Almega som säger att det är sammantaget 11.300 som jobbar med hushållsnära tjänster.

Jag konstaterar att Maud Olofsson (C) inte heller vill diskutera prioriteringen i förhållande till skola, äldreomsorg och vården som Luciano vill göra.


Svenskt Näringsliv försökte mörka den uppenbart felaktiga siffran som också användes av Moderaterna.

Tillsist håller jag med Kalle Olsson i sakfrågan: "Ur ett socialistiskt perspektiv är det emellertid obegripligt att staten ska subventionera tjänster som kommer en liten och köpstark del av befolkningen till gagn." Men nej, det är och har inte blivit någon "sossepolitik" att rabattera höginkomsttagare vare sig enligt Mona Sahlin (S) eller den Socialdemokratiska partikongressen.

Vi vet att det är bara någon promille som tjänar under 300 000 som nyttjar subventionen. Några bilder som illustrerar fördelningseffekten av bidraget, förlåt, avdraget.Eva och Alexandra har också skrivit om det orättvisa avdraget för hushållsnära tjänster. Katarina berör också den felaktiga siffran som Centern, Moderaterna och Svenskt Näringsliv slänger sig med.

SW

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , ,

Inga kommentarer: