lördag 10 januari 2009

Ny politik kommer att komma - bättre sent än aldrig!

Häromdagen småpratade jag med en aktiv och i sin kommun framträdande centerpartist. Han var bekymrad över vad som nu händer i kommunerna och pekade på hur försörjningsstödet sköt i höjden i sin kommun.

Jag lyssnade med ett snett leende. Ett sådant man visar upp i blandning av instämmande, vad var det jag sa och frustration. Svårt, men jag försökte hålla inne så gott det gick med att konstatera att detta är en följd av den borgerliga politiken att nedrusta arbetslöshetsförsäkringen, socialförsäkringen och sjukförsäkringen.

Centerpartisten avslutade med att konstaterar att kommuner och landsting behöver mera pengar. Och jag höll med och pekade på att det numera finns ett tydligt politiska alternativ som vill det. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill satsa minst 10 miljarder EXTRA under de kommande två åren genom mer pengar till kommuner och landsting, d v s till vården av sjuka, äldre och skola.

I stort sett dagligen kommer nya rapporter om den allvarliga ekonomiska situationen i kommuner och landsting runt om i hela landet. Trots detta väljer regeringen att inte tillföra några extra resurser för att undvika de varsel som nu hotar kvaliteten i välfärdssektorn - i skola, vård och omsorg.
Skriver Mona Sahlin, Peter Eriksson och Maria Wetterstrand i en debattartikel.

I artikeln pekar de på att bara de minskade skatteintäkterna innebär 20 000 färre arbeten runt om i landet på sjukhus, inom äldreomsorgen och skolan. Inom våra centrala välfärdsområden och inom de områden vi i en lågkonjunktur och strukturkris borde satsa på t ex utbildningsområdet.

Artikeln pekar också på att arbetslösheten kommer att stiga till nio procent 2010 och 145 000 jobb beräknas försvinna. Ett rejält misslyckande kan man säga för den borgerliga sk jobbpolitiken när den nu leder till socialbidragsköer som växer till sig att bli allt längre.

Allt detta motiverar extra pengar till kommuner och landsting.

Nu biter väl inte sådan socialdemokratisk agitation på min centerpartistiska kamrat än mindre på den borgerliga regeringen.

Tyvärr, är jag rädd att de inte heller lyssnar när ropen och kritiken kommer från egna partiföreträdare.

Anders Knape, Ordförande, Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), menar i en debattartikel att Kommuner och landsting behöver ett stimulans paket:

Det behövs ett "kommunalt stimulanspaket" på minst tre miljarder 2009 och åtta miljarder 2010 för att mildra långkonjunkturens konsekvenser för kommunsektorn och beskedet behöver komma snart.

Anders Knape är en respekterad moderat kommunpolitiker. Fattas annat när han är Ordförande i Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), men avslutar artikeln med ganska svidande kritik mot regeringen:

De stimulanspaket som regeringen föreslagit räcker inte för att stävja krisen. Vi måste se till att konjunkturnedgången inte blir längre och djupare än nödvändigt. Att ge kommuner och landsting extra pengar är ett effektivt sätt att motverka lågkonjunkturens effekter på sysselsättningen. Och pengarna behövs nu.


Jag är övertygad om att dessa krav är i försiktigaste laget. Ändå är detta i grunden ett rop på en annan politisk riktning, ett rop på en annan politik.

Tyvärr, tror jag inte ens regeringen lyssnar på sin egen expert Lars Calmfors som efterlyser höjda statsbidrag för att kommuner och landsting inte ska behöva skära ned på personalen.

Jag har svårt att ge någon tröst vare sig till bekymrade centerpartister eller uppgivna social liberaler. Sverige kommer att få en annan politik, men den kommer att komma alldeles försent...
... efter valet 2010.

Bättre sent än aldrig!

SW


Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: