tisdag 6 januari 2009

Tårar rinner!

Jag kan inte rå för det men tårarna rinner ner för kinderna.

Min son väckte mig och berättade att jag fått ett meddelande på mobilen. Meddelandet var vidaresänt och kom ursprungligen från den norske läkaren Mads Gilbert. Innehållet i messet publicerades visserligen i bl a i Kvällsposten och i Dagens Medicin för två dagar sedan.

Men vad hjälper det när de krigets fasor kommer krypande genom telefonen framburen av min nioåriga son. Så här stod det i messet.

Dette sterke ropet kommer fra Mads Gilbert, den norske legen som hjelper till vet et sykehus i Gaza: De bombet det sentrale gronnsakmarkedet i Gaza by for to timer siden. 80 skadde, 20 drept, alt kom kom hit til Shifa. Hades! Vi vasser i dod. blod og amputater. Masse barn. Gravid kvinne. Jeg har aldri oppleve noe så frykelig. Nå horer vi tanks. Fortell videre, send videre, rop det videre. Alt. GJOR NOE! GJOR MER! Vi lever i historieboka nå, alle! Mads


Orden tryter i den sorg, frustration och vrede som väller fram. Jan Eliasson vår fd utrikesminister och toppdiplomat säger
- I det här läget är det ett svek från säkerhetsrådets sida, och från länder som hotar med sitt veto, framförallt USA, att inte ta detta ansvar, säger Eliasson.

Det behövs ett stopp på detta vansinne nu. Självklart ett omedelbart eldupphör. Israel måste omedelbart upphöra med sina attacker. Hamas måste omedelbart slutar med raketbeskjutningen av södra Israel. Israel är den starkare parten och måste därför ta det ansvar som det innebär för att fredssamtalen återupptas.

Skräcken som våldet leder till följs bara av ytterligare övergrepp på mänskligheten med och kriget trappas upp. Detta måste brytas. Det svek som Eliasson talar om är inte bara ett svek mot alla barn, kvinnor, människor som just blir lemlästade och mördade i Gaza just nu. Det är också ett svek mot alla som tror på att en bättre värld är möjlig. Det är ett svek mot alla mänskliga värden.

... och tårar rinner nedför mina kinder.

SW

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Inga kommentarer: