måndag 12 januari 2009

Demokrati förutsätter öppenhet och debatt

Jag kan inte låta bli att göra några tvära kast. Och börjar med det mycket enkla konstaterandet att demokrati är inte bara att räkna röster. Något som Erik Laakso idag skriver om på arvidfalk. Inlägget handlar om risken att vänstern i sin kritik mot Israel riskerar att stödja icke demokratiska rörelser.
Folket måste hela tiden ha rätten och möjligheten att avsätta sina ledare och göra nya överenskommelser.


Frågan vad krävs då för att kunna göra nya överenskommelser? Det behövs självklart ett samtal och en diskussion. I annat fall är det inte möjligt för fler personer än En att komma överens.

Därför var det lite spännande att följa upp Jonas Morians blogg idag som handlade om uppföljningen av Socialdemokratiska studentförbundets skrift "Från smedja till sambandscentral".

Socialdemokratiska studentförbundet gav ut en debattbok om arbetarrörelsen och idédebatten i slutet av förra året - Från smedja till sambandscentral. Frågeställningen om vad som hänt med forumen för idédebatt och hur påverkas den av vår tids PR-konsulter? Om detta har t ex Jonas Morian som bidragit i boken skrivit om. Kritiska synpunkter kom från Tankar från roten som hade hört det mesta förut och Johan Sjölander som frågade - Bör socialdemokratiska studentförbundets intellektuella få yrkesförbud?

Alla jublar alltså inte för diskussion om behovet eller inte av debatt. Och då slår mig tanken om detta har samband med reaktionerna mot Socialdemokraterna i Skånesrådslagssvar?

Jag skrev i inläggetRådslagssvar eller uppror skrev
Klarar inte socialdemokratin av att debattera även sånt som ifrågasätter centrala delar i politiken så stänger vi dörren för engagemang och deltagande i en bred socialdemokratisk rörelse. Om ett enda område undandras att kunna diskuteras så kommer socialdemokratin att få det svårt. Öppenhet och debatt – när tid för sådan finns är viktigare än att tillfredställa de borgerliga opinionsbildarna.
Jag är övertygad att debatten har ett egenvärde. Kan den hållningen som inte självklart ser debatt om idédebatten som något positivt också vara förklaringen till att inte gillas? Nej, jag är inte säker på att det finns något samband.

Jag tror att slopande av utgiftstaket (om nu det är det Skåne menar jag har inte sett deras rådslagssvar) skulle innebära att trovärdigheten för Sveriges ekonomi skulle minska och det skulle kosta för vanligt folk, så måste förslagen få lyftas upp på bordet för debatt. Vem bestämmer annars var den gränsen ska gå?
Jag håller med om vad Röda berget skriver i sitt inlägg idag Demokrati är en styrka
En bred intern debatt utbildar socialdemokraternas medlemmarna och skapar en stark aktiv organisation som kan möta medborgarna i deras vardag och diskutera politik ansikte mot ansikte. Socialdemokratin och Mona Sahlin har allt att tjäna på en debatt om den framtida politiken, borgarna har allt att förlora.


Och hur ska politiken kunna utvecklas om den inte får diskuteras?

SW

Läs även andra bloggares
intressanta åsikter om , , , , , ,

3 kommentarer:

Johan Sjölander sa...

Hej. Efter din länkning ovan ville jag bara passa på att förtydliga - nej, jag tycker inte att socialdemokratiska studentförbundets intellektuella ska få yrkesförbud utan ja jag tycker att debattboken var välkommen - till och med angelägen tror jag att jag skrev i mitt inlägg. Så rubriken var nog mer satt som någon typ av provocerande ingång för att få folk att reagera. Bara så att det inte ska uppstå någon missuppfattning om vad jag tycker. Bra postning, för övrigt.
mvh Johan

Anonym sa...

Vill bara påpeka att länken inte går till mitt inlägg.

MVH, Fredrik (Tankar från roten)

Stefan Wikén sa...

@ Johan Sjölander, jag skulle nog ha formulerat mig något tydligare att det var provoceranderubriken jag vill citera.

@tankarfrånroten, mycket pinsamt av mig, som jag själklart har korrigerat, men så mycket om ursäkt.

SW