söndag 18 oktober 2009

Borgarna tappar i storstäderna!

Jag funderar på vad beror det på att borgarna tappar just nu i storstäderna. Det kan finnas två rimliga förklaringar som gör att de borgerliga partierna tappar i storstäderna. Den första är helt enkelt att verkligheten börjar komma ikapp dem, även i Göteborg, Stockholm och Malmö. Långsamt börjar jobbkrisen synas även i de befolkningstäta områdena. Det börjar bli pinsamt påträngande att antalet personer som hamnar mellan att vara arbetslös och sjuk ökar kraftigt. De ökade skillnaderna mellan människor märks allt tydligare.

När otryggheten för jobb och försörjning drabbar vanliga människor som har mycket höga boendekostnader med stora lån. Lån där räntorna dessutom bara har en väg att gå - uppåt. Då är det klart att både tveksamhet och avståndstagande sker mot regeringspolitiken. En politik som ökar otryggheten och bristen på långsiktigt ansvarstagande med att låna till skattesänkningar blir tydligt. Det är klart när det har försvunnit 150 000 jobb det sista året så inser självklart tillsist även människor i sk tillväxtområden att alliansens politik har havererat.

Jag tror att den andra förklaringen ligger i att Socialdemokraterna och hela det Rödgröna regerings alternativet blir tydligare för varje dag som går. Partiledardebatten gjorde klart att oppositionen väljer jobben före skattesänkningar, därför att det är så vi tar långsiktigt ansvar för ekonomin och därmed välfärden.

För Socialdemokraterna är just nu diskussionen inför den kommande Socialdemokratiska partikongressen betydelse för hur allt fler människor förstår att det som nu sker inte är av Gud givet!

I sin tur betyder det självklart att de borgerliga inte vill diskutera sakfrågorna. Vi riskerar därför att få en av de smutsigaste valrörelserna genom tiderna och udden kommer att vara riktad mot Mona Sahlin. Johan Westerholm har i en artikel på Newsmill på ett bra sätt beskrivit detta.

Utmaningen ligger i att inte låta denna smutsiga strategi få fotfäste och stoppa moderaternas partisekreterare Per Schlingmann ambition att: "Vi måste mycket tydligare jaga Mona Sahlin." Det avgörande i att stoppa denna smutsiga strategi ligger hos socialdemokrater, vänsterpartister, miljöpartister och andra som vill avsätta regeringen men som själva inte gilla Mona Sahlin. För om de ger legitimitet till att diskutera Mona Sahlin istället för hur verkligheten ser ut och de politiska alternativen - ja då sitter högerregeringen kvar.

Egentligen betyder detta bara en enda sak. Desto fler samtal om vad som nu händer med Sverige, hur verkligheten ser ut och att det går att välja en annan väg är nödvändiga att föra. Och det är nödvändigt att när vi socialdemokrater för dessa samtal så måste människor känna igen sig i verklighetsbeskrivningen - i annat fall har de ingen anledning att tro på vårt förslag till lösning.

SW

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , ,

Inga kommentarer: