söndag 18 oktober 2009

Lobbande och högerpolitik inte bra för Centern!

När avgår Maud Olofsson frågar Mats Engström efter att ha läst dagens opinionsundersökning.

Centern ligger mycket nära 4 procentsspärren. Det märks att missnöjet är stort i centerleden. Fråga efter fråga så har centerpartiet abdikerat till förmån för att få sitta och sänka skatten med Reinfeldt.

I Jämtlands län så behöver jag inte gå långt för att möta den ökade misstron mot Centern. Om alla som säger att de tänker överge Centern i valet, verkligen gör det, så blir det allvarligt för det fd folkrörelsepartiet.

Det blir dessutom lite skrattretande när centerriksdagsmannen Per Åsling "lobbar" istället för att bedriva politik. Istället för att stå upp för regeringens politik genom att förklara och debattera den - han tillhör faktiskt regeringsunderlaget - så "lobbar" han. Ett exempel som Åsling förde fram i tidningen var att istället för en votering så var han ute med vägverkets generaldirektör som "snötfram" några miljoner.

Vän av ordning, ställer kanske frågan, är det så löst som regeringen styr sina verk och myndigheter att ett samtal från en enskild riksdagsledamot spelar större roll än näringspolitiska, regionalpolitiska och trafikpolitiska ambitioner? Oavsett vad svaret blir, så blir det pinsamt för Åsling.

Han väljer dessutom att lägga sitt engagemang i företagsstyrelser i sådan omfattning att han nästan tjänar lika mycket på det som på riksdagslönen. Den självklara frågan blir då: Vem representerar han egentligen i riksdagen?

När sedan Centern sviker i fråga efter fråga från kärnkraften där de har gjort 180 grader helt om till det statliga ansvaret för t ex apoteken på landsbygden. När Centern sviker Jämtlands län så är det inte så konstigt.

Centern står bakom hela den långa rad beslut som varit negativa för utvecklingen i Jämtlands län. Jag antar att det är den "verkstan" som Per Åsling syftar på i sin politiska gärning. De arbetsmarknadspolitiska medlen har minskats. Arbetsgivargiften har höjts för de små företagen, arbetslöshets- och sjukförsäkringen har försämrats. Platserna inom den kommunala vuxenutbildningen har skurits ner. Förutsättningarna för Mittuniversitetets forskning och utveckling har försämrats. De ändrade reglerna för den kommunala skatteutjämningen innebar ett tapp på 40 miljoner för länet. Satsningar av den socialdemokratiska regeringen för att ersätta förlorade arbetstillfällen i samband med regementsnedläggningen har kraftigt minskats. 

Kriminalvården har förberett sig i 2,5 år och lagt ner både pengar och engagemang för att bygga ett fängelse i Östersund. När det nu bränner till och det krävs ett politiskt beslut i frågan så smiter den borgerliga regeringen från ansvaret. Det är ett politiskt svek från framförallt moderaterna och centerpartiet.

Centern har i den borgerliga regeringen har sedan den tillrädde i en rad beslut underminerat tidigare socialdemokratiska regeringens beslut och genomförande av ersättningsetableringar i samband med försvarsbeslutet. Arbetslivsinstitutet har lagts ner, ombildningen av Glesbygdsverket, ITPS och Nutek har minskat antalet statliga arbetstillfällen. Frösö behandlingshem lagts ner. Även SIKA ska nu till övervägande del återlokaliseras till Stockholm.

SW

Läs även andra bloggares
intressanta åsikter om , , , , , , ,

Inga kommentarer: