fredag 11 juni 2010

Det är inte antalet gatsten som ökar frustrationen!

Nej, självklart beror inte det som händer i Rinkeby på tillgången på gatsten. Krassmans rubrik Orsaken är inte tillgången på gatsten är en självklarhet. Det beror precis på det som han skriver brist på jobb och positiva framtidsutsikter, kombinerat med ökade klyftor. Men också om den etablerade politikens valhänthet.

Krassman skriver bl a i sitt inlägg
"Enligt Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Stockholms universitet så har upploppen i Sverige etablerat sig, frågan blir återigen vad de turistande ministrarna på besök i verkligheten tänker göra åt det hela.

Sarnecki har jämfört ungdomarnas situation i förorterna med sin egen, när han kom till Sverige 1969. Han menar att han också skulle kunna ha blivit en upploppsmakare om han fått vänta sju år på jobb och sysselsättning, och jag är inte förvånad. Kriminologen Felipe Estrada menar att det inte finns någon skillnad på de här problemen jämfört med frustrerade unga svenskar i förorter som Rågsved eller Bagarmossen under 60-talet."
***
"De båda kriminologerna menar att lösningen för att vända utvecklingen är enkelriktad. Det handlar om att få in förorterna, ungdomarna och deras föräldrar i samhället igen, att skapa sysselsättning. Det handlar alltså om den frågan som är avgörande för att vi skall klara välfärden, minska klyftorna och göra Sverige till ett möjligheternas land för alla, det handlar om jobben. Vi Socialdemokrater talar gärna om jobben och om politikens ansvar för att skapa nya jobb, något som Fredrik Reinfeldt tydligen tror att föräldrar, frivilligorganisationer och andra vuxna nu skall lösa."
Det betyder inte att de som gör sig skyldig till illdåd ska tas ifrån sitt ansvar. Mats Engström är en av de bloggare som regelbundet skriver om problem och möjligheter i förorterna, men som också avkräver bättre och tydligare åtgärder - även från de RödGröna. Han postade för någon dag sedan ett inlägg som går ut just på detta.

Röda Berget har två närliggande postningar om Det borgerliga sveket mot ungdomarna och Det socialdemokratiska löftet till de unga. (som jag skrev om för någon dag sedan)

Sverige behöver en ny färdriktning för mer jobb och minskade klyftor - i hela Sverige.
Jag vill påminna om gårdagens postning Marika avslöjar myten att högern är bra för Stockholm!

Roger Jönsson tar upp Odells förslag om att sälja ut Vattenfall

SW

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Titta gärna på intressanta bloggar genom NetRoots, S-BUZZ, RödGröna bloggen och Politiometern

Inga kommentarer: