tisdag 8 juni 2010

Sverige ska bli ett låglöneland. Målet är sänkta löner!

Jag kan bli trött på att å ena sidan påstås skillnaderna mellan oss Socialdemokrater och de borgerliga vara små å andra så orkar inte de som ska granska makten fånga upp givna granskningsområdet.

Det har inte varit någon hemlighet att den borgerliga regeringen vill sänka lönerna. Det har vi vetat om sedan valet 2006. Ändå är det intressant att ta del av dagens diskussion i ämnet.

Aftonbladet granskar regeringenspolitik:
Regeringens skattesänkningar ger fler jobb, enligt finansminister Anders Borg. Men han mörkar att det sker genom att löneökningarna hålls nere.
– Regeringen vill inte ha en diskussion om det här, därför duckar de, säger nationalekonomen Lars Calmfors.
Detta är självklarheter som arbetarrörelsen har påpekat hela tiden.
I Aftonbladet står det vidare:För Anders Borgs tidigare statssekreterare Per Jansson, i dag avdelningschef på Riksbanken, är sambandet självklart.
– Ett ökat arbetskraftsutbud innebär att fler människor konkurrerar om samma jobb och det ger en allmän press nedåt på lönerna. Därigenom kan sysselsättningen öka.

Monica Green skriver om Borgs Biffiga Bluff. Hon skriver bl a:
Den borgerliga regeringens långsiktiga strategi är att öka sysselsättningen genom att sänka lönerna på svensk arbetsmarknad. Den försämrade a-kassan är en central del av regeringens strategi. De lägre ersättningsnivåerna, det sänkta taket och differentieringen av avgifterna syftar till att arbetslösa ska tvingas ta nya jobb till lägre lönenivåer.

De höjda avgifterna till a-kassan har trängt ut en halv miljon människor ur a-kassan. De är nu försäkringslösa. Detta tillsammans med nedrustningen av den aktiva arbetsmarknadspolitiken är en del av regeringens lönesänkarstrategi.

Roger Jönsson avslöjar också i ett välformulerat inlägg det bakomliggande syftet med regeringenspolitik:
En sak ska man veta om alliansen med Fredrik Reinfeldt och Anders Borg i spetsen. De säger en sak men i verkligheten menar de något annat. Nya ord och fraser används för att på ett ganska luddigt sätt få människor att tro att i just det ordet finns det man själv önskar med. Bland annat Fredrik Reinfeldt är duktig på detta men sakta men säkert eroderar detta bort när verkligheten gör sig påmind. Nu handlar det om att regeringen säger att man vill att lönerna ska höjas MEN i verkligheten vill man att lönerna ska sänkas.

Martin har en genomarbetad postning om en Medveten politik för sänkta löner för de som tjänar minst... Han menar bl a att sättet att föra politiken på påminner om uppfinnaren i Lorry som avslutar varje sketch, alltid lika glad, med att utbrista "tänkte inte på det". Återkommer dock i nästa avsnitt med en lika tokig idé.

Ytterst går den borgerliga politiken ut på att öka skillnaderna något som Victor tydliggör i sitt inlägg. Han skriver bl a
"Resultatet blir att de som har det sämst kommer att få det ännu sämre. Lägre bidrag och lägre lön blir resultaten för de fattigaste i samhället. För det stora flertalet i mitten blir resultatet att real lönerna kommer stå stilla. De som kan glädja sig är det som redan har de högsta lönerna. Deras löner kommer inte att sänkas samtidigt som de kommer få betala lägre skatt. När de som har det sämst blir fattigare och de som tjänar mest blir rikare leder detta till att klyftan i samhället ökar. Faktum är att som bilden ovan visar så har detta redan skett. En sorts omvänd Robin Hodd politik, man tar från det fattiga och ger till de rika."

Iaktagaren ställer frågan hur låg lön kan du acceptera? Och någonstans är det väl det svaret som medborgarna i Sverige avgett kl. 20.00 när vallokalerna stänger den 19 september.

Har någon glömt varför de borgerliga partierna vill förstatliga A-kassan, så kan du läsa svaret här.

Även S-Buzz har en postning som slår fasta att Japp, regeringen vill sänka lönerna

Kan inte låta bli att citera Antons inlägg som avslutning:
"Senaste nytt från moderaterna:
1. Partiledaren påstår att ungomsarbetslösheten inte finns (for real).
2. Ordföranden för ungdomsförbundet jublar över Israels piratattack mot Ship to Gaza och kallar nämnda hjälpkonvoj för "terrorister och Israelutrotare", helt i strid med vad FN, EU och internationella lagar säger.
3. Det står idag klart att ett oljebolag där utrikesministern suttit i styrelsen gjort sig skyldig till krigsbrott och brott mot mänskligheten.

Detta måste ju kvalificera som någon form av toppnotering i dåligheter?"

SW

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Titta gärna på intressanta bloggar genom NetRoots, S-BUZZ, RödGröna bloggen och Politiometern

Inga kommentarer: