torsdag 23 september 2010

SSU Klubbens eftervalsdiskussion!

För första gången på många år var jag på ett SSU möte utan att vara inbjuden att medverka. Det var ett vanligt klubbmöte som hade eftervalsdiskussioner som huvudpunkt. Jag var där för att höra hur vanliga SSUare diskuterar och funderar kring valet.

De konstaterade att SSU varit duktiga - jag tror ordet "grymma" var det som användes. Något som jag och alla andra "gamla partister" bara kan instämma i. Många SSU:are har deltagit med stora och viktiga insatser. Någon påpekade mycket riktigt att SSU och partiet arbetat tillsammans eller som en SSU:are uttryckte det om partiet:
"Dom har också hjälpt till"
Visserligen med en del skratt efteråt, men jag tror det ligger mycket i de förlupna orden

Det var intressant att flera pekade på att det berodde på ett bra ledarskap i SSU. Jag tyckte det kändes skönt att höra att de själv ser och upplever det så.

Mötet konstaterade att Socialdemokraterna gjort ett bra val i Jämtlands län. Med rätta och utan blygsamhet tog SSU:arna åt sig en del av äran för detta.

Stort och smått berördes. Frågor ställdes som inte fick svar som t ex varför de RödGrön var så populär bland de unga? Varför går det så bra här, men inte nere i Stockholm och storstäderna? Vad som hade kunnat gjorts bättre som t ex lite tidigare schemaläggning av aktiviteterna till att utveckla användandet av sociala medier. Konstateranden om att de centrala materialen inte var så bra.

En intressant diskussion bröt ut om jobben. Om att jobben är ett svårt budskap. Den Socialdemokratiska jobbpolitiken är svår att förklara och ryms inte inte i enkla budskap. Däremot är välfärdsfrågorna lättare att paketera i korta budskap. De ideologiska kom inte fram i valrörelsen förrän de sista dagarna.

Utifrån vad som SSUarna sa så fanns det en saknad av idédiskussion, det ideologiska, om att beskriva det socialdemokratiska samhällsbygget - eller berättelsen om Sverige som andra uttrycker det.

Många enskilda frågor diskuterades också, den som kanske var mest omfattande var om integration och invandring, samt kopplingen till att Sverige Demokraterna kom in i riksdagen och i många kommuner.

SSU börjar nu sin eftervalskampanj. Och som någon uttryckte det:
"Några partientusiaster kommer nu att ägna sig åt valanalyser, medan resten går i ide"
mm det var mycket intressant att lyssna och ta del av eftervalspratet från ett mycket duktigt SSU:gäng som gjort en fantastiskt bra valarbete.

Bloggat:
Kaj om Sverigedemokraterna, rasism och främlingsfientlighet från Eva Hillén Ahlström
Är man rasist för att man ser att det finns problem? från Tonårsmorsa - Hetrovåp - Humanist
Att blogga är inte nog av Ilsemari
Oklart parlamentariskt läge gör riksdagen till vinnare..? av Martin Moberg

SW

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Titta gärna på intressanta bloggar genom NetRoots, S-BUZZ, RödGröna bloggen och Politiometern

Inga kommentarer: