fredag 10 september 2010

Skillnaden mellan arbetarparti och arbetareparti!Alliansfritt presenterade en bra lista på vad den här regeringen har gjort (och som jag skrev om:
* Provanställningstiden, alltså tiden så man kan sägas upp utan skäl, för ungdomar ska ökas från 6 månader till 18 och Centerpartiet bollar med idéer om upp till 24 månader.
* Det ska bli lättare att avskeda folk, och det ska bli extra lätt att avskeda den under 26. Saklig grund ska inte längre krävas.
* Tidigare skulle en visstidsanställning övergå i en fast tjänst efter 14 månader - regeringen utökar detta till 24 månader.
* Turordningsreglerna ska skrotas - den som är minst produktiv får gå vid uppsägningar. Ger ingen ökad sysselsättning, enligt forskning.
* Sommarjobb ska ske utan kollektivavtal - avtalen som reglerar i princip allt. Sommarjobbare kommer således ha endast ett minimum av trygghet.
* Ekonomiska frizoner ska etableras [pdf] i huvudsakligen invandrartäta områden. Man förklarar inte exakt vad som menas, men högerdebattören och riksdagskandidaten Johnny Munkhammar talar om lägre löner och sämre anställningstrygghet inom det speciella geografiska området.
* Halva lönen för de som är under 23. Ingångslönerna är för höga. Lägre lön för invandrare.
* Sänkt semesterersättning [pdf].
* FP vill inskränka fackförbundens möjligheter till stridsåtgärder - men inte arbetsgivarnas. Centerpartiet vill också lagstifta mot fackförbundens rättigheter - och de ska inte kunna driva igenom kollektivavtal på företag där de saknar anställda.
* Sänkta reservationslöner - jobbskatteavdraget ska de faco tillfalla arbetsgivaren. Framtida löneökning ska hållas nere.
* Nedlägging av arbetslivsinstitutet. Nedskärningar i arbetsmiljöverket, färre inspektörer, färre inspektioner och fler arbetsplatsolyckor som slutgiltigt resultat. Ett system för rankning av arbetsplatser med hjälp av smilies ska ersätta hela rasket.
* Under tvister om uppsägning ska arbetsgivare inte längre betala lön, utan löntagaren ska få ersättning från a-kassan, vilket reducerar antalet dagar i arbetslöshet då man får ersättning. Den som inte har a-kassa får söka socialbidrag.
* Det förhöjda skadeståndet för felaktiga uppsägningar av människor över 60 år skrotas.
* Lättare att få F-skattesedel och registrera som enskild firma. I och med att den anställde klassas som egen företagare förlorar han eller hon stor del av sin trygghet, trots att man är kvar på samma arbetsplats med samma arbetsuppgifter.
* Slopat krav på kollektivavtalsenlig lön för nystartsjobb.
Läs hela postningen.

Jag vill än en gång tipsa om Marika på Storstads postning Läs, gråt och rösta.

Om felaktiga siffror:
KI backar om RUT från Roger Jönsson
RUT siffror stämmer inte. KI backar av Peter Högberg
Ett ytterligare påpekande om (de fem år gamla) RUT-beräkningarna av Ali Esbati
Ska staten subventionera en bransch? från Roger Jönsson
RUT avdraget är inte gratis - KI backar.... av Martin Moberg

SW

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Titta gärna på intressanta bloggar genom NetRoots, S-BUZZ, RödGröna bloggen och Politiometern

2 kommentarer:

Raymond Svensson sa...

Stefan,partier och dess företrädare måste naturligtvis ha rätt att ändra sig. Men jag tycker att anständigheten, moralen, kräver att man också talar om när man gör det. Och varför? Så är inte i detta fall. Man smyger fram.

Så varför lite på det som sagts/skrivits? Bara tänk om alliansen gjort detsamma? Hmm......

Det handlar ju inte om "svikna" vallöften eller liknande utan löften som ändras rejält. I detta fall ett dokument presenterats med dunder och bång vid en nationell presskonferens och som sedan "blir en trycksak" fast med ändrad text.

Är inte detta konstigt så säg?

Stefan Wikén sa...

Absolut måste man ha rätt att ändra sig. Och det gör ju Centerpartiet vad jag förstår mest hela tiden. Kärnkraft, uranbrytning, köp av kolkraft för att nämna några exempel.

Det enda jag förstår är att det tydligen är skillnader på ändringar och ändringar?

Ex i ert program:
Tidigare förslag (augusti): Centerpartiet vill behålla lagstiftningen om kommunala vetorätten vad gäller uranbrytning.

Nuvarande förslag (idag): Centerpartiet slår vakt om den kommunala vetorätten vad gäller uranbrytning.

(Läs gärna mer här: kuniri http://kuniri.se/kan-man-lita-pa-centern)

Om svikna vallöften med kreativa bortförklaringar finns här:
http://svtplay.se/v/2139691

Läs gärna Alliansfritt http://www.alliansfrittsverige.nu/2010/09/september-10-2010-centerns-fuskmanifest.html
och kuniri http://kuniri.se/kan-man-lita-pa-centern

Matteus 7:3