lördag 26 december 2009

Heavy Cristmas!

Först började Johan Ulvenlöv S-BUZZ att gör en serie inlägg med musik för maktskifte. Johan Westerholm Mitt i steget följer upp det med Thåström.

För att inte hårdrockvänstern ska hamna alldeles på efterkälken så vill jag stolt presentera det gamla hederliga 220 Volt från Östersund med Heavy Cristmas.



...detta är juligt!

SW

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , ,

fredag 25 december 2009

USAs hegemoni bryts sönder i en ny världsordning...

"Det är därmed hög tid att öppet resonera i en handels- och säkerhetspolitisk kontext om vad vi vill med vår och Europas framtid. Märkligt hur blandningen sjukvårdsreformer och försvarspolitik kan få sådana extrema följder.... eller rättare sagt, hur vårt politiska ledarskap fullständigt tycks bortse från realiteter."


Citerat ur Johan Westerholms inlägg
Katten på råttan, råttan på repet... som är ett litet lästips på ett mycket intressant och tänkvärt inlägg så här på juldagen.

SW

Läs även andra bloggares
intressanta åsikter om , , , ,

lördag 19 december 2009

Littorin visar förakt för riksdagen!

Alliansfritt har idag lagt ut ett filmklipp som jag måste dela med mig av.

Klippet handlar om hur nonchalant Littorin lämnar en interpellationsdebatt.


Eva Lena gör en utmärkt genomgång av vad som hände och vad talmannen sagt till Littorin att det bästa är att läsa den för den nyfikne.

Det står också en del i Aftonbladet och DN.

SW

Läs även andra bloggares
intressanta åsikter om , , , , ,

fredag 18 december 2009

Låga löner är i grunden ett tecken på för dålig konkurrenskraft

Efter en tidig kväll så vaknar jag med en formulering i huvudet som jag läste hos Scabernestor.

"Låga löner är i grunden ett tecken på för dålig konkurrenskraft"

Scabernestor citerar Olle Wästberg. Idag Generaldirektör och chef för Svenska Institutet men tidigare arbetat bl a som
Chefredaktör för Expressen, Statssekreterare i finansdepartementet (under den borgerliga regeringen 1991-93) mm.

Det är alltså inte vem som helst som säger detta. För att inte anklagas att rycka uttalandet ur sitt sammanhang, så citerar jag hela stycket, som är ur Olle Wästbergs nyhetsbrev:

Svenskarna borde ha högre löner
För en tid sedan var jag på det nya KostaBoda Art Hotel (värt ett besök!)och talade hos Sydsvenska handelskammaren om hur företag kan dra nytta av det svenska varumärket.

Ett av de närvarande företagen berättade hur hans företag nu tagit hem jobb från Danmark. De svenska lönerna och andra kostnader var lägre än de danska.

I Dagens industri säger tillväxtföretagaren Peter Lindgren: ”Sverige är ett lågkostnadsland. Idag är trenden att flytta produktion från östländerna och Kina till Sverige”.

En del av detta speglar produktivitet och att ett väl fungerande samhälle blir billigare. Men mest att svenska relativlöner har sjunkit. Det är inte lika bra som det verkar. Tvärtom. Sveriges framtid ligger förhoppningsvis inte i att bli ett låglöneland, utan ett land där de arbetande har internationellt sett höga löner tack vare kompetens, stort kapital- och kunskapsinnehåll i produkterna. Låga löner är i grunden ett tecken på för dålig konkurrenskraft.


Regeringens försämringar av arbetslöshetsförsäkringen och den nu pågående sjukförsäkringen syftar ytterst till att sänka lönenivåerna genom att tvinga fram en ett ökat utbud på arbetsmarknaden.

Regeringen bedriver därför en sk utbudspolitik för arbetsmarknaden. Något som i sig går att kritisera vilket t ex TCOs chefsekonom i förra månadsanalysen gör och den finns också rapporterad här Johan Westerholm konstaterade redan i september att denna politik inte kommer att fungera den här gången heller.

Jag tror inte ens att de största regeringspropagandisterna kan säga emot TCOs påstående att det inte är en utbudskris utan en efterfråge kris på arbetsmarknaden. Det är bara att läsa den senaste arbetskraftsundersökningen och som Alliansfritt beskrivit som regeringens arbetslöshetslinje. Men det gör regeringens politik ännu mindre förståelig om inte insikten finns kring det övergripande målet.

Det är också i detta sammanhang som debatten om sjukförsäkringen ska sättas in. där deutförsäkrade riskerar bli bidragsberoende och som Ingvar Persson för någon dag sedan skrev om på Aftonbladets ledarplats:
…..Det som händer med sjukförsäkringen är inget misstag, det är själva kärnan i regeringens arbetsmarknadspolitik. Detta är jobbpolitiken, och trots några försiktiga reträtter ligger den politiska kursen fast.


Jag tycker dessutom att Christina Husmark Persson och Sven Ove Littorin bekräftar allt detta i sin artikel i SvD "Syftet är inte att straffa sjuka". Och även om syftet inte är att straffa sjuka så blir följden detta när syftet är att sänka lönenivåerna.

Regeringens politik handlar inte om omtanke om de sjuka eller att vara moraliskt riktig. Regeringspolitiken att gå från bidrag till bidrag syftar inte till något annat än att sänka lönenivåerna vilket blir följden när regeringen tvingar fram ett ökat utbud på arbetsmarknaden.

... men detta lär väl borgerligheten förneka men planen är redan offentlig.

SW

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , ,

torsdag 17 december 2009

Varför tycker borgerligheten illa om Jämtland?

Peter Andersson idag ställer sig frågande till vad Claes Arvidsson på Svenska dagbladet har skrivit. Ett utmärkt inlägg som tydligt förklarar den socialdemokratiska jobbpolitiken.

Det som dock gör att jag reagerar är att Jämtland nämns. Och jag läser alltså omgående inlägget Det räcker inte med fler apotek för att lindra effekterna av Sahlins jobbpolitik.

Då känner jag hur ilskan växer. Av två skäl. Det första är att borgerligheten mycket tydligt ställer landsända mot landsända. Och för det andra så blir påståendet helt befängt i förhållande till den nuvarande regeringens politik - i Jämtland.

Den nuvarande regeringen fattar aktiva beslut att flytta jobb från Jämtland till Stockholm ex nedläggningen av Arbetslivsinstitutet, förändrat Glesbygdsverket, tagit bort delar av Nutek och gjort förändringar när det gäller ITPS, det vill säga tagit bort arbetstillfällen från Östersund i Jämtlands län. Statens institut för kommunikationsanalys kommer att mer än halvera sin verksamhet i Östersund. Flyttarlänsrätten från länet och länsstyrelsens sociala tillsyn försvinner.

Satsningarna på forskning och utveckling går inte till Mittuniversitetet.

Kriminalvården har förberett sig i 2,5 år och lagt ner både pengar och engagemang för att bygga ett fängelse i Östersund. När det var tid för regeringen att fatta beslut - då var pengarna slut. De hade gott till skattesänkningar för de som tjänar mest.

Den nuvarande regeringen för en omvänd regionalpolitik.

Frågan som ställdes i en riksdagsdebatt i oktober gäller fortfarande" Den går också att ställa till SvD:
Varför arbetar man aktivt mot Jämtlands län?

Läs också:
Centern avvecklar Jämtlands län - jobb för jobb!
Centern sviker Jämtlands län!
Lobbande och högerpolitik inte bra för Centern!

SW

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , ,

onsdag 16 december 2009

En högre svensk ambition i klimatförhandlingarna skulle vara befriande!

Mona Sahlin kräver att Reinfeldt höjer ambitionen vid klimatförhandlingarna i Köpenhamn.
- Reinfeldt bör i dag höja den svenska ambitionsnivån till 40 procent för att sätta press på andra länder i Köpenhamn.

FNs pågående klimatmöte i Köpenhamn befinner sig i ett viktigt skeende. Risken för ett svagt klimatavtal är stort.

Regeringens ambition är att de svenska utsläppen ska minska med 30 procent. Den rödgröna klimat- och energimotionen som presenterades i våras menade att det går att minska de svenska utsläppen med 40 procent om EU minskar sina utsläpp med 30.

Ett bra avtal är i fara. Och kritiken växer mot regeringen och i-länderna. Vilket Anders Ygeman menar var orsaken till att ordförande för klimatkonferensen byttes ut.

Läs också Åsa Westlund om det svenska ordförandeskapet.

Det skulle vara befriande om Sverige höjer sin ambition i förhandlingarna. Inte minst därför att motsättningarna just nu ökar mellan den rika och fattiga världen. Och Sverige står på den rika världens sida.

Mats Engström som följt arbetet inför och under förhandlingarna har bl a skrivit följande inlägg om klimatmötet i Köpenhamn
* Varning för ett svagt avtal
* Klimatmöte utan Reinfeldt
* Skrota inte Kyotoprotokollet
* Obegriplig svensk klimatlinje
* Länkar om klimat och EU
* Högervindar i EU
* Luras inte med klimatpengarna
* IG-varning för Reinfeldts EU-arbete
* Svagt EU-uttalande i Köpenhamn
* Fram med pengarna, Reinfeldt
* Vaga löften inför Köpenhamn
* Oroväckande om klimatet
* Danskarna kör om Reinfeldt
* Reinfeldt sidsteppad om klimatet
* Överge inte Kyotoprotokollet
* Reinfeldt nämnde inte 2020
* Reinfeldt bluffar om klimatet - igen

SW

Läs även andra bloggares
intressanta åsikter om , , , , , , , ,

Minskad tilltro till staten och gemensamma lösningar!

I morse skrev Svenska Dagbladet om Mona Sahlins debattutmaning och menade att det blir bra desto mer Reinfeldt får prata och förklara så kommer nog väljarna tillbaka. De menar att Reinfeldt inte kan förlora i en debatt mot socialdemokraternas Mona Sahlin. Den omvända uppfattningen har t ex Peter Akinder i Östran/Nyheterna som menar att detta är ett gräl som oppositionen inte kan förlora

SvD missar det viktigaste som Peter Andersson skrev om i morse, det är verkligheten som är moderaternas och regeringens fiende. Det är alla människor som tvingar säga upp sina deltidsjobb och som istället för att få rehabilitering ska söka jobb som är motståndaren.

Ett Hjärta Rött skrev igår om verkligheten bakom diskussionen om sjukskrivna och pensioner. En bra genomgång som jag rekommenderar för läsning.

Ingvar Persson skriver i idag på Aftonbladets ledarplats att det som händer i sjukförsäkringen är inget misstag. Det är detta som är kärnan i Alliansens jobbpolitik.

Då är det inte konstigt att förtroendet faller för Reinfeldt
(bild Expressen)

Det är när regeringen medcentern i spetsen avvecklar jobb, om hur näringsministern skyllerpå Vattenfall och hur lögnen är strategi när man talar om sin egen politik. Dessutom tror jag den svenska regeringens schabbel och obegripliga linje i klimatförhandlingarna också bidrar till minskat förtroende.

Om Reinfelds minskade förtroende skriver
  • Peter Andersson som konstaterar att det dock inte är något fel Reinfelds självförtroende.
  • Ett Hjärta Rött som konstaterar att de grymma följderna nu börjar bli synliga.
  • Högbergs tankar skriver att det är politiken och inte persongalleriet som avgör
  • Veronica Palm understryker att det är självklart med rehabilitering först och jobb sen
  • Röda Berget
  • Krassman
  • Martin Moberg
  • Halland(s) bloggen
  • Bodströmsamhället
  • S-buzz

    Johan Westerholm, (s)-bloggare, har i en debattartikel om de nya reglerna för sjukskrivna skrivit om hur de utförsäkrade kommer sända en chockvåg genom Sverige. Och konsekvens kommer att bli på samma sätt som tsunamin-katastrofen tilltron till staten och gemensamma lösningar kommer att minska.

    Tyvärr, är det bara högern som långsiktigt tjänar på att DET förtroendet minskar.

    SW

    Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,
  • tisdag 15 december 2009

    Tid för debatt!

    Mona Sahlin har utmanat Reifeldt på debatt. Hon uppmanar oss alla att utmana och genomföra debatter för att göra de två helt olika samhällsvisioner som står emot varandra tydliga inför valet om nio månder.





    S-Buzz: Mona Sahlin utmanar Fredrik Reifeldt på nätsänd debatt


    Karins värld: Mona Sahlin utmanar Fredrik Reinfeldt

    Högbergs tankar: Nu är borgfreden över. Nu börjar valrörelsen.

    Peter Andersson: Borgfreden slut om den nu fanns: Mona utmanar (m) på debatter

    Johan Westerholm konstaterar att bloggosfären har tjuvstartat.

    Här är hela debatt utmaningen

    Till Fredrik Reinfeldt

    Mandatperioden går snart in på sin sista termin. Vi socialdemokrater har nyss lagt fast vår förnyade politik på vår Jobbkongress. Ordförandeskapet och borgfreden är strax över. Du återkommer till svensk inrikespolitik.

    Det är dags att vi får upp tempot i den politiska debatten, och att vi lyfter fram skiljelinjerna i svensk politik så att det förestående vägvalet 2010 blir tydligt för medborgarna.

    Härmed utmanar jag därför dig och Moderaterna på debatter runt om i landet med start i januari.

    Du och jag får tillfälle att debattera i TV på annat sätt, men även på regional och lokal nivå behöver våra företrädare debattera offentligt för att tydliggöra de ideologiska skiljelinjerna och sakpolitiken. Jag ser gärna att vi sänder en del av dessa debatter på webben via våra hemsidor för att locka till engagemang och interaktivitet.

    Jag bjuder också in dig till en eller flera dueller som vi anordnar själva exklusivt för webben. Sociala medier blir viktiga i riksdagsvalet 2010, det är vi säkert ense om.

    Mindre ense är vi om politikens innehåll. Jag anser att en ansvarsfull ekonomisk politik måste sätta jobben först. Du väljer skattesänkningar trots växande underskott. Därför ser jag fram emot en rad allmänpolitiska debatter där vi får tillfälle att diskutera jobb, ökande klyftor mellan människor, ungdomsarbetslösheten, sjukvården och pensionärernas svåra situation, trygghetsförsäkringarna och mycket mera.

    Det handlar både om att utvärdera hur din regering förändrat Sverige, och om att syna de två vitt skilda framtidsvisioner för landet som du och jag representerar.

    Du vill ha fyra år till för att fortsätta med samma politik. Jag vill ha en ny politisk färdriktning i Sverige. Låt debatten börja.

    Med vänlig hälsning
    Mona Sahlin


    Nu kavlar vi upp ärmarna!

    SW

    Läs även andra bloggares
    intressanta åsikter om , , , , , , , , , ,

    söndag 13 december 2009

    De RödGröna drar ifrån - RÄTTELSE!

    Jag skrev i De RödGröna drar ifrån att dagens mätning visar att de RödGröna enligt SIFO skulle få 52,2 procent idag. Vilket skulle innebära 11,4 procents skillnad mellan blocken.

    Detta stämmer inte. Eftersom KristDemokraterna i dagens mätning är utanför riksdagen. Något som Alliansfritt återigen konstaterar att media inte räknar med eller beskriver.

    Det betyder att de RödGröna har 52,2 procent och de borgerligapartier som kommer in i riksdagen 37,1, d v s en skillnad på 15,1 så länge som inte SvergeDemokraterna räknas in i ett regeringsunderlag för Reinfeldt förståss.

    Och det är klart att KristDemokraterna får det svårt att klänga sig över 4 procents spärren när Jöran Hägglund inte ens orkar läsa in sig på de frågor han kritiserar som t ex hur långt i förväg en arbetsgivare måste säga upp en provanställning. Jag tror inte att det räcker med att skriva en debattartiklar om att Göran Hägglund nu ska prata med folk.

    Fast Schlingman har fått en del tips - en hel valstrategi faktiskt. Om detta hjälper en regering som ljuger sig blå är svårt att veta. Men om tipsen går det att läsa här, här och här.

    SW

    Läs även andra bloggares intressantaåsikter om , , , , ,

    De RödGröna drar ifrån!

    Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet skulle idag få 52,2 procent om det vore val idag enligt SIFO som presenteras i ett antal morgontidningar.

    Socialdemokraterna får ett efterlängtat opinionslyft på 3,4 procentenheter.

    Skillnaden mellan blocken är alltså enligt SIFO 11,4 procent. SIFOs mätning bekräftar vad SCBs mätning för någon tre dagar sedan att SverigeDemokraterna tar sig in i riksdagen. Ett klokt inlägg om detta och vad som behöver göras har Mats Engström skrivit.

    Vad är förklaringen?
    Orsaken till kan självklart bero på flera saker. Men den alltmer samspelta oppositionen med gemensamma förslag som och utspel har en viktig betydelse. Samtidigt som alltfler inser de orimliga konsekvenserna av regeringenspolitik?

    Här finns några av den senare tidens Socialdemokratiska och RödGröna utspel.
  • Krav på vilande förklaring för att regeringens förslag med anledning av Laval domen begränsar de fri- och rättigheter och gör en en historisk försämring av arbetstagarnas villkor.
  • Regeringens passivitet när det gäller fordonsindustrin
  • Mer makt åt äldre
  • Mer riskkapital till miljöteknik och miljörelaterat näringsliv
  • Kritik mot sjukförsäkringsreglerna
  • Pensionärer och beskattning
  • Kritiken mot den bristfälliga styrningen av Vattenfall
  • Värnandet av Public Servicebolagens ekonomiska förutsättningar, oberoende och framtid som breda, folkliga och seriösa radio- och TV-kanaler.
  • Inför ROT för hyresrätten nu
  • Nystart på Klimatinvesteringsprogram
  • Hälsokonto på nätet
  • Stoppa missbruket av inhyrd personal
  • De RödGrönas förslag inför klimattoppmötet i Köpenhamn


  • Det svänger snabbt i opinionen. Därför krävs det hårt arbete många samtal och diskussioner fram till den 19 september för att denna opinonsmätning ska förvandlas till ett valresultat som ger Sverige en ny färdriktning. Om Centerpartiets politiska förändring finns det mycket att läsa om här, här, här, här, här, här, här, här...



    SW

    Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , ,

    onsdag 25 november 2009

    Det är alltid någon annans fel...

    Det är alltid någon annans fel även om myndigheter och verk styrs av regeringen. Märkligt.

    Helen Petterson skriver på sin blogg om att regeringen kan väl stå för sin politik istället för att skylla på sina verk, myndigheter och privata och statliga företag.

    Hon börjar med att ta upp hur Eskil Erlandsson duckar för att stå för sin politik vad gäller nedmonteringen av djurskyddet.

    Därefter pekar hon på mönstret. Ett mönster som vi känner väl igen.

    Jag har berört det i tidigare inlägg bl a om avvecklingen av jobb, om hur näringsministern skyllerVattenfall och om lögnen som strategi.

    SW

    Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , ,

    torsdag 19 november 2009

    Centern avvecklar Jämtlands län - jobb för jobb!

    Maud Olofsson går från klarhet till klarhet. Av den regionalpolitik som en gång var ett adelsmärke för Centern finns ingenting kvar.
    – Den högerledda regeringen, med regionalpolitiskt ansvariga Maud Olofsson i spetsen, har sedan de tillträdde med en rad aktiva beslut lagt ner eller flyttat ett betydande antal statliga jobb till Stockholm, säger Berit Andnor.

    I tisdags var det dags för en ny debatt i riksdagen om regeringens beslut att flytta jobb från Östersund. Maud Olofsson antydde i debatten att statliga jobb utanför Stockholm är ineffektiva. Detta föranledda Marie Norden att fråga:
    – Menar Maud Olofsson att det inte skulle vara effektivt att driva statlig myndighet ute i landet?

    Om detta skriver Länstidningen idag.

    Berit Andnors anföranden finns här och här. Marie Nordéns anföranden finns här och här.

    Jag har tidigare skrivit om hur Centerns sviker Jämtlands län och regionalpolitiken.

    Den stora frågan är hur Centern kan försvara att flytta jobb från Jämtlands län?
    Och hur länge klarar Centerpartiet av Maud Olofsson?

    Andra som skrivit om Centern:
    Anders Widén - Maud och de skövlande grävskoporna
    Eva Lena - Svar från Maud Olofsson
    Johan Westerholm - http://mitt-i-steget.blogspot.com/2009/11/om-c-och-overhettade-harddiskar.html
    Peter Högberg - Alliansen tappar punkt på punkt och får spö av sina egna
    Peter Andersson - Dagens Nyheters utskåpning av Alliansens politik
    Peter Högberg igen - Nu skjuter de egna på vice statsministern
    Mårtensson - Centern har bättre styrka än en starköl
    Scaber Nestor - Centern - Nu sliras det på sanningen igen.....

    SW

    Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , ,

    onsdag 18 november 2009

    Regeringens klimatinsats är försumbar!

    Reinfeldts klimatinsats är försumbar skriver Alliansfritt idag. Det är bara att hålla med. Alliansfritt har i ett lite äldre inlägg gått igenom den nuvarande regeringens miljöpolitik. Det är en läsvärd sammanställning.


    Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , ,

    söndag 15 november 2009

    Lite uppsnappat under söndagen...!

    De Rödgrönas förslag inför toppmötet i Köpenhamn går att sammanfatta med:
  • En internationell avgift på utsläpp från flyg och sjöfart.
  • Global utsläppshandel.
  • Säkra biståndet.
  • Inrätta en global klimatfond.
  • Lös samtidigt frågan om tekniköverföring.
  • Våga gå före med utsläppsminskningar

    ... men klimatavtalet är i stor fara
    Mats Engström konstaterar att Reinfeldt är sidsteppad om klimatet. Även Ann-Sofie skriver att det borde kännas lite bittert för Reinfeldt. Även Alliansfritt skriver om att det inte blir något klimatavtal.

    Vellinge
    Peter Andersson gör en genomgång av läget i frågan om Moderaterna, flyktingbarnen och bananrepublikens kung i Vellinge, samt vad som är nybloggat.

    Kritik mot operatörer som följer lagen
    Ett otyg och Ola Möller skriver om på hoppet att operatörerna saboterar IPRED. Egentligen behövs inget mer påpekande än vad Ett otyg skriver "Och att lägga skulden på operatörerna är bara fånigt eftersom det i LEK står klart och tydligt att operatörerna inte får lagra dessa uppgifterna längre tid än nödvändigt för faktureringsuppgifter och för att kunna upprätthålla säkerheten i sina nät."

    Svenska sjukregler hårdast i världen.
    Något som Ett hjärta rött skriver om. Hon konstaterar att det är regeringens egna utredare som kommit fram till detta. Även om oppositionen varit kraftigt emot de nya reglerna från början så har inte regeringen lyssnat. Tveksamt om det skulle börja att göra det nu. Vid årsskiftet blir 50 000 sjuka "friska" och hamnar hos arbetsförmedlingen. Så bekämpar regeringen utanförskap.

    Semesterlagen försämras
    Monica Green konstaterar att regeringen försämrar semesterlagen. I pengar räknat kan det handla upp till 30 000 kronor för den som är långtidssjukskriven.

    Kvällens Maud!
    Kvällens Agenda tittade Tomas Eneroth på och "noterar att Maud Olofsson nu medgav att hon känt till Vattenfalls ansvarsförbindelser en längre tid.... Sen blir man trött när hon försöker lägga skulden för Vattenfalls kolkraft på förra regeringen. Det största köpet av kolkraft någonsin - NUON för 95 mdr - gjordes under Mauds tid som minister. Hon applåderade dessutom köpet... (se regeringens pressmeddelande 23 feb)"

    Tja, en helt vanlig söndag i det borgerligt styrda Sverige. Det skulle gå att fortsätta hur länge som helst...

    SW

    Läs även andra bloggares intressantaåsikter om , , , , ,
  • Frågan är om jag hade fel? Men rätt!

    För några dagar sedan talade jag med en partivän som menade att nu kan Maud Olofsson bara sitta kvar som partiledare för Centerpartiet om hon lämnar regeringen. Han som jag talade med menade att centerrörelsen inte hänger med i Maud Olofsson uppgörelser regeringen om energi och kärnkraft eller i för alldel även i andra viktiga frågor.

    Då svarade jag att nog tror jag att hon sitter kvar om så hela Centerpartiet går under. Vi var dock överens om att gemene centerväljare nog inte riktigt delar ordförande i Centerns otydlighet vad som gäller kärnkraft och uranbrytning. Vilket jag senast berörde i morse.

    Jag har redan skrivit om det märkliga och motsägelsefulla i vad ordförande i Centerpartiet och tillika näringsminister i den mest kärnkraftsvänliga regering vi haft sedan folkomröstningen, säger till media och vad som står i årsredovisningen som rimligtvis regeringens representant i styrelsen måste ha sett. Han var tydligen med när avtalet dessutom skrevs på.

    Expressen frågar om Maud Olofsson kan sitta kvar? Antagligen så har min kamrat rätt och jag. Maud Olofsson kanske kommer att lämna regeringen. Men hon gör det inte frivilligt.

    Jag har svårt att förstå att centerns väljare och medlemmar accepterar vad som nu pågår i näringsdepartementet och i centerledningen

    Så vi får väl se om jag hade fel eller rätt...

    SW

    Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , ,

    Att komma ut ur garderoben... i ett rojalistiskt parti!


    Republikanska Föreningen har haft kongress och valt en ny ordförande - Kristdemokraten Peter Althin.

    En person som det går att säga mycket om, men som ny ordförande kan han som kommer från ett rojalistiskt parti spela en viktig roll för den republikanska rörelsen.

    Republikanska Föreningen har från starten haft en stadig tillökning av medlemmar. Varje gång kungahuset gör något så ökar medlemstalet. Tillströmningen var stor och nya lokalavdelningar tillkom när kungahuset berättade att Victoria fått tillstånd att få gifta sig.

    Föreningen började som en insändare och är idag en förening som växer snabbt. Då är det viktigt med företrädare som kan vinna trovärdighet i grupper som traditionellt och reflexmässigt tycker att monarkin är bra. Här är jag övertygad om att Peter Althin kan spela en viktig roll. Inte minst i den rojalistiska cirkusen vi kommer att se när Victoria gifter sig.

    Att Peter Althin kan spela en viktig roll visar sig inte minst när hans partikollegor uttrycker som de gör "han gör sig till främsta företrädare för en av våra radikala huvudfiender i svensk politik."
    - För mig är det fullständigt självklart att offentliga ämbeten inte ska gå i arv, säger Peter Althin

    Newsmill:s artiklar om avskaffandet av monarkin
    Därför måste kungen hållas hemma
    Låt dem leva lyckliga i alla sina dagar
    Vad skulle Jesus säga om vår Carl?

    Bloggat om Republikanska Föreningens kongress:
    Alliansfritt
    Hillivi
    En axiomatisk rojalism gör ju ingen glad
    Folkmakt, inte kungamakt!
    Oro
    Huvudrubrik

    Press på Republikanska Föreningens kongress:
    Aftenposten
    DN
    Varför vill du skrota kungahuset?
    Althin ny bas för republikanerna
    Althin ny ordförande för Republikanska Föreningen

    SW

    Läs även andra bloggares
    intressanta åsikter om , , , , ,

    Opinionen håller andan!

    I SvD/Sifos opinionsmätning som presenteras i dag backar Socialdemokraterna till 33,3 procent och Miljöpartiet går framåt med 2,1 och får 9,7 procent som notering. Vänsterpartiet ligger oförändrat på 5,9 procent.

    De Rödgröna får tillsammans 48,9 procent.

    Moderaterna får 28,5 procent av rösterna i undersökningen. Centerpartiet backar till 4,5 procent och Kristdemokraterna till 4 procent. Folkpartiet får 7,0 procent.

    De småpartierna i Alliansen ligger farligt nära 4 fyraprocentsspärren. Om det åkte ur riksdagen skulle det påverka allianspartierna betydligt.

    De fyra borgerliga partierna får sammanlagt 44 procent i SvD/Sifos mätning.

    SverigeDemokraterna får 5,8 procent vilket är en ökning med 1,1 procentenheter sedan förra månaden.

    Sverigedemokraterna är alltså större än Vänsterpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna i denna mätning.

    Centerpartiet har inte lyckats byta väljare från landsbygden till storstäderna. Tvärtom, så tappar de på landbygden och vinner inget i storstäderna.


    Om Centerpartiets ageranden har jag tidigare bl a skrivit:
    Lobbande och högerpolitik inte bra för Centern
    Centern sviker Jämtlands län
    Den borgerliga regeringen och Maud Olofsson struntar i Jämtlands län

    Och inte blir det bättre av Maud Olofsson otydliga agerande när det gäller uranbrytningen som det går att läsa om här, här och här.

    Regeringschefen är positiv till uranbrytning.

    Annat som är skrivet om opinionsläget:
    In Your Face
    Jinge
    Svensson
    Tord Oscarsson

    SvD, DN
    AB
    Expressen

    SW

    Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , ,

    intressanta

    Kan inte ministern läsa årsredovisningar?

    Hela kvällen har jag sett hur Maud Olofsson - näringsminister tillika partiledare försöker slingra sig när det gäller Vattenfall. Det handlar om hur Vattenfall lyckats pantsätta hela koncernen.

    Jag konstaterar att detta stod i Vattenfalls årsredovisning för förra året. Hur kan hon då påstå att hon inte kände till att Vattenfall är pantsatt för risker i kärnkraftverk i Tyskland. Hon säger att när vi som ägare upptäcker...

    Hallå, läser inte "vi som ägare" årsredovisningen?

    Det är därför inte rimligt att säga att hon inte vet nåt. Om HON inte vet nåt så beror det på att hon omgett sig med personer som inte sett till att hon vet rätt saker... vilket gör att hon är lika skyldig likförbaskat.

    Kaoset när det gäller Vattenfall och ägardirektiv går det att läsa om här, här, här, här, här

    Inte gör saken bättre att hon inte tydligt tar avstånd från uranbrytning i Sverige.

    Hur tålig är Centerpartiet egentligen? Lite imponerad blir jag.

    Läs gärna Alliansfritt, Johan Westerholm, Peter Andersson, Eva-Lena, Peter Högerberg och Johan Westerholm igen.

    SW

    Läs även andra bloggares intressantaåsikter om , , , , ,

    lördag 14 november 2009

    Sent och märklig prioritering?

    Först idag hör vi Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann ta avstånd från Vellinges Moderata kommunalråd Lars-Ingvars Ljungmans grumliga uttalanden när det gäller flyktingbarnen i Vellinge. Inte första gången det kommer inhumana och mörkbruna uttalanden från Vellinge Moderaterna. Något som In Your Face skriver om. Till och med Moderaternas länsförbund tar avstånd från sin ordförande.

    Den intressanta frågan är varför tog det sådan tid? När det gäller t ex att Bodström berättade att han ska tillbringa ett halvår utomlands - då uttalar sig omedelbart statsminister Reinfeldt och avkräver svar från Mona Sahlin. Eller som Alliansfritt skriver: "Andra partiers angelägenheter kan Reinfeldt kommentera"

    Kanske tog det så lång tid för att komma fram till vad som var det bästa oppinionsmässiga uttalandet i detta läge.

    Men vill vi ha en statsminister som gör så märkliga prioriteringar...?

    SW

    Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , ,

    Regeringen nominerar Margot Wallström för FN uppdrag!

    Enligt SvD har regeringen nominerat Margot Wallström till FN-uppdrag som handlar om kvinnors utsatta situation i krig och andra konflikter. Om detta har också Mats Engström skrivit.

    Jag frågade i ett inlägg den 19 oktober om regeringen skulle stödja Margot Wallström för ett FN uppdrag? och Mats Engström undrade om hon var på väg till FN?

    Det är bra att regeringen tar vara på den kompetens och nätverk som Margot Wallström under många år byggt upp i Europa och världen inte minst i ett så viktigt arbete som kring kvinnors utsatta situation i krig och andra konflikter.

    SW

    Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , ,
    intressanta

    fredag 13 november 2009

    Har majoriteten alltid rätt?

    Jag fick en fråga för ett par dagar sedan att tala kring demokrati. Ett sådant där uppdrag som jag gillar. Det sätter tankekraften igång och kräver lite gymnastik av de små grå som Hercule Poirot brukar säga.

    Ett av de centrala frågeställningarna när jag vill tala om och problematisera kring demokrati är skillnaden mellan funktionalitet, d v s som sätt att fatta beslut och värden d v s demokrati som mellanmänskligt förhållningssätt.

    Istället för att anstränga mig för att problematisera detta så dyker frågan om Vellinge kommuns motstånd och ovilja att ensam kommande flyktingbarn vistas i kommunen. Det blir ett praktiskt och tragiskt exempel att diskutera utifrån: Har en majoritet rätt att vara inhuman och inte se till barns bästa?

    Läs mer om ensam kommande flyktingbarn och Vellinge:
    Vellinge hat-a-palozza
    Hätsk stämning i Vellinge
    Medmänskligheten i det moderatstyrda Vellinge ligger på en absolut lägstanivå
    Vellinge: Frivilligt inhumana?
    Vedervärdiga Vällinge
    kakka i eget bo
    Stor brist på medmänsklighet och solidaritet
    E-post till Vellinges politiska ledning
    Det här med Vellinge...
    I Vellinge är friheten större
    Du är från Vellinge du också
    Var finns Vellinges hopp och framtid?
    Vellinge: reaktioner i bloggosfär och på Facebook

    SW

    Läs även andra bloggares
    intressanta åsikter om , , , ,

    torsdag 12 november 2009

    Regeringen visar sitt rätta ansikte!

    Inför klimattoppmötet i Köpenhamn erbjöd i september miljödepartementet genom talmannen riksdagen två ytterligare platser. När då oppositionen utser Maria Wetterstrand, så tar regeringen aktivt tillbaka erbjudandet om ytterligare två platser.

    Ja, så var det med den borgfreden och samförståndet. Och så var det med vackra ord... De Rödgröna har skrivit ett öppet brev om detta till statsminister.

    I morgon genomför vi manifestationer mot Uranbrytning i Storsjöbygden och i Jämtlands län på minst fyra platser. En viktig markering mot de stora ekonomiska krafter som vill att vi ska bryta uran. Jag hoppas många sluter upp eftersom det är det enda som är långsiktigt hållbart - en stark opinion för en hållbar utveckling i vårt län.

    Den manifestationen kan åtminstone inte statsministern stoppa.

    SW

    Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , ,

    onsdag 4 november 2009

    Coompanions statsbidrag föreslås minska med 8 milj kr

    Jag fick ett nyhetsbrev i förra veckan i min egenskap som ordförande för Coompanion - kooperativ utveckling i Jämtlands län.

    Det konstaterade att Coompanion Sverige hade fått en signal från Tillväxtverket att statsbidraget skulle minskas med 8 miljoner kronor.

    Ingen stor sak kanske några tycker. Samtidigt så är kooperativt företagande inte en satsning på en bransch, nisch eller målgrupp. Det är en företagsform som är en viktigt del i allt ifrån företagssamverkan, landsbygdsutveckling och sociala företag. Men även en viktig del om det verkligen ska finnas alternativ inom vård och omsorg.

    Det finns massor av fakta om kooperativt företagande. De flesta vill starta företag tillsammans. Därför är det inte konstigt att kooperativt företagande ökar mest och överlever längst i förhållande till andra företagsformer. Kooperativt företagande finns i allt fler branscher och kvinnor är mer vanligt förekommande i kooperativa företag än i andra företagsformer.

    Det är lite märkligt att detta sker samtidigt som den borgerliga regeringen storsatsar på ett ökat företagande, på förnyelsen av vård- och omsorgssektorn, ökningen av kvinnors företagande och socialt företagande. Därför är tidpunkten särskilt illa vald att dra ned på stödet till en av de organisationer vars kärnverksamhet bidrar till att förverkliga den förda politikens ambitioner.

    Det är märkligt att detta sker samtidigt som arbetslösheten ökat med 114 200 personer sedan Maud Olofsson tillträdde som näringsminister och att “utanförskapet” – enligt moderaternas egen definition från valrörelsen 2006 – har ökat med 70 000 personer. Då är det lite märkligt att det är mot Coompanion som neddragningarna riktas. Framförallt med de senaste årens resultat i ryggsäcken.

    Uppbyggnaden av de kooperativat utvecklingscentrumen - Coompanion - kooperativ utveckling har skett i bred politisk samförstånd.

    Jag hoppas detta fortfarande gäller och detta förslag därmed hamnar i papperskorgen, där det självklart hör hemma.

    SW


    Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , ,

    tisdag 3 november 2009

    Politik för sammanhållning mellan människor

    "Socialdemokraterna behöver en sammanhållningspolitik som även omfattar människor med utländsk bakgrund, inte bara bättre vägar", så avslutar Mats Engström ett blogginlägg idag. Frågan är om han inte egentligen sätter fingret på vad knuten handlar om och därmed en viktig utgångspunkt för hur vi måste klara av att tänka.

    Varför är vägarna så viktiga för mig och för alla som bor i de mer glestbefolkade delarna av landet? Jo, därför att finns det inte fungerande vägar så håller inte Sverige samman. Stora delar av Jämtlands län hamnar utan fungerande vägar och andra kommunikationer utanför. Förlåt mig inte delar av Jämtlands län, utan alla människor som bor i dessa delar.

    Fungerande kommunikationer och fungerande vägar är därför självklart en nödvändig del i praktisk politik för att hålla samman landets glesare delar.

    På samma sätt måste det bli om vi ska hålla ihop landet när det gäller segregationen och de stora klyftorna i våra större städer. Jag ser fram emot de förslag om miljonprogramsområdena och om bättre flyktingmottagande som grupper under respektive Anders Lago och Luciana Asudillo ska lägga fram.

    Jag håller med Mats Engström att det behöver skarpa förslag och det måste få kosta pengar. Oavsett om vi ska hålla ihop landet mellan stad och land eller minska segregationen i storstäderna. Det handlar ytters om att vi för en politik som ökar sammanhållningen mellan människor.

    SW

    Läs även andra bloggares
    intressantaåsikter om , , , , ,

    söndag 1 november 2009

    Socialdemokratisk bloggkongress

    Jag vill instämma i vad Alexandra och Johans Westerholm skriver när hon berömmer Johan Ulvenlöv för sitt arbete med bloggarna i NetRoots under Socialdemokraternas jobbkongress.

    Tack också till alla andra som jag fått möjlighet att lära känna, pratat med, blivit inspirerad av eller som tillrättavisat mig - ingen nämnd och ingen glömd, men ni finns alla på listan:
    Tack också till alla andra som jag fått möjlighet att lära känna, pratat med, blivit inspirerad av eller som tillrättavisat mig - ingen nämnd och ingen glömd, men ni finns alla på listan:
    Åsa Lindestam
    Joakim Kellner kommunals kongressblogg
    Röda Berget
    Camilla Wedin

    Dan Oskarsson
    Jonas Morian
    Eva Rundkvist Käringen mot strömmen
    Åsa Westlund
    Johanna Graf
    Stefan Svärd
    Krassman
    S-Buzz

    Reza Javid Mohammedsvensson
    Erik Laakso På uppstuds
    John Johansson
    Örebro läns delegationsblogg
    Västmanlandsdelegationen
    Lidmans legender
    Anders Teljebäck

    Gabriel Wikström
    Åsa Eriksson
    Tingeling
    Peter Gustavsson
    Lars Wiberg
    Darina Agha
    Markus Blomberg
    Robert Noord
    Thomas Bodström

    Best of mankind
    Fredriks kongressblogg
    Fredrik Lundh Sammeli
    Rödgrön
    S i norr - kongressblogg
    S debatt i Jämtlandslän
    Mats Engström
    Rosemari Södergren med Kulturbloggen

    Peter Andersson med rätt att tycka
    Johan Westerholm på Mitt i steget
    Alexandra Einerstam HBT-sossen
    Monica Green
    Arvid Falk hela redaktionen på plats

    Anders Löwdin på Lowdin.com
    Claes Krantz och hela gänget bakom sosse.tv och Solidariskt Sverige
    Mårten Wedebrand
    Nathalie Sundesten Landin
    Stefan Wikén Stefans konspirationer

    Peter Högberg Högbers tankar
    Viktor Tullgren
    Fredrik Jansson tankar från roten
    Karin Bergh
    Haningeposten
    Eva-Lena Jansson
    AC Brockman
    Fredrik Pettersson
    Thomas Hartman
    Anna Vikström
    Alliansfritt Sverige -kommer hålla i "bootcamp"-avdelningen

    SW

    Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , ,

    intressanta

    lördag 31 oktober 2009

    En läges rapport...

    Jag prövar hur detta fungerar en liten videoblogg, ni får gärna kommentera en glad amatör.

    Min videoblogg från kongressens näst sista dag.


    Bloggare som suttit runt omkring mig under dagen:
    Johan Westerholm en trevlig och stimulerande bekantskap.

    Anne Skåner som har engagemang som sprider sig runt hela bordet.

    Bordet bredvid satt Peter Högberg, Peter Andersson och Alexandra.

    Bakom mig satt den alltid lika... Thomas Hartman som idag firar sin födelsedag, ensam och isolerad vid sitt eget bord. Han har däremot skrivit ett mycket tankeväckande inlägg efter samtalet med Mona om attityd till den politiska makten.

    Här är en lista på de bloggare jag vet är på Socialdemokraternas kongress.
    Åsa Lindestam


    Joakim Kellner kommunals kongressblogg


    Röda Berget


    Camilla Wedin


    Dan Oskarsson


    Jonas Morian


    Eva Rundkvist Käringen mot strömmen


    Åsa Westlund



    Johanna Graf


    Stefan Svärd


    Krassman


    S-Buzz


    Reza Javid Mohammedsvensson


    Erik Laakso På uppstuds


    John Johansson



    Örebro läns delegationsblogg


    Västmanlandsdelegationen


    Lidmans legender


    Anders Teljebäck


    Gabriel Wikström


    Åsa Eriksson


    Tingeling


    Peter Gustavsson


    Lars Wiberg



    Darina Agha


    Markus Blomberg


    Robert Noord


    Thomas Bodström


    Best of mankind


    Fredriks kongressblogg


    Fredrik Lundh Sammeli


    Rödgrön


    S i norr – kongressblogg



    S debatt i Jämtlandslän


    Mats Engström


    Rosemari Södergren med Kulturbloggen


    Peter Andersson med rätt att tycka


    Johan Westerholm på Mitt i steget


    Alexandra Einerstam HBT-sossen



    Monica Green


    Arvid Falk hela redaktionen på plats


    Anders Löwdin på Lowdin.com


    Claes Krantz och hela gänget bakom sosse.tv och Solidariskt Sverige



    Mårten Wedebrand


    Nathalie Sundesten Landin


    Stefan Wikén Stefans konspirationer


    Peter Högberg Högbers tankar


    Viktor Tullgren


    Fredrik Jansson tankar från roten



    Karin Bergh


    Haningeposten


    Eva-Lena Jansson


    AC Brockman


    Fredrik Pettersson


    Thomas Hartman


    Anna Vikström


    Alliansfritt Sverige


    Läs även andra bloggares
    intressanta åsikter om , , , ,

    fredag 30 oktober 2009

    Var ska sleven vara om inte i grytan?


    Har funderat sedan Socialdemokraternas kongress börjat över detta med om en NetRoots bloggrörelse kan vara någon annanstans än på internet.

    Men jag konstaterar att det är nog viktigt att betona det för här på den Socialdemokratiska kongressen så finns kanske inte alla, men många, i det fysiska rummet.

    Här har NetRoots besök av Luciano Astudillo.

    SW



    Läs även andra bloggares
    intressantaåsikter om , , , ,

    Talarlista med förhinder

    Systemet för talarlistan brakade igår ihop. (Det var alltså inte bara undertecknad som hade datorproblem).

    Det är ett datorsystem där ombuden begär ordet och skriver in sina yrkanden. LO-kongressen arbetade på samma sätt - och det gick bra.

    Under gårdagen gav systemet ordet vid feltillfälle och att ordföranden i presidiet missar yrkanden och ombud som begärt ordet.

    I natt på väg från kongressen säger Stefan Fax, Jämtlands läns valkretssekreterare:
    - Det fanns bara en faktor som de inte räknat med och det var att jag skulle arbeta med systemt.

    Läs även andra bloggares
    intressantaåsikter om , , ,