söndag 27 september 2009

Lögnen som strategi

Det blir alltmer tydligt för mig att den borgerliga regeringen med Reinfeldt i spetsen har valt lögnen som strategi. Regeringsförklaringen var ingenting annat än en enda stor bortförklaring - förledande och missvissande.

När den borgerliga regeringen ska debattera budgeten så ägnar sig finansminister Borg åt att attackera Socialdemokraterna. Istället för att förklara hur det kan komma sig att en regering som påstår sig vara ansvarsfull sänker skatten för lånade pengar, så ljuger han rakt upp och ner från talarstolen och påstår att socialdemokraterna lånade till skattesänkningar 2005. (Att det var en lögn går att kontroller här.)

På regionalnivå är det på samma sätt när det t ex gäller att regeringen inte sätter igång bygget av ett nytt fängelse i Torvalla, nedläggningen av SIKA och Frösöbehandlingshem. Regeringen lägger allt ansvar på respektive myndighet och ljuger därmed om sitt eget regionalpolitiska ansvar. Ansvaret för hela Sverige. Faktum är att fängelsbygget är så färdig planerat att det kan sättas igång på ett par veckor. Kostnaden har fram till idag uppgått till ca 150 miljoner. Men felet är den förra socialdemokratiska regeringen, säger den ansvariga ministern i en debattartikel.

Vi socialdemokrater har helatiden pekat på att regeringen vill sänka lönerna. Detta har de hela tiden förnekat. Ända tills regeringsdokument kommer till medias kännedom. En uppenbar lögn.

När sedan regeringens partier försöker att radera, ändra och förändra vad man har sagt. Då inser de flesta att detta inte är tillfälligheter. Detta är en genomtänkt strategi. Moderatern har alltså tagit bort sin siffror och artiklar som beskriver och beräknar utanförskapet. Orsaken är enkel, att hur vi än räknar idag, så har utanförskapet stigit med den moderatledda regeringen. Även om de ändrat beräkningsätt ett antal gånger. (Moderaternas raderade beräkningssätt hittar du här.)

Det måste vara lite besvärande för regeringen Reinfeldt och för hans regionala medlöpare att
 • regeringen nu lånar till skattesänkningar
 • 50 procent av skattesänkningarna har gått till den fjärdedel med de högsta inkomsterna.
 • arbetslösheten är högre och sysselsättningsgraden är lägre än 2006. Vi har t o m högre arbetslöshet än Finland. Det har aldrig tidigare hänt.
 • ungdomsarbetslösheten är 30 procent, näst högst inom EU
 • utanförskapet är större idag än 2006 oavsett hur vi räknar.
 • regeringen törs inte stå för samma budskap internt till sina chefer som till medborgarna, att svenska löner ska sänkas.
 • Borg ljuger öppet i riksdagen
 • Moderaterna raderar uppgifter om hur utanförskapet ska beräknas

  Jag tycker inte att högerns företrädare ska få komma undan med lögner vare sig om Sverige, socialdemokraterna eller om sin egen politik. Det är svårt att låta en strategi bestående av lögner få vinna oemotsagd.

  SW

  Läs även andra bloggares
  intressanta åsikter om , , , , , , , ,
 • Inga kommentarer: