onsdag 9 september 2009

Moderaterna bluffar

(Detta är ett svar på en insändare) Göran Fürstenberg och moderaterna bluffar. De påstår att de har en jobbpolitik. Tvärtom den borgerliga regeringens högerpolitik har förvärrat jobbkrisen. För ett år sedan var arbetslösheten nästan 1 procent lägre än i EU, idag är den högre. De absolut flesta menar att arbetslösheten stiger upp emot 12 procent. Ungdomsarbetslösheten skenar mot 30 procent. Den borgerliga regeringen gör ingenting.

Vi socialdemokrater säger nej till skattesänkningar som utarmar välfärden och gröper ur medborgarnas trygghet. Med ett underskott på 201 miljarder, varav 85 miljarder är sänkta skatter så är det ansvarslöst sänka skatten med lånade pengar. Detta sker samtidigt uppsägningarna haglar inom äldreomsorgen, skolan och vården. Sjuka och arbetslösa har fått höjda avgifter och sänkta ersättningar. Tryggheten minskar och klyftorna ökar. Kvalitén sjunker i sjukvård och skola. Det behövs långsiktiga lösningar på flera år för att värna välfärdens kärna.

För vårt län gör regeringen inte saken bättre med att lägga ner och flytta statlig verksamhet, inte minst det som kom till under omställningsarbetet efter försvarsnedläggningen.

Den rikaste fjärdedelen av befolkningen har fått nästan hälften av de borgerliga skattesänkningarna. Pensionärer tvingas nu betala högre skatt än löntagare. Inför valet 2010 kommer vi att tillsammans med våra partners miljöpartiet och vänsterpartiet presentera en gemensam politik för att bryta dessa orättvisor.

Vi socialdemokrater tror på Sverige och Jämtlands län. Men det kräver en regering som sätter jobben, klimatet och rättvisan före skattesänkningar och övertro på marknaden.

Stefan Wikén
Riksdagsledamot (s)


Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , ,

Inga kommentarer: