onsdag 16 september 2009

Tror Reinfeldt verkligen på vad han säger?

Igår när jag lyssnade på när Reinfeldt presenterade regeringsförklaringen så var den återkommande frågan i mitt huvud om han tror på vad han säger?

Jag var långt ifrån ensam som konstaterade att han var oengagerad. Ett av de stående kommentarerna var att t o m kungen var roligare att lyssna på...

Men tror Reinfeldt på sig själv när han försöker beskriva regeringen som framgångsrik att bekämpa krisen och arbetslösheten?

Regeringen försöker beskriva det som om de bekämpat krisen framgångsrikt. "Lyssnar man på Östros är det lätt att få intrycket att Sverige står inför en allvarlig nedgång, kanske en depression, med massarbetslöshet, hög inflation, chockhöjda räntor och förödda statsfinanser" så sa Anders Borg 15 april 2008 i riksdagens talarstol. (Per Nuder var faktiskt ute ännu tidigare och varnade för vad som skulle komma)

Reinfeldt sa i regeringsförklaringen "Redan under hösten stod det klart att finanskrisen skulle inverka på jobben och svensk arbetsmarknad". Ja, hade vi haft en socialdemokratisk regering eller att Reinfeldt lyssnat på oss socialdemokrater så hade krisbekämpningen och parerandet av krisen kunnat börja mycket tidigare.

Vi socialdemokrater var tidigt ute och pekade på nödvändiga insatser för att möta krisen och bekämpa arbetslösheten. Regeringen stod passiv i krisbekämpning men aktiv att sänka skatter för de med högst inkomster och försämra vår välfärd.

Resultatet av regeringenspolitik är inte särskilt vackert:
Den positiva tillväxten 2006 på 4,1 % är idag en negativ tillväxt på 5,2 procent. Ett offentligt finansiellt sparande på 2,4 % av BNP 2006 har förvandlats till ett negativt sparande på 2,4 procent. För första gången sedan 1995 ökar den offentliga skulden.

Det går dessutom att jämföra Sverige med omvärlden. Under mer än tio år så växte svensk ekonomi snabbare än genomsnittet i EU och OECD. Men efter 1997 så halkar Sverige efter. Tillväxten sjunker och arbetslösheten stiger. Idag har vi en högre arbetslöshet än genomsnittet i EU. Undomsarbetslösheten är idag 30 procent och genomsnittet i EU är 20 procent.

Jag kan därför förstå att Reinfeldt var oengagerad när han läste upp sin regeringsförklaring. Framförallt om man inte själv tror på vad man säger. För ingen kan tycka att det är ansvarsfullt att ha ett budgetunderskott på mer än 200 miljarder och samtidigt låna till att sänka skatterna?

Läs gärna Arena som har gjort en genomgång och förklarar vad regeringsförklaringen egentligen betyder.

Svaret måste vara att Reinfeldt inte tror på vad han säger.

SW

Andra som skrivit om Reinfeldts framträdande igår.
Martin Moberg: "Riksdagen öppnar idag, (m)en…"
Peter Andersson: "En förbannelse har drabbat Reinfeldt"
Peter Högberg: "Reinfeldt är smittad av Lundgren"
Johan Westerholm: "En ode till en verklighet som flytt"

Läs även andra bloggares intressantaåsikter om , , , , , ,

Inga kommentarer: