tisdag 22 september 2009

Varför ska pensionärerna betala högre skatt?

Är det försvarbart att Sveriges pensionärer ska betala mer i skatt än den som jobbar? Pension är, som jag ser det, inget annat än uppskjuten lön.

Det finns dessutom stora skillnader hur pensionärer får vardagsekonomin att gå ihop. Allt för många, har allt för låga pensioner. Då blir det ännu mer konstigt varför en pensionär ska betala mer i skatt. Jag kan inte hitta något annat exempel i Europa som har högre skatt för pensionärer än för löntagare.

Varför ska pensionärerna betala mer i skatt än löntagarna?

Häromdagen gjorde regeringen ett utspel att nu skulle de minsann sänka skatten för pensionärerna. I reda pengar så skulle det betyda en skattesänkning på ca 150 kronor i månaden. Samtidigt så tänker regeringen fortsätta med att sänka inkomstskatterna med större summor. Därför blir påståendet att de minskar pensionärernas skatt på gränsen till lögnaktigt.

Det betyder att 2010 blir fjärde året i rad som den borgerliga regeringen medvetet ökar klyftan mellan den skatt som en pensionär betalar och den skatt som en löntagare betalar. Detta tycker vi socialdemokrater är fel och vi vill börja att minska denna skatteklyfta nu.

Det är dags att ta det första steget mot att lön och pension beskattas lika.

SW

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , ,

Inga kommentarer: