tisdag 15 september 2009

Grattis Norge! Då kan vi också!

Det är en historisk och viktig seger som Arbeiderpartiets Jens Stoltenberg ledde Norges rödgröna till. För första gången på 16 år har en norsk regering lyckats bli omvald.

Politiskt har det självklart betydelse att vårt grannland i väster som vi på många sätt har mycket gemensamt med fick en återvald rödgrön regering. Deras politik har sedan den internationella krisen slagit till varit mycket lik de förslag som Socialdemokraterna och de rödgröna i Sverige fört fram. En politik som i tid velat stimulera och parera och inte som den sittande Svenska regeringen bestämt avvakta. Skillnaden ser vi också i arbetslöshetssiffror och hur det ser ut i näringslivet.

Vi kan peka på (inte bara Norge förståss) exempel att vår politik fungerar. Sedan 2007 halkar Sverige efter såväl EU som OECD när det gäller BNP-tillväxt. När det gäller arbetslösheten så var den för ett år sedan 1 % lägre än EUs genomsnitt, idag är den högre. Något som inte inträffat sedan 1997 i kölvattnet av 90-tals krisen. Dessutom bestod då EU av 15 länder. Idag är det 27 länder, varav många har en ganska ålderdomlig näringsstruktur. Sverige hade i maj 30 procent ungdomsarbetslöshet, rekordnivåer för Europa.

Om Norge kan!
Då kan Sverige också!

SW

Andra som grattulerat och kommenterat
Brockman
Nicke Bremer funderar
Alliansfritt
SVT

Läs även andra bloggares intressantaåsikter om , , , , ,

Inga kommentarer: