tisdag 22 september 2009

Kompakt kritik mot den borgerliga budgeten

Gårdagen kan ha inneburit den stora vändningen för socialdemokraterna och de rödgröna i mediabruset. Kritiken mot hur regeringen hanterat presentationen av statsbudgeten är stor. Kritiken mot det ansvarslösa i att låna till skattesänkningar och avsaknaden på åtgärder mot arbetslösheten var kompakt.

Det gick dessutom inte så bra för Anders Borg i debatten i riksdagen mot Thomas Östros. Utöver hätska utfall försökte Borg sig på huvudstrategin att ljuga sig ur ett trängt läge och påstod att den socialdemokratiska regeringen 2005 hade lånat till skattesänkningar. Borg glömde bort att det är dumt att ljuga om saker som är lätt kontrollerade. Det är nämligen bara att läsa statsbudgeten för 2005 här eller utdrag här.

Ekonomerna, bland annat, regeringens egen expert Lars Calmfors, kritiserade regeringen. En kritik som går att sammanfatta försent, fel och för lite.

För Jämtlands län innehöll budgeten ingenting. Däremot så verkar det som om regeringen inte tänker fullfölja planerna på att bygga ett fängelse i Östersund. En investering som är rätt att göra i lågkonjunktur och som tillför regionen 200 jobb när bygget är klart. Istället skjuter regeringen ifrån sig ansvaret på myndigheten. Vilket är orimligt. Det är inte kriminalvården som bedriver vare sig regional- eller konjunkturpolitik.

Igår kväll fick Anders Borg som avslutande fråga i en intervju om budgeten vem han trodde hade hittat på frågorna. Journalisten syftade självklart på Reinfeldts utbrott i TV soffan. Där han påstod att socialdemokraterna ringde runt och uppmanade journalisterna att ställa frågan om samarbete med Sverigedemokraterna en gång till.

Kanske kan detta vara startpunkten på att regeringen granskas kritiskt, med kritiska frågor och ett synande bakom den glättiga fasaden.

SW

Sagt på Facebook
Carina Hägg Budgeten saknar jobbfokus. De tio miljarder som jobbskatteavdraget kostar borde gått till kommuner och landsting. Då skulle ingen behöva sägas upp där / CH

Karl-Petter Thorwaldsson: 100 miljarder i underskott och en ny skattesänkning på 10 miljarder som Anders Borg måste låna varenda öre till. Borg lånar 3 170 kronor varje sekund - dag och natt - och så drar han till med att låna 10 miljarder ytterligare! Han kan ta mig f... int...e ha fil kand i ekonomi - det är snarare en jul-tomté i ekonomi. Sverige kan bättre än så här!

Helen Pettersson konstaterar att även denna budget ökar klyftorna i samhället, trots Reinfeldts försäkran i regeringsdeklarationen att "regeringen tänker fortsätta sitt arbete med att minska klyftorna i samhället"

Johan Ulvenlöv Nej - vi lånade inte till att ta bort arvs- och gåvoskatten: (Vilket Anders Borg påstod i budgetdebatten)

Boel Godner: minns inte riktigt men över 11% arbetslöshet som regeringen spår för 2010, hade vi inte det när det var som värst på 90-talet? Var är åtgärderna i budgeten?

Berit Högman: Försöker förstå hur regeringen bara kan lämnde de arbetslösa i sticket såsom de gör i den budget de presenterar idag. Totalt räknar regeringen med 60 000 färre anställda i välfärden 2011 jmf med 2008. Man räknar kallt med att socialbidragenskall ökar med 50% jmf 2006. Hur orättvist får det bli?

Katarina Nyberg Finn: Arbetslösheten växer snabbare i Sverige än i andra länder. Men i regeringens budgetproposition för 2010, som presenteras idag, prioriteras sänkta skatter – mest för dem som har det bäst.


Hittat på nätet
Björn Sundin: Låna till skattesänkningar eller investeringar? Menar att regeringen nästan ntts av krismedvetandet, men han tvivlar när regeringen lånar till skattesänkningar för de som tjänar mest. Björn konstaterar att hade regeringen bara sänkt skatten med hälften och låtit resten av pengarna gå till vården, skolan och omsorgen så hade Örebro inte behövt spara en enda krona.

Peter Andersson: Borg bara början. Det negativa kommer att bolma mot oppositionen.

Helen Pettersson: "Sänkt skatt lösningen på allt". Hon menar att det är vansinne att sänka skatten för lånade pengar samtidigt som det kommer vara 60 000 färre anställda i välfärden 2011 enligt regeringens egna prognoser. Regeringen redovisar också att fattigdomen ökar med 30 procent under innevarande mandatperiod.

Monica Green: Inget företagsvänligt klimat med den borgerliga regeringen. Skriver om det missnöje som finns inte minst från landets småföretagare kring regeringens politik.

Peter Andesson: Dagen efter en budget är en genomgång vad olika media och organisationer säger om regeringens budget.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer: