onsdag 2 september 2009

En spännande höst!

Nu har hösten - den politiska hösten - dragit igång på riktigt. Socialdemokraterna i riksdagen har haft sin första gruppöverläggning. Alltfler skakar på huvudet och konstaterar att Nu är det ett år kvar tills det är val till riksdag, landsting och kommuner igen.

Ett år går fort.

Högerregeringen har börjat utropa att nu har krisen vänt. Samtidigt som den signalerar lite försiktigt att något måste vi nog göra åt läget i kommunerna... Något som vi socialdemokrater har konstaterat sedan mycket länge - och som vi inte varit ensamma om att tycka. För sent och för lite!

Finns det något belägg för att det är för sent och för lite. Tja, jämför hur den globala finanskrisen slagit mot olika länder så är Sverige ett av de värst drabbade när det gäller ekonomins och företagens utveckling. Orsaken är att den moderat ledda regeringen låter stolthet och ideologiska skygglappar gå före vad som är bäst för Sverige och oss som bor här.

Istället för nödvändiga stimulanser så har högerregeringen sänkt skatten. Nu när kommunerna tvingas säga upp lärare och personal inom äldreomsorgen - då lånar högerregeringen pengar för att sänka skatterna.

Det går att på område efter område visa att högerregeringen inte tänker på hur folk har det, utan tvärtom driver en politik för att öka skillnaderna.

Men är vi socialdemokrater så bra då?

Ja, det är vi, men vi har fortfarande en del att göra.

Vi har i grunden ideér och politik för arbete som ger ekonomi och därmed en välfärd. Vi är har politik som utgår från människan och att trygga människor vågar satsa, vågar utvecklas, vågar ställa om. Vi har en politik som när arbetsmarknaden viker, stödja människor till utbildning och omställning för de nya jobben. Vi har en skolpolitik som sätter kunskap och den enskilde elevensbehov i centrum. Vi har en politik som binder samman utbildning, utveckling och framtid.

Vi har en kongress i höst som fattar beslut om inriktningen på de kommande årens socialdemokratiska politik.

I sommar har jag träffat människor från alla delar av landet och med politiskt intresse och åsikter som antagligen är ganska representativt. De har sagt många olika saker bl a att vi ska vara tydliga och hålla oss till de viktiga frågorna, visa att vi har engagemanget där. Min slutsats är att vi har en del kvar för att återvinna förtoende hos människor att vi gör skillnad, att vi kan påverka och förändra orättvisorna, klyftorna och skillnaderna.

Jag är övertygad om att vi klarar av detta. Om vi nu alla som vill avsätta högerregeringen om ett år hjälps åt, att vara tydlig, att bygga förtroende och ge människor plats och utrymme att delta i förändringen till det bättre, är jag övertygad att det går.

Det första vi står inför är kyrkovalet den 20 september. En

För min del var detta blogginlägg, start av mitt nyhetsbrev och några initiativ i min arbetarekommun ett sätt att säga - Nu kör vi!


SW

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer: