onsdag 2 juni 2010

Okunskap är rädslans förlöpare!Jag kommer idag att tänka på när jag för många år sedan intervjuade en ung tjej som kom från Iran. Är inte säker på vad som hände med artikeln, däremot så gav det mig en stor insikt i både min okunskap och mina fördomar. Det tog lång tid innan jag riktigt hade tagit till mig detta viktiga samtal.

Detta påminns jag om när jag idag läser dagens mest tänkvärda postning av Marika .

Hon skriver och visar självklart i bilder på hur vi upplever andra nationaliteter i förhållande till oss själva. Där slutsatsen inte är så konstigt att vi känner mest gemensamt med de närmaste. Men den visar också att vi tycker romer och somalier är mer främmande än thailändare och kineser. Marika jämför därefter länderna med förväntad utbildningsnivå, antal mobilabonemang, deltagande i arbetslivet bland kvinnor och andel kvinnliga parlamentsledamöter.

Marikas postning ställer en hel del fördomar på skam. Den kan därför kanske vara svår att ta till sig för en och annan är jag rädd.

I vart fall är postningen aktuell med anledning av Ship to Gaza ochIsraels övergrepp.

Alexandra har redan uppmärksammat Marikas inlägg. S-Buzz har också gjort det.

Peter Högberg uttrycker det rätt bra i sin rubrik -
Kunskap, hjärta och hjärna leder oss till mellanöstern . Ulrika skriver att rösterna höjs mot blockaden.


Martin har också självklart tagit upp Israels blodiga stormning. Johan, Mitt i steget har en intressant postning som inleder med ett citat av Pierre Schori som skriver på DN. Peter har skrivit ett inlägg om att Israel måste häva Gazablockaden. Roger skriver om Israels propaganda krig och det medvetna misstänkliggörandet. Svensson skriver om vad Ship to Gaza svenskarna som kommit hem har upplevt. Antons inlägg bör också uppmärksammas som undrar om världen kommer att reagera den här gången.

SW

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Titta gärna på intressanta bloggar genom NetRoots, S-BUZZ, RödGröna bloggen och Politiometern

1 kommentar:

Johannes Forsblom sa...

Hej Stefan!

Jag tror att du inte är ensam om att känna dig klämd mellan Israel- och palestinavänner.

Det finns många kristna som över hela världen kämpar för fred mellan Israel och Palestina. Och det handlar inte om att ta ställning för den ena eller den andra parten i en slags svart/vit konflikt.

Det enda som kan bära frukt är att motståndarna börjar att tala med varandra.

Läs mer om varför Kyrkornas världsråd just nu har en fredsmanifestation i Israel och Palestina här:

http://darenpagatan.blogspot.com/2010/06/world-week-for-peace-har-borjat.html