söndag 13 juni 2010

Kan Sveriges utrikespolitik ledas av en misstänkt? Vem ställer upp på Johans debatt?

Johan, Mitt i steget fortsätter sin diskussion kring Sudan och Lundin Oil. Han avslutar med en debatt utmaning till regeringsbloggarna. Han skriver:
Därför ser jag nu gärna att regeringsbloggarna nu ger sig in i denna debatt. Jag anser att det för svensk diplomatis och trovärdighet på den arena som slåss för mänskliga rättigheter och demokrati. Att som utrikesministern hänvisa till ett pressmeddelande på Lundin Oil:s hemsida
och med detta vilja avsluta debatten duger inte, eller anser regeringsbloggarna det? Lundin Oil är och förblir ett särintresse med främst finansiella drivkrafter. Och är det inte så, den som inte har något att dölja räds inte en utredning? Eller?

De regeringsbloggare jag vill se slå ett slag för mänskliga rättigheter (människor far illa i ett område där det finns svenska intressen vilket borde vara skäl nog) i det som måste bli veckans bloggtema och debatt är
Fredrik Antonsson
Mary Jensen
Daniel Snällman
Mikael Persson
Kent Persson
André Assarsson
Niklas Wykman
Per Ankersjö
Magnus Andersson
Annie Johansson
Peter Soilander
Mark Klamberg
Marina Lind
Amanda Brihed
Rosmari har kommenterat Johans bloggutmaning. Hon skriver: "Därför ser jag nu gärna att regeringsbloggarna nu ger sig in i denna debatt. Jag anser att det för svensk diplomatis och trovärdighet på den arena som slåss för mänskliga rättigheter och demokrati. Att som utrikesministern hänvisa till ett pressmeddelande på Lundin Oil:s hemsida
och med detta vilja avsluta debatten duger inte, eller anser regeringsbloggarna det? Lundin Oil är och förblir ett särintresse med främst finansiella drivkrafter. Och är det inte så, den som inte har något att dölja räds inte en utredning? Eller?"

Peter Högberg vill också att regeringsbloggarna slår ett slag för de mänskliga rättigheterna.
Alliansfritt gör det samma

Missa inte Peter Anderssons läsvärda analys av Carl Bildt och Lundin Oil.
Ulrika Falk har också en mycket bra analys.
Thomas Bodström reder ut juridiken.

Här finns en djuplodande rapport och Lundin Oils ansvar.

Carl Bildt hänvisar till Lundin Oil:s hemsida

Det blåser snålt omkring Carl Bildts trovärdighet, som vanligt syns inte statsministern till. Han brukar ju låta ministrarna själva svara på frågan om han har förtroende för dem. Har Fredrik Reinfeldt förtroende för en utrikesminister som leds av en person som kan misstänkas gjort sig skyldig till brott mot de mänskliga rättigheterna? Men Ask har kanske skickat ett brev i någon grällfärg vilket kanske räcker för den nuvarande regeringen.

Min fråga kvarstår: Har Reinfeldt förtroende för sin utrikesminister, som när han anklagas för brott mot de mänskligarättigheterna, hänvisar till ett privat företagsredovisning?

SW

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Titta gärna på intressanta bloggar genom NetRoots, S-BUZZ, RödGröna bloggen och Politiometern

Inga kommentarer: