torsdag 10 juni 2010

Tack till alla som kritiskt granskar regeringspropagandan om utanförskapet!

Jag är imponerad över hur den borgerliga regeringen lyckas använda sina myndigheter och media som valarbetare.

Ett Hjärta Rött postade igår om hur Försäkringskassan agerar valarbetare, genom att regelbundet skicka ut till media och påstå att de utförsäkrade är en solskenshistoria. Detta är självklart inte sant. Ilsemarie skriver:
"Genomgående har media presenterat FK:s pressmeddelanden som kalla fakta – den stora utförsäkringen är en solskenshistoria. Detta trots att både forskare, fackliga utredare och patientorganisationer har granskat FK:s fakta och kommit till helt andra slutsatser.

Nu växer en helt annan bild fram – ju fler som granskar fakta bakom FK:s pressmeddelanden desto tydligare blir det att FK går regeringens ärenden och att de ogenerat uppträder som regeringens valarbetare.

De fakta som FK:s pressmeddelanden bygger på visar att den stora utförsäkringen inte alls är någon solskenshistoria, snarare ett grymt experiment med sjuka och utslitna människor. De utförsäkrade har blivit fattigare, inte friskare. De som arbetat deltid har fortsatt med det – men nu utan sjukersättning."
Ulrika Falk uppmärksammar mig och alla andra på att på samma sätt lyckas regeringen än en gång trixa och fixa med siffrorna vad gäller utanförskapet. Hon granskar regeringens påståenden och gör då det som Rapport påstår sig göra, . Utanförskapet har ökat med 70 000 om man utgår från den definition som moderaterna använde i förra valrörelsen och som sedan raderades

Det går också att läsa hur statsminister Reinfeldt resonerade i Johan Mitt i Stegets postning för några dagar sedan. Där han redovisar vad som då stod i deras motion:


Vad Ulrika gör att ställa några självklara frågor:
"När Rapport meddelar att ‘utanförskapet’ minskat är det märkligt att man inte tar hänsyn till Moderaternas egen definition. Det är ju rimligtvis utifrån vad ett parti går till val på, som man också ska utvärderas inför nästa val.

Istället rapporterar man okritiskt att färre får a-kassa. Trots att arbetslösheten ökat. Vad säger det? Det krävs ingen rymdforskning för att förstå att det handlar om de nya reglerna för A-kassan. Färre har rätt till ersättning och dessutom har många gått ur kassan för att avgiften höjts. Dessutom rapporterar man att sjukpenningdagarna minskat. Men de som är sjuka och utförsäkrade håller nog inte med om att det betyder minskat ‘utanförskap’ när de istället hänvisas till arbetsförmedling och socialbidrag.

Att socialbidragen ökar i 90 procent av landets kommuner förklarar Reinfeldt, inte helt oväntat, till lågkonjunktur och kris. Så talar en statsminister som inte vill ta ansvar för en politik som ökar klyftorna i samhället. Ansvaret ligger alltid någon annanstans."
För min del känns det skönt att jag har Ulrika och alla andra som orkar ställa de kritiska frågorna om regeringens propaganda som media själva inte klarar av.

Roger Jönsson har också ett strålande inlägg som bl a visar det absurda i Rapports påstående:
"Enligt Rapport är det i år 141 335 personer som har a-kassa. Så av en arbetslöshet på 460 000 personer är det bara 141 335 personer som har a-kassa. Ett intressant sätt att beräkna utanförskap på. När det gäller a-kassan finns det en stor grupp som inte längre finns med och det är alla dem som är deltidsarbetslösa. Dem finns inte med i statistiken längre då de efter 75 dagar tappar sin a-kassa. En del har sagt upp sig från jobbet för att de tappade för mycket på att arbeta medan en majoritet har fortsatt att arbeta men stämplar inte längre upp till en heltid.

Det är finurligt att på det sättet flytta bort dem från statistiken nu, men som de fanns med ifrån 2006. Jag har inte sett en siffra på antalet deltidsarbetslösa men det skulle inte förvåna mig om det rör sig om ett 100 000-talet personer.

När det gäller socialbidragen är det intressant att se hur SCB räknar. Socialbidraget ökar i 90 procent av landets kommuner. I Ystad kommun har vi nått samma nivåer som 2005, och 2006 var lägre än 2005, när det gäller utbetalning av socialbidrag. Det är många som kan visa på att siffran har ökat jämfört med 2006. Det är ingen minskning."
Du kan läsa mer om "radernisse" hos Martin

Peter Högberg skriver också om medias märkliga hantering, men också om sjuka som tvingas bli friska. Något som jag skrev om igår. HBT-Sossen skriver om utanförskapets ursprung. Claes Krantz skriver att Moderaterna döljer sitt misslyckande med utanförskapet - Bygger Potemkin kullisser av arbetsmarknadspolitik. Frågan är om dessa klarar av att sitta upp fram till den 19 september?.

Peter Andersson skriver
"Regeringen Reinfeldt har fått glida i det närmaste fritt i fråga om VAD man sa före valet 2006 och HUR resultatet sedan blev. Jag ger inte mycket för trixandet med siffror fram och tillbaks. Oavsett dess utveckling måste väljarna få underlag att jämföra ett faktiskt resultat. Det ligger närmare "jobbmisslyckande" än succé. Den analysen kan inte utgå från "global kris" hur rätt det än är rent sakligt. "
Det är lätt att hålla med Peter, samtidigt så går det att konstatera att definitionerna varit många...

Monica Green konstaterar att Husmark - Persson inte vet att stupstocken i sjukförsäkringen lett till ökade socialbidrag. Håller kanske inte riktigt med Monica, jag tror hon bara spelar dum!

... och den ständigt vakne Johan S-BUZZ håller koll på allt som händer.

Utanförskapet har inte minskat, utan tvärtom ökat. Den som påstår annat måste prestera bättre än vad rapport gjorde igår kväll.

SW

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Titta gärna på intressanta bloggar genom NetRoots, S-BUZZ, RödGröna bloggen och Politiometern

Inga kommentarer: