torsdag 25 mars 2010

Sportjournalistik och manipulation!

Sportjournalistikens dominans över den politiska bevakningen är för de flesta uppenbar.

Det handlar om att beskriva i termer av vem vinner, vem tar poäng och det som pumpas ut till läsare och tittare präglas av mer svart/vitt, personligform, hur träningen har sett ut, om det finns skador i laget - än om relevant samhällsbevakning.

Ett exempel är det som Alliansfritt tar upp efter gårdagens debatt mellan Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt.

Aftonbladet utropar Reinfeldt som vinnare och Expressen skriver att Reinfeldt krossade Mona Sahlin. Detta grundar dessa "seriösa"(?) tidningar på webbomröstningar.

Jag noterar att det inte finns någon som helst beskrivning, problematisering eller kritisk hållning till vad dessa webbomröstningar egentligen står för. I annat fall - om webbomröstningar ska tas för sanning så finns det här många intressanta siffror att skriva om...

Den kanske mest oseriösa vinklingen trots allt står TV4 med sina "expertkommentatorer" för. "Experterna" är en ledarskribent på Dagens Nyheter som självklart utropar Fredrik Reinfeldt som segrare. Den andre är Lotta Gröning. Det är samma Lotta Gröning som skrev en egen bok i kampanjen "Mosa Mona".

Självklart har TV4 utsett henne som expertkommentator av precis den anledning.

Ett annat exempel är det som Johan Westerholm skriver om. Där media med bl a bilder försöker påverka opinionen i en viss riktning.

Högbergstankar har ett mycket tänkvärt inlägg "Lögn, förbannad lögn och statistik..." och av att förhålla sig till opinionsundersökningar.

En seriös kommentar av debatten står Peter Andersson för. Han tycker att jobben fick rimligt utrymme, att inga svar lämnades vad gäller Glåpordssamhället och att det är märkligt att skattedebatten försöker kopplas från välfärdsdiskussionen.

Eva avvisar Fredriks flört och konstaterar att han inte är hennes man.

SW

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Titta gärna på intressanta bloggar genom NetRoots och Politiometern

1 kommentar:

Utkiken sa...

Ja, jag välkommnar SR's planer på en nättidning. Det skulle banne mig ge tre gånger mer trovärdighet och samtidigt äntligen lite vettig konkurrens till de övriga blaskorna