onsdag 12 maj 2010

En morgonfundering...


Gör din egen lergubbe.

En tanke som inte är vare sig särskilt ny eller unik men...

Vi har nu en regering som oavsett om det här högkonjunktur eller finanskris, oavsett vilket problemet är, om det är arbetslöshet, utanförskap eller barnfattigdom, har EN lösning och den heter sänkt skatt med ökade klyftor.

Jag har sagt det rätt många gånger sedan Reinfeldt blev statsminister att han gjort någonting historiskt i svensk politik. Han har "normaliserat" högerpolitiken i Sverige. Något som ingen av hans högerföregångare har lyckats med. En viktig del i det är att han förflyttat de tidigare mittenpartierna till höger.

Detta tar sig uttryck i att regeringen ser människor som inte jobbar - som är bidragstagare

Vi andra ser människor som har jobbat ett helt liv och som gått i pension. Vi andra ser människor som har råkat ut för olyckor och olyckshändelser. Även om inte regeringen lyckats flytta över kostnaderna i sjukförsäkringen till trafikförsäkringen så är inriktningen klar.

Vi andra ser människor som vill jobba, men som inte har rätt utbildning och kompetens. Vi ser möjligheter om vi hjälper till med utveckling och utbildning.

Vi andra ser människor som är sjuka och behöver rehabilitering. Vi förstår inte att människor kan bli utförsäkrade från sjukförsäkringen, d v s att människor står utan skydd vid sjukdom och olycksfall.

Där regeringen ser en minskad reservationslön och "lönsammare" arbeta ser vi ökade klyftor, ökad barnfattigdom och ökade social bidrag.

Ingen blir frisk för att den blir fattig.

Ökade klyftor ger inga jobb.

Resultatet är tydligt. Efter fyra år med ökade klyftor är de arbetslösa 100.000 fler - och sysselsättningen har sjunkit med 100.000. Utanförskapet har ökat med 70.000 människor under mandatperioden.
Regeringen har lämnat tydliga besked när det gäller klyftorna: Pensionärsskatten ska vara kvar. Stupstocken ska vara kvar. Och Aktivitetsförbudet för ungdomar på

Sverige är värd en ny färdriktning.

Därför kan dagens opinionsmätning skaka om, som Peter skriver om. Thomas skriver om de ökade klyftorna.

Annat som händer är att Mikael har skrivit om Storbrittaniens nya premiärminister. Anders väntar på att få sin debattartikel om Dexter och integriteten införd. Emil skriver om Folkpartiets uppenbara lögner som Katarina skriver mer om.

Katarina skrev också igår om befolkningsutvecklingen, visserligen positiv, men som föranleder, stort allvar från länet (Jämtlands län). Kalle Olsson, LT, skriver om fastighetsskatten.

SW

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Titta gärna på intressanta bloggar genom NetRoots, S-BUZZ och Politiometern

Inga kommentarer: