Det har genomförts flera debatter sedan den presenterades. Kommentarerna om dessa är många och en del förvånar.
Peter tycker Reinfeldt är modig som upprepar den retorik som visat sig inte fungera.
Skillnaderna mellan de politiska linjerna utmålas just nu på ett märkligt sätt. Den ena hållningen är att det inte är några skillnader eller de är åtminstone små mellan de politiska alternativen. En uppfattning som verkar prägla många journalister.
Den andra linjen är att skillnaderna mellan de politiska alternativen är stora. Där de RödGröna förslagen hotar framtiden för Sverige och är ett dråpslag mot svenska företag.
En sak är uppenbar. Det går inte att hävda båda argumentationslinjerna samtidigt.
Självklart är det skillnader. De RödGröna förslagen bygger på att jobb och företagande kräver efterfrågan och utbildadarbetskraft. När människor blir arbetslösa så är det en god politik att investera i utbildning för att rusta den enskilde för arbetsmarknaden. Ingen väljer sjukdom eller arbetslöshet.
Det finns ett tydligt samband mellan arbetslöshet och utbildningsnivå. De som står längst från arbetsmarknaden har ofta det gemensamt att de har en utbildning som är för kort eller som inte svarar mot arbetslivets krav. Därför satsar den RödGröna vårmotionen på fler utbildningsplatser. Kunskap är makt och centralt i jobbpolitiken.
De RödGröna utgår från faktiska behov av bostäder, av klimatomställningar och nödvändigheten att modernisera vår infrastruktur och kommunikationer till att stimulera och investera i jobb. Det handlar om att investera sig till framgång, inte att sänka skatten för den rikaste procenten och att sjuka och arbetslösa betala notan.
Nej därför har Anna Stjernström, ÖP:s ledarsida fel när hon påstår att de RödGröna tror sig skapa jobb genom att bara öka kostnaderna för företag och för hushållen. Förslagen innebär en ökad efterfrågan från företagen och ordentliga satsningar för att människor ska rustas för arbetsmarknaden och för företagens behov av arbetskraft. Det ökar konsumtionen, bland de människor, som under den gångna perioden lämnats i sticket.
Kalle Olssson, LTs tillhör de som hävdar den andra linjen att det finns skillnaderna
"Politik handlar om motsättningar och på den punkten måste man ändå ge högern en eloge; alliansen har verkligen bidragit till att åskådliggöra de ideologiska konfliktlinjerna. Och än mer tydligt blev det i går när oppositionen presenterade sitt samlade budgetförslag. Slutsatsen är att vi går mot ett val fyllt av motsättningar. Ja, detta trots att de rödgröna accepterar det mesta av regeringens skattesänkningar."Regeringen har slutat regera, gått i opposition och agerar som om valet redan vore förlorat. En viss pessimism sprider sig i det borgerliga lägret.
Jag är inte bitter skriver Eva-Lena
”Kulturpolitik bottnar i frågan om vilket framtida samhälle det är vi vill ha." Therese lyfter kulturpolitiken
Flera SSU-förslag för att bekämpa ungdomsarbetslösheten i den rödgröna budgeten! skriver Jytte.
Glöm inte att läsa rapporten: 4 år med ökade klyftor som de RödGröna presenterar.
SW
Läs även andra bloggares åsikter om Stefan Wikén, Socialdemokraterna, politik, val, val 2010, RödGröna, budget, vårmotion,
Titta gärna på intressanta bloggar genom NetRoots och Politiometern
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar