måndag 24 maj 2010

Opinionsmätningar piggar upp eller...?

Risken av alla opinionsmätningar riskerar att låta diskussionen handla om dessa och inte om de alternativ som vi står inför. Skillnaderna i färdriktning för Sverige.

Men idag har en opinionsmätning visar att de RödGröna har egen majoritet och att SD hamnar utanför riksdagen. Det är viktigt att komma ihåg det vanskliga med opinonsmätningar och att valet avgörs först när vi passerat kaklet den 19 september.

Rosmari hänvisar till en rapport från Sominstitutet som visar att vi svenskar är allt mer positiva till invandrare. Vilket kan vara en förklaring till SD tillbakagång. Peter menar att Reinfeldt är rökt utan SD.

Katarina noterar desperationen hos Göran Hägglund.

Johan börjar som politisk nörd känna sig mätt på alla dessa spelteoretiska underlag... Victor känner sig trött.

SW

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Titta gärna på intressanta bloggar genom NetRoots, S-BUZZ, RödGröna bloggen och Politiometern

2 kommentarer:

Inge sa...

Jag tycker mätningen ger anledning för Alliansen att börja diskutera konsekvenserna av att allt ljus faller på M med risk att stödpartierna halkar ut riksdagen.

Mona Sahlin häcklas för att inte S är större. Minnet är kort. När Gudrun Schyman förde upp V till de nivåer Mp har nu och mer därtill låg S också på denna nivå.

Mätningen tyder i vart fall på att det för Alliansens del inte räcker med att det går bra för M

Stefan sa...

Vad är det som är sant?
Detta hittade jag på olika sidor på nätet men http://politisktinkorrekt.info/2010/05/24/analys-som-undersokning-vantolkas-av-media/ hade mest inlägg i ämnet.
Marie Demker är gift med Ulf Bjereld och bosatt i Göteborg. Sedan 20 år tillbaka medverkar Marie Demker regelbundet i media som frilansskribent och som kommentator till aktuella politiska skeenden, däribland ämnesområdena religion och politik, nationalism och främlingsfientlighet, fransk politik, forskningspolitik samt jämställdhetsfrågor. Demker har även föreslagit att Sveriges nationaldag ska avskaffas. Hon har tidigare varit aktiv i vänsterpartiet.

SOM-institutet ska vara opartiska ("SOM-institutet är en opartisk undersökningsorganisation vid Göteborgs universitet.").
Men professorer som Marie Demker, professor i statsvetenskap - Göteborgs universitet som skrev en debattsida på DN samt Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap - Göteborgs universitet och ledamot av förbundsstyrelsen för Sveriges kristna socialdemokrater - Broderskapsrörelsen - ulfbjereld.blogspot.com - uttalar sig båda om undersökningen, så den ska passa in i sina egna värderingar. Dessutom agerar de politiskt och SOM institutet ska vara opolitiska.

Det finns dock undersökningar som har undersökt svenskarnas inställning till invandringen på ett korrekt formulerat sätt. Dessa visar en förkrossande övervikt för de som vill minska invandringen. Enligt en sådan studie, Mayda & Facchini (2003), ville:
- 26 % av svenskarna minska invandringen kraftigt
- 27 % ville minska den lite,
- 27 % ville låta den vara som den var då,
- 8 % ville öka den lite,
- 2 % ville öka den mycket.

Totalt sett ville alltså 53 % minska invandringen, medan bara 10 % ville öka den. Dessa data är resultatet av ett forskningsprojekt som tagit fram data från en rad länder. Dess resultat har publicerats och genomgått sk peer-review, vilket SOM inte gör, generellt. Som källa har den därför mycket högre trovärdighet än SOM angående den faktiska attityden till invandringen i Sverige.

Länk:
http://ftp.iza.org/dp3512.pdf