onsdag 19 maj 2010

Bekämpar de arbetslösa istället för arbetslösheten!

På väg till Socialdemokraternas kommunkonferens i Stockholm uppmärksammar jag fyra inlägg som direkt har med de frågor som jag gärna vill prata med andra socialdemokrater om.

De första två är Ett Hjärta Rött och Anton som tar upp detta med utförsäkringarna från sjukförsäkringen som bygger på felaktigheter, myter eller som Ilse-Marie skriver ren propaganda. Anton skriver
"För att minska arbetslösheten bekämpar man de arbetslösa, för att minska sjukskrivningstalen bekämpar man de sjuka."
Martin och Hanna skriver också om detta utifrån att en och annan borgerlig politiker nu tycker att det blivit lite fel...

Det andra är att Mona Sahlin bloggat om att vi ska ta Fredrik Reinfeldt på allvar. Något som jag hittar igen genom S-Buzz. Det är ett viktigt inlägg som pekar på att vid förra valet så vill de minska arbetslösheten, nu begär Fredrik Reinfeldt fyra år till för att göra det han skulle ha gjort:
När Reinfeldt tog över var arbetslösheten i Sverige 6,1 procent. Det karakteriserades av den tillträdande statsministerns parti som massarbetslöshet. I den ekonomiska vårpropositionen 2010 gör den borgerliga regeringen prognosen att arbetslösheten 2014 kan komma ner till 6,7 procent. Åtta år med regeringen Reinfeldt skulle – i bästa fall – leda tillbaka till ruta ett. Det Moderaterna beskrev som massarbetslöshet har nu blivit målet för nästa mandatperiod. De begär fyra år till för att inte ens komma tillbaks till den arbetslöshet då löftena om ”fler jobb” gavs.
Mona pekar i inlägget på sex ben som den RödGröna jobbpolitiken står på
1. Fler jobb skapas av ett konkurrenskraftigt näringsliv. Därför ska vi investera i Sveriges konkurrenskraft.
2. Investeringar i kommunikationer och infrastruktur och de gröna jobben. Det stärker människors möjlighet att pendla till de jobb som växer fram, och bidrar därmed till att arbetsmarknaden fungerar bättre.
3. Investeringar i nya bostäder, så att unga människor kan bo där jobben finns.
4. Investeringar för att stärka kvaliteten i välfärden. Under det senaste året har mer än 25.000 anställda sagts upp i kommuner och landsting – och regeringen planerar för ytterligare uppsägningar direkt efter valet.
5. Investeringar för att Sveriges unga ska hitta ett jobb.Ungdomsarbetslösheten närmar sig 30 procent – och är bland de högsta i Europa. Vi vill avskaffa regeringens Aktivitetsförbud på Arbetsförmedlingen.
6. Investeringar i utbildning – för att företagen ska kunna växa med rätt kompetens. Svenskt Näringsliv rapporterar att vart femte rekryteringsförsök misslyckas – eftersom företagen inte hittar rätt personal.

Detta ska jämföras med
Moderaterna har istället valt att satsa på ett enda kort: I fyra års tid har de påstått att det så kallade jobbskatteavdraget – att pensionärer betalar högre skatt än löntagare – ska skapa jobb. Hur skulle det gå till? Det har inte fungerat. 100.000 fler har blivit arbetslösa under mandatperioden. Resultatet har blivit ökade klyftor. Den tiondel som tjänar bäst i Sverige har av den borgerliga regeringen fått mer av resursförstärkningarna än vad 60 procent av svenska folket har fått tillsammans. (Skriver också Mona i sin bloggpost)


Tillsist ser jag fram emot att få träffa några av kamraterna i NetRoots ikväll t ex Rosmari, Johan, och Johan så får vi se vilka som i övrigt kan dyka upp.

SW

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Titta gärna på intressanta bloggar genom NetRoots, S-BUZZ, RödGröna bloggen och Politiometern

Inga kommentarer: