tisdag 25 maj 2010

Sverige har blivit mindre jämställt med regeringens (/KDs) politik

Kanske inte så konstigt när socialminister Hägglund utropar att valfrihet är viktigare än jämställdhet. Peter Andersson kan förklara varför KD är så nära att lämna riksdagen och ger Hanne Kjöler, DN beröm, som det är lätt att instämma i. Även Kalle Olsson LT berör nedflyttningsstrecket när han skriver om fyra nyanser i blått.

Jämställdheten har blivit sämre med den nuvarande regeringens politik. Det har varit tydligt innan Hägglunds senaste uttalande. De RödGröna har ändå presenterat en rapport som visar att regeringen sviker kvinnorna genom att politiken ökat klyftorna mellan män och kvinnor.

En backlasch som Alexandra skriver:
"• Jobbskatteavdraget har ökat inkomstklyftan mellan kvinnor och män. Regeringens samlade skattepolitik har gynnat gruppen män som fått mer än kvinnorna.
• Neddragningar inom kommunala omsorgstjänster drabbar i betydligt högre grad kvinnor än män, som anhöriga, anställda och vårdtagare. Enligt SCB:s arbetskraftsundersökning 4 mars var det 27 000 färre kvinnor anställda i den kommunala sektorn 2009 jämfört med 2008.
• Nedmonteringen av de gemensamma trygghetssystemen som a-kassa och socialförsäkring drabbar i högre grad kvinnor än män.
• Vårdnadsbidraget ökar skillnaderna i ansvar och kontakt med barnen mellan män och kvinnor. I Stockholms togs mer än 90 procent av vårdnadsbidraget ut av kvinnor.
• Jämställdhetsbonusen har blivit ett fiasko. Försäkringskassan har visat att den inte har någon effekt på fördelningen av föräldradagarna mellan kvinnor och män.
• Avdraget för hushållsnära tjänster har inte på något sätt motverkat problemen med den ojämlika fördelningen av hemarbetet mellan kvinnor och män, utan cementerar snarare den rådande ordningen.
• Arbetsgivare med färre än 25 anställda slipper göra jämställdhetsplaner. Större företag behöver bara göra det var tredje år sedan regeringens förslag om ny diskrimineringslag trädde i kraft."
Krassman skriver också om detta och menar att enligt borgerligheten kan jämställdheten vänta. DN skriver också om det ökad gapet mellan män och kvinnor. Martin skriver om att kvinnornas Fredrik är de rika männens statsminister. Johan skriver Different, but same same, samt S-Buzz har också skrivit om detta.

Annat som är nybloggat är Katarina som skriver om Åsling och kärnkraften. Hon undrar om han ska åka på en ny turistmässa den 17 juni, så som han gjorde när uranbrytningen beslutades i riksdagen. Norrhumanist skriver om en blåtråd i samhället.

SW

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Titta gärna på intressanta bloggar genom NetRoots, S-BUZZ, RödGröna bloggen och Politiometern

1 kommentar:

Anonym sa...

Detta är ett komplext område.

Jag vill föra fram några andra exempel:

- Kvinnor får lägre straff än män för motsvarande brott.

- Det är fler kvinnor som för bort sina barn än män till utlandet.

- Det finns en överrepresentation av kvinnor på högre studier.

- Även kvinnor misshandlar män och barn i nära relationer.

- Det finns kvinnor som hindrar sina män att ta ut en jämställd föräldraledighet.

Vad vill du göra åt detta?