fredag 7 maj 2010

Spelar det någon roll att Drottningens far var nazist?

1976 förnekade Walther Sommarlath i en intervju att han varit nazist. 2002 avslöjades att detta var en lögn. I SvD gick det att läsa:
"Drottning Silvias pappa var nazist. Och Walther Sommerlath blev ganska tidigt medlem av det tyska nazistpartiet NSDAP. Inträdesdatum: 1 december 1934. Medlemsnummer: 3592030."
Hovet ville då inte kommentera det 11 åriga medlemskapet.

Jag tycker inte barn ska dömas över föräldrars handlingar. Frågan hade som jag ser det härmed kunna vara slut. Förutom spekulationener hur lämpligt det är att en statschef, även om ämbetet är ärvt, hade kunna gifta sig med Silvia. Alltså historien hade kunnat sluta där. Inte minst eftersom Walther Sommarlath avled 1990.

Därför blir den intervju som statschefens fru Silvia ger märklig och öppnar för spekulationer. Ca 29 minuter in i intervjun talar hon om sin pappa.


Vi ska komma ihåg att Silvia inte själv upplevt det hon berättar. Eftersom hon föddes 1943 och kriget tog slut 1945. Alltså berättar hon sådant som andra har berättat för henne. Men det är uppenbart tillrättalagt för att förminska betydelsen av Walther Sommarlath medlemskap Nazispartiet.

Det är vikitigt att komma ihåg att han gick med i Nazistpartiets utlandsavdelning redan 1934. Silvia beskriver det som en nationellhandling, men det fanns gott om andra alternativ om handlingen enbart var "nationalistisk". Detta rimmar dessutom illa med den andra uppfattningen som Silvia försöke bibringa oss att det fanns rädsla inblandad.

Jag ifrågasätter inte den rädsla och skräck som nazismen spred, men det stämmer inte som orsak till Walther Somarlaths medlemskap i utrikesavdelningen 1934.

Jag vill inte döma Silvia för hennes fars handlingar. Däremot blir frågan varför Sveriges statschefs fru offentligt förringar dessa handlingar?

Länk för dig som vill bli medlem i Republikanska Föreningen.

Tidigare bloggat om monarkins avskaffande.
En viktig utfrågning inför avlandet av en ny statschef
Inför stundande bröllopp
Vad är nyttan att gå på en kunglig mottagning?
Allt fler vill avskaffa monarkin - förtroendet för kungahuset rasar
Inför avlandet av en ny statschef
Ska verkligen ledande kommunpolitiker åka och fjäska?
Hur bli medlem i Republikanska Föreningen?
Monarkins svagaste period är nu!
Republikanska Föreningen utvecklar sig
Att komma ut ur garderoben i ett rojalistiskt parti

SW

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Titta gärna på intressanta bloggar genom NetRoots, S-BUZZ och Politiometern

Inga kommentarer: