torsdag 29 april 2010

Regeringen har slutat regera!

Något märkligt har hänt. Regeringen har förvandlats till opposition.

Allt eftersom RödGröna förslag presenteras så har de borgerliga partierna förvandlats till sur opposition. En opposition som präglas av personangrepp och desperation med en politik som inte håller ihop. Ett av de mer kreativa argumenten är att det inte behövs investeringar i och satsningar på vården, äldreomsorgen, hemtjänsten, skolan, förskolan - i våra välfärdssektorer.

Ett tydligt exempel på att regeringen är splittrad och i opposition är när gårdagens förslag för klimatomställningar presenterades av de RödGröna.

I det förslaget så ingår bl a Höjd koldioxidskatt Koldioxidskatten ska höjas med 10 öre 2011 och ytterligare 7 öre 2012. Detta motsvarar 29 öre 2011 och 20 öre 2012 i bensinskatt i konsumentled. En genomsnittsbilist som kör 1500 mil om året får ökade kostnader med 29 kronor per månad första året och 49 kronor per månad andra året. I förslaget finns också kompensation för alla som måste ha bilen på landsbygden. Ett löfte är också att inte göra några ytterligare höjningar under kommande mandat period, samt stimulanser för användandet av miljövänliga bränslen.

Det intressanta är att de borgerliga kommentarerna inte låter vänta på sig. Maud Olofsson tycker att förslagen är ett hot och Anders Carlgren att förslagen är otillräcklig.

Vad gäller landsbygden så slår Centerns förslag hårdare mot alla på landsbygden. Centerns har med Per Åsling i spetsen lagt förslag som ökar bensinpriset en krona i konsumentledet. Det innebär en fördubbling av bensinpriset jämfört med de RödGrönas förslag. Ingen säger något om detta - allra minst Centern.

Nu presenterar vi i snabbtakt förslag till investeringar i jobb och välfärd, och hur detta ska finansiera.

Vi lägger förslag som ökar rättvisan i skattesystemet samtidigt som skattepolitiken bidrar till klimatomställningen. Fler jobb och mindre klyftor är vår politik.

Regeringen har tidigare ägnat all kraft åt att gnälla på att vi inte har presenterat dessa förslag. Nu är det inte bra att vi presenterar våra förslag.

Det är en osammanhängande oppositionspolitik – när Sverige behöver en regering som tar ansvar för landets utveckling.

Inkonsekvent - ja.
Förvirrande - ja.
Saklig debatt - nej.

SW

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Titta gärna på intressanta bloggar genom NetRoots och Politiometern

Inga kommentarer: