torsdag 1 april 2010

Valet vinns inte av opinionsmätningar och vinklade nyheter!

Jag har funderat mycket över alla dessa opinionsmätningar. Vem tjänar på dem?

Ja, dels blir det en del media utrymme, med en och annan artikel. Men framförallt så gynnas de intressen som får bra resultat. Media presenterar dessa dessutom som någon form av sanningar.

Den undersökning som presenteras idag i bl a SvD får vid en första anblick allt att verka dystert för ett RödGrönt regeringsalternativ.

Men vid djupare titt så märks att en stor del av frågorna självklart premierar en majoritetsregering. Den mest framtidsinriktade frågan om vem som bäst kan ingjuta hopp och föra oss in i framtiden. Då är det jämt. Peter Andersson och Katarina Nyberg Finn har uppmärksammat detta.

Johan Westerholm skrev om att det antagligen är säkrare att kolla spelbolagens odds än att följa opinionsmätningar. Orsaken är att de har mer att förlora på en felberäkning. Jag tror att det ligger något i det.

Valet kommer att avgöras av val om färdriktning för Sverige. Av politikens innehåll. Therese har en postning om vad det egentligen handlar om politikens innehåll - Tre viktiga frågor.

Valet den 19 september kommer ytterst att avgöras om Sverige
...ska fortsätta mot högre arbetslöshet, ökade klyftor, större orättvisor och skillnader mellan olika delar i Sverige.
eller
... ska ta vara på de möjligheter som finns för att nya jobb, företag, att utvecklas och utbilda sig, för barn att växa upp under goda förhållanden, ett Sverige med minskade klyftor. Helt enkelt ett land som ger fler möjligheter till fler!

SW

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Titta gärna på intressanta bloggar genom NetRoots och Politiometern

Inga kommentarer: