torsdag 29 april 2010

Debatt eller samtal?

Vid ett av mina besök hos Scaber Nestor så uppfattade jag Kent Perssons debatt inbjudan denna vecka. "bloggarnas roll i det politiska samtalet".

En intressant fråga, som också gör att jag än en gång, får reflektera över vad jag gör och varför. Samtidigt så är frågeställningarna rätt aktuella.

För det första så är inte min identitet att vara bloggare. Jag är socialdemokrat som bloggar. Något jag faktiskt gjorde innan blogg blev ett begrepp. Jag var då bl a ansluten till dagbok på nätet som var en webbring. "Highteck" på den tiden. Två generationers sidor hade jag innan jag tog ner sidan 2005.

För det andra så är utgångspunkten då som nu, att jag skriver för mig själv. Har andra utbyte av det så blir jag självklart glad. För min del är det centrala i min blogg, min egen nytta och nöje.

Min blogg är ett viktigt centrum för mitt liv på nätet. Det går främst att se vad jag läser, blir upprörd över och vad jag tycker är viktigt genom att läsa min blogg. Jag har ingen ambition att vara unik, uttrycka tankar och idéer för första gången. Andra är mycket bättre än jag på det. Jag lägger upp många länkar till ställen jag vill komma ihåg och kunna återkomma till.

Bloggen är snarare mitt instrument att sortera tankar, samla in vad andra säger och underlätta för mig att hitta igen dem, än något annat.

De samtal jag för på nätet sker oftare på andra ställen än på min blogg. Däremot deltar min blogg som sådan i utkanten av det stora samtalet mellan bloggar. Men det är mer en följd än ett uttalat syfte från mig.

Tonen in mina inlägg är utifrån humör och vad jag skriver om. Den dominerande tonen är, när jag sorterar vad jag läser och formulerar vad tänker, antagligen polemisk och en smula agressiv och lite lugnare när jag skriver mer resonerande inlägg. Självklart beror humöret också på vad jag möter (på nätet och på andra ställen.) Precis som jag är när man träffar mig i form av "kött och blod"

Om jag upplevs som "megafon" så beror det på att jag är socialdemokrat och gärna berättar om vad socialdemokratin vill och gör tillsammans med andra. Det skäms jag inte för.

Allt eftersom vi nu närmar oss valrörelsen så ser jag nyttan av att ha skrivit ner och funderat. Där jag har texter och resonemang färdiga, men också länkar till andras texter. Syftet med min blogg är i först hand för mig, leder det till att andra tycker att jag bidrar med något är det bra. Jag kommer att blogga så länge som bloggandet uppfyller det syftet.

Den som inte vill behöver inte läsa mig.

SW

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Titta gärna på intressanta bloggar genom NetRoots och Politiometern

3 kommentarer:

Maria sa...

Busbra!

Johan Westerholm sa...

Stefan

Din blogg är viktigare än du tror, varje inlänkning från dig till andra är ett kvalitetskvitto på att vi är på rätt väg. Så du fyller en funktion vi andra inte klarar oss utan. Och är det inte det som är Netroots? Lagarbete där laget är större än jaget.

Se det som att du är "mentor in disquise", det är min syn på dina bidrag.

mvh

Johan

Stefan Wikén sa...

Tack Johan. Det värmer. Och visst förstår jag att det finns en större betydelse. Men min drivkraft är precis som jag skriver, "för min egen nytta". Det är därför jag INTE räknar antalet besökare ;-)

Som frihetlig/folkrörelse socialist så tycker jag det är både roligare och effektivare att göra sådant jag gillar tillsammans - i detta fall i NetRoots. Detta missade jag att skriva.

Och är det inte just det som är socialdemokrati,samarbeta tillsammans, utifrån var och ens unika individuella förutsättningar, intressen och drivkrafter, för att därmed göra världen lite bättre att leva i :-)