tisdag 27 april 2010

"Negative campaigning" är här! Tillbaka till hur vi vill se framtiden!

Är regeringen och högerpartierna så rädd att diskutera sakfrågorna, behovet och alternativen i välfärdspolitiken. Alltså om:
Hur mycket personal som ska finnas inom vård och omsorg?
Hur behoven i hemtjänsten och äldrevården ska mötas?
Hur många lärare ska det finnas i skolan?
Hur ska många barn ska finnas i förskolegrupperna per vuxen?
Vilka resurser ska användas för att förbättra kvalitén i skolan?

Är de så ovilliga till den diskussionen att de medvetet försöker ändra fokus i debatten - från välfärd till personangrepp?

Det finns två linjer i de borgerligas argument - det finns inga pengar och det behövs inga pengar. I första fallet går att påpeka att regeringen sänkt skatten för lånade pengar. Det går också att påpeka att den rikaste procenten har fått lika mycket som de 25 procent som tjänar minst, samt att de 25 procent rikaste har fått lika mycket som de 60 procent som tjänar minst. En medveten omfördelning och ett medvetet val.

Den andra linjen att det inte behövs några pengar. Jag vet inte hur det ser ut överallt i Sverige. Men det argumentet fungerar inte lika bra om man besöker våra äldre, våra förskolor och skolor. När vi ser vilka behov som finns i den offentligt finansierade verksamheten. När den borgerliga majoriteten lägger ner byskolor för att i bästa fall tjäna några hundratusen.

Då kanske det går att förstå den desperation som finns bland de borgerliga partierna och i högerns kampanjorganisationer. Dessutom har de förberett sig väl med en av de globala kampanjmakarna som har en väl dokumenterad lista på kampanjtricks.

Peter Andersson gör en lysande genomgång av dagen som klargör att det är ganska osannolikt att det som händer skulle vara en slump.

Röda Berget har idag gjort en stor insats i allt vad han skrivit om Odell som spjutspets i denna smutskastnings kampanj som riskerar att sätta ribban för resten av valrörelsen.
Fy skäms Odell – håll debatten på en anständig nivå
Öppet brev till Göran Hägglund – Har du godkänt Mats Odells attack mot Mona Sahlin?
Östros kräver ren valrörelse
Reinfeldt och Hägglund duckar vilt – Ronge tar avstånd
Reinfeldt distanserar sig från Odell – liksom
Odells attack på Mona Sahlin var ingen stundens ingivelse

Johan Westerholm
har en bra analys som är mycket läsvärd och som sätter in Odells uttalande i sitt rätta sammanhang, där konsekvenserna har blivit och blir mycket allvarliga.

S-Buzz slår fast Det är ingen slump att högerns statsråd och konsulter smutskastar

Själv postade jag Utvisning och kemtvätt av Odell.

Men för oss som tycker att det är politiken och politikens innehåll som ska avgöra den 19 september. Vi ska tillbaka till huvudfrågan. Hur vill vi forma morgondagens Sverige? Jobb och välfärd eller ökade klyftor?

spelar pengar till kommunerna roll eftersom det är välbehövliga satsningar.


SW

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Titta gärna på intressanta bloggar genom NetRoots och Politiometern

Inga kommentarer: