tisdag 13 april 2010

Mona ger mål!

Idag finns två texter som måste läsas - båda två - de hänger nämligen intimt samman.

Den första är debattartikeln i DN där Mona presenterar huvuddragen i den Socialdemokratiska politiken. Hon presenterar fyra mål
 • fler jobb

 • mer utbildning

 • minskad barnfattigdom

 • minskat socialbidragsberoende.
 • "Jag vill att Sverige ska bli ett möjligheternas land byggt på idén att vi står starkare tillsammans. En socialdemokratiskt ledd regering kommer i alla väsentliga beslut att sätta jobben först och ta kampen mot klyftor och ojämlikhet.

  Frihet förutsätter jämlikhet. Och frihet är att ge individen fler möjligheter att växa, att leva ett rikare liv, att nå framgång och att förverkliga sitt livs äventyr. Alla vinner på att de möjligheterna är stora i vårt land. Friheten ökar när jobben blir fler och klyftorna minskar – inte med fyra år till av motsatsen. Där står huvudkonflikten i valrörelsen 2010."

  Johan som skriver om förnyelse och systemskifte. Det är den andra texten som är en personlig beskrivning om det egna medlemskapet och Monas betydelse för detta.

  Jag tycker det finns två skäl att läsa Johans text efter Monas artikel. Det första är att jag tror att Johans på ett bra sätt beskriver några av Monas styrkor, som inte lyfts fram av media. Jag är övertygad om att många fler har liknande egna beskrivningar av Monas styrkor. Sådana beskrivningar förstärker och tydlig Monas artikel i dagens DN artikel. Kring detta har vi alla som vill se ett regeringsskifte ett ansvar.

  Det andra skälet är att Johan har ett mycket tydligt "mission" från att han blev medlem, varför han blev medlem och vad han vill uppnå med medlemskapet. Många av oss andra är inte riktigt lika tydliga i detta - men jag tror att vi bör vara det. Därför tycker jag att man ska se det som exempel och inspiration för att tydliggöra sitt eget "mission" - därför att det är då vi som person blir slagkraftiga i samtalet med alla som vi ska övertyga och vinna för en socialdemokratisk valseger den 19 september.

  Så här skriver Johan:
  "Arbetarrörelsen i allmänhet och socialdemokratin i synnerhet har en tradition av att vara i opposition mot orättvisor. Vad Mona Sahlin nu fångat upp är just denna tradition, att göra detta till ett naturligt förhållningssätt även om det skulle innebära att vi är i opposition till vår egen politik men även söker stabilare lösningar som håller mer än en mandatperiod."


  Här presenterar Mona kort de mål vi socialdemokrater ska med oss in i det RödGröna samarbetet för ett rättvisare Sverige."


  Det handlar om en valrörelse för att göra tydligt vilka vägval som vi har att göra och i det arbetet kan du komma med:


  Läs också:
  Peter Andersson kommenterar Monas artikel.
  Frihet och Rättvisa på riktigt - S-BUZZ om Mona Sahlins debattartikel i DN där hon beskriver målen för den Socialdemokratiska politken: fler jobb, mer utbildning, minskad barnfattigdom och minskat socialbidragsberoende och om Mona som vallokomotiv.

  Kalle Olsson (LT) skriver om hur den borgerliga regeringen presenterar politiken i portionsbitar och påminner oss om att "bara för att dagarna innan vårbudgeten är ostron och oxfilé så leds vi fortfarande av samma gamla vanliga högerregering. Det kommer att visa sig på torsdag när även de impopulära delarna får se dagens ljus."

  Tillsist så har vi RödGröna ett övertag i jobbfrågan.

  SW

  Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

  Titta gärna på intressanta bloggar genom NetRoots och Politiometern

  1 kommentar:

  Kraxpelax sa...

  Ska vi vara sakliga, och det ska vi, så är de ensamma föräldrana en flaskhals. Onbjektivt är det där vi ska sätta in stöten, för i de ensamma föräldrarnas ölkande misär ligger källan till framtida ont, inte minst i form av kriminalitet som alltmer genomsyrar hela samhället och bryter ner oss som ett termitangrepp. Med denna artikel sätter Mona Sahlin fingret på exakt den strategiska punkt, där vi alla hotas av en bråd framtid. Det är strålande och klarsynt.

  http://www.dn.se/debatt/vi-har-omprovat-politiken-har-ar-vara-fyra-nya-mal-1.1076574
  .
  Vad GLAD jag blev!
  .
  Den här artikeln är en ideologisk milstolpe. Mona Sahlin träffar huvudet på spiken i denna djuptänkta sammanfattning, och socialdemokrat9in, som länge gjort ett villrådigt i intryck, får här en mäktig stomme att bygga upp rörelsen ikring. Det är oerhört inspirerande.

  Alliansen skall respekteras. Statsministern är en mycket stark profil med stor kompetens och ledartyp.

  Han har gett Mona Sahlin en hel del kok stryk som vi alla vet. Med denna härliga artikel visar Mona att hon minsann kan svara upp mot den skarpa utmaningen. Jag är verkligen mycketr, mycket glad över detta.

  För vad frihet har man om allting kostar och om man ingenting har? Jo ingenting naturligtvis. Genom att framhålla detta pinsamma faktum biter vi huvet av den stupida nyliberalismens skam. Det skall erkännas att Moderaterna inte är några grobianer, men de är bundna till en brutal klasspiolitik med ett band de inte kan klippa. Det bandet klipper Mona Sahlin med denna exakta oxh väldisponerade artikel.

  Göran Persson, som jag personligen beundrar i hög grad, hade en klar blick för sina underhuggare (sic) och deras kvaliteter. Mona har alltid varit stark. men hennes svaghet har varit att hon har ryckts med av sin spontanism och sina känsloimpulser, vilket medfört en påfallande omdömeslöshet som retat gallfeber på väljarkåren. Hon ar saknat "tänket".

  Men nu visar hon att hon kan minsann tänka också. Hon är självkritisk och lär av sina misstag. Det är förträffliga ledaregenskaper.

  - Peter Ingestad, radikalkonservativ