tisdag 27 april 2010

RödGrönas välbehövliga satsning på lärare, undersköterskor och hemtjänstpersonal

Igår presenterade de RödGröna infrastruktursatsningar som under själva investeringen ger 10 000 - 15 000 jobb. Idag kommer ytterligare lika många genom förslag på satsningar på välfärden.

Välfärden behöver långsiktiga och stabila besked.

Det har försvunnit 25 000 jobb inom välfärden under det borgerliga styret. Regeringen med Anders Borg i spetsen fortsätter avrustningen av undersköterskor, hemtjänstpersonal, lärare, förskolelärare. Enligt regeringens egen prognos fortsätter uppsägningarna i välfärden i år. Därför är det lite svårt att förstå vad regeringen sysslar med.

Det självklara svaret är att den borgerliga regeringen sänker skatten istället för att investera i välfärden. Valtaktik får gå före långsiktiga och hållbara besked. (många bedömer att de återkommer med "valfläsk" i valspurten)

Johan Westerholm har som vanligt en träffande analys om regeringen.
"Hade regeringen Reinfeldt varit det minsta seriös med de uttalade välfärdssatsningarna så hade de kommit redan med vårbudgeten. Stats- och kommunapparater är inte några enkla fordon att parkera eller föra framåt, mycket bygger på att ha långsiktiga spelregler för att kunna garantera kvalitet och långsiktighet."
Röda Berget konstaterar att kommunerna har fått stora påfrestningar av sin ekonomi genom försämringarna av A-kassa och sjukförsäkring. Något som är en uttalad politisk vilja.

Tolvmiljarder till kommuner och landstingen betyder inte gul och grönaskogar. Utmaningarna kommer att ändock vara stora. Men visst är alternativen i politiken tydliga. Investeringar i välfärden eller sänkta skatter!

... och Kalle Olsson LT, väntar på de RödGrönas budgetmotion

SW

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Titta gärna på intressanta bloggar genom NetRoots och Politiometern

4 kommentarer:

Anonym sa...

Du har inte reflekterat över varför det land i världen som satsar mest på skola, vård och omsorg INTE har förstaplaceringar inom dessa områden internationellt....

Inte i en enda internationell undersökökning har Sverige förstaplatsen - trots att vi spenderar i särklass mest.

Det är inte mängden pengar som spelar roll - utan HUR effektiv dessa används!

Sveriges ofantliga överbyråkratiserade sektor kan sluka 100% av statskassans budget utan att bli mätt!

Stefan Wikén sa...

Generella påståenden tycker jag inte är trovärdiga.

Vad gäller första placeringar så halkar idag Sverige efter i internationell jämförelse.

Jag vet inte vilken hemtjänst, skola, förskola som du har besökt.

Effektivitet i inlärning och omsorg behöver i så fall förtydligas.

De som jobbar inom äldreomsorgen tror jag inte kan springa mycket fortare.

Raymond Svensson sa...

Hej Stefan, visst kan det finnas behov av mera pengar till kommunerna. Det har jag också efterlyst tidigare. Men mera pengar är dock inte alltid hela lösningen. Personalen och t.ex. brukarnas medbestämmande, ja till och med självbestämmande kan är viktigt för att hitta lokala lösningar på lokala utmaningar. Allt behöver ju inte vara lika. Det som bekymrar mig är att detta perspektiv saknas helt i det som de rödgröna presenterar idag.

Stefan Wikén sa...

Hej Raymond - kul att du hittat hit!
Självstyrandet och medbestämmandet är ju inte något adelsmärke för de borgerliga styret i kommunerna runt om mig. Det är svårt på gränsen till omöjligt att hitta ett sådant perspektiv i den konkreta borgerliga politiken. Utan det handlar tyvärr mer om företagens behov än de äldres.

Vad gäller pengafrågan, så handlar det inte alltid om pengar - rätt Men när vi ser konsekvenserna av allt färre händer - 25.000 i omsorgen om de äldre och de växande klasserna, nedläggning av byskolorna, så är det klart antalet händer spelar roll.

När då regeringen går ut och minskar pengarna till kommunerna med 12 miljarder. Vilket för mitt län sisådär 163 miljoner och nästan 500 jobb. Så slår det hårt i min och de kommuner som finns runt omkring.

Allvarligaste är dock att när Borg minskar pengarna till kommunerna och säger att det beror på den goda ekonomin i konjunkturinstitutetsrapport - Konjunkturläget mars 2010. Så har han läst rapporten som f-n läser bibeln.

Skillnaderna blir allt tydligare jobb och välfärd eller sänkta skatter!