tisdag 25 maj 2010

Sverige har blivit mindre jämställt med regeringens (/KDs) politik

Kanske inte så konstigt när socialminister Hägglund utropar att valfrihet är viktigare än jämställdhet. Peter Andersson kan förklara varför KD är så nära att lämna riksdagen och ger Hanne Kjöler, DN beröm, som det är lätt att instämma i. Även Kalle Olsson LT berör nedflyttningsstrecket när han skriver om fyra nyanser i blått.

Jämställdheten har blivit sämre med den nuvarande regeringens politik. Det har varit tydligt innan Hägglunds senaste uttalande. De RödGröna har ändå presenterat en rapport som visar att regeringen sviker kvinnorna genom att politiken ökat klyftorna mellan män och kvinnor.

En backlasch som Alexandra skriver:
"• Jobbskatteavdraget har ökat inkomstklyftan mellan kvinnor och män. Regeringens samlade skattepolitik har gynnat gruppen män som fått mer än kvinnorna.
• Neddragningar inom kommunala omsorgstjänster drabbar i betydligt högre grad kvinnor än män, som anhöriga, anställda och vårdtagare. Enligt SCB:s arbetskraftsundersökning 4 mars var det 27 000 färre kvinnor anställda i den kommunala sektorn 2009 jämfört med 2008.
• Nedmonteringen av de gemensamma trygghetssystemen som a-kassa och socialförsäkring drabbar i högre grad kvinnor än män.
• Vårdnadsbidraget ökar skillnaderna i ansvar och kontakt med barnen mellan män och kvinnor. I Stockholms togs mer än 90 procent av vårdnadsbidraget ut av kvinnor.
• Jämställdhetsbonusen har blivit ett fiasko. Försäkringskassan har visat att den inte har någon effekt på fördelningen av föräldradagarna mellan kvinnor och män.
• Avdraget för hushållsnära tjänster har inte på något sätt motverkat problemen med den ojämlika fördelningen av hemarbetet mellan kvinnor och män, utan cementerar snarare den rådande ordningen.
• Arbetsgivare med färre än 25 anställda slipper göra jämställdhetsplaner. Större företag behöver bara göra det var tredje år sedan regeringens förslag om ny diskrimineringslag trädde i kraft."
Krassman skriver också om detta och menar att enligt borgerligheten kan jämställdheten vänta. DN skriver också om det ökad gapet mellan män och kvinnor. Martin skriver om att kvinnornas Fredrik är de rika männens statsminister. Johan skriver Different, but same same, samt S-Buzz har också skrivit om detta.

Annat som är nybloggat är Katarina som skriver om Åsling och kärnkraften. Hon undrar om han ska åka på en ny turistmässa den 17 juni, så som han gjorde när uranbrytningen beslutades i riksdagen. Norrhumanist skriver om en blåtråd i samhället.

SW

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Titta gärna på intressanta bloggar genom NetRoots, S-BUZZ, RödGröna bloggen och Politiometern

måndag 24 maj 2010

Folkpartiet är ungdomsfientlig!

Jag måste följa upp min förra postning om Björklunds ungdomsfientlighet. En av mina favoritbloggar där Elin har skrivit ett mycket bra inlägg. Hon vet dessutom precis vad hon skriver om, just därför att hon går på gymnasiet och jobbar extra. Läs den: Två nördar och en blogg. Här är ett smakprov:
Även gymnasiestudier kräver ett extraarbete, ska denna lön också halveras (vart landar gränsen för lärlingsarbete? Och varför ska dessa vuxna människor få slita för löner under avtalsnivå?) kommer det självklart gå ut över studieresultaten. Antingen på grund av mer jobb och mindre tid för skola eller helt enkelt för att matkassan kommer att bli ganska tunn. Hej ljusnande framtid för Sverige. Hej ljusnande framtid, alla under 23.
Peter tycker att Folkpartiets låglöneutspel gör att han förstår. Jag känner glädje över att Folkpartiet bidrar med förståelse. Annars är själva förslaget helt oförståeligt.

Alexandra berättar om sitt guide arbete i Sala Silvergruva den sommaren hon flyttade hem i från. Hon konstaterar att den lönen skulle hon leva på och betala hyra för. Johanna Fransson tycker höger härvan har slagit i huvudet.

Tycker också att Peter Högbergs postning av att Elever inte är gästarbetare också passar sammanhanget.

Folkpartiet är ungdomsfientlig. Inget inflytande i skolan. Återvändsgränder i utbildningssystemet och rejält låga löner. Hoppas du som röstar för första- eller andra gången kommer ihåg detta när du lägger din röst i höstens

SW

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Titta gärna på intressanta bloggar genom NetRoots, S-BUZZ, RödGröna bloggen och Politiometern

Björklund uppvisar fientlighet mot unga människor och inkonsekvens!

Kommer någon ihåg att Jan Björklund gjorde ett utspel 2007 där han ville förbjuda åldersdiskriminering. Han tillsatte t o m en utredning. Idag vill han sänka ungdomars löner rejält. "19-åringar ska tjäna hälften av vad en vuxen gör, sa han i SVT:s morgonsoffa i morse." Något som hittade genom Alliansfritt.

Röda Berget ställer de självklara frågorna: "Jag undrar då om Björklund anser att ungdomar ska bo hemma hos mamma tills de fyller 23, därför att en egen lägenhet ä’r inte att tänka på? Det är ju faktiskt så att kostnaden för mat, hyra och kläder inte automatiskt halveras bara för att man befinner sig i den magiska åldern under 23."

Alliansfritt har några ytterligare invändningar:
* Varför det?
* 22-åringar är vuxna
* 22-åringar har ibland hyra att betala
* 22-åringar har ibland barn
* Kan Björklund garantera att man får sin lön mer än fördubblad när man fyller 23?
UPPDATERAT: Andra som skrivit bra i frågan. Johan som menar att det sista av den sociala liberala masken har fallit från Björklund. Emil undrar om allt är hälften så dyrt för unga, det gör också Mamma, pappa, barn, även Caroline har skrivit om detta. S-Buzz får jag inte heller glömma bort.

SW

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Titta gärna på intressanta bloggar genom NetRoots, S-BUZZ, RödGröna bloggen och Politiometern

Opinionsmätningar piggar upp eller...?

Risken av alla opinionsmätningar riskerar att låta diskussionen handla om dessa och inte om de alternativ som vi står inför. Skillnaderna i färdriktning för Sverige.

Men idag har en opinionsmätning visar att de RödGröna har egen majoritet och att SD hamnar utanför riksdagen. Det är viktigt att komma ihåg det vanskliga med opinonsmätningar och att valet avgörs först när vi passerat kaklet den 19 september.

Rosmari hänvisar till en rapport från Sominstitutet som visar att vi svenskar är allt mer positiva till invandrare. Vilket kan vara en förklaring till SD tillbakagång. Peter menar att Reinfeldt är rökt utan SD.

Katarina noterar desperationen hos Göran Hägglund.

Johan börjar som politisk nörd känna sig mätt på alla dessa spelteoretiska underlag... Victor känner sig trött.

SW

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Titta gärna på intressanta bloggar genom NetRoots, S-BUZZ, RödGröna bloggen och Politiometern

lördag 22 maj 2010

Nu...

Sitter på tåget på väg hem. Gårdagen blev efter kanditatsamlingen rätt hård. Åkte hem till svågern och lämnade av min ryggsäck och gick sedan ner på Rosen och därefter var det hårdrock tribute

Känner mig därför rätt mör just nu. Peter har en mycket intressant postning om sociala medier. Han kommenterar en artikel i SvD.

Det läsvärda med postningen är att Peter beskriver försiktigt hur han tänker. Vet man dessutom om att han är en av våra - enligt KNUFF - högt rankade bloggare så är det mycket intressant - som en och annan kan få en god tanke av.

Annat som kan vara att uppmärksamma en dag som denna är Victor som visar upp min lergubbe :-) Något som också Kaktusblomman också uppmärksammat

Dagens mest briljanta och viktigaste postning kommer från Marika Storstad. Som går igenom, och jämför inkomster, i Stockholm och övriga landet. Så om du bara läser en länk från mig. Läs idag Marika.

S-Buzz har snöat in på NetRoots toppstyrning, men gör det ändock med glimten i ögat. Något som dock Johan tar på allvar och är rädd att borgarbloggarna ska kopiera. (Därför ska inga borgerliga bloggare se denna instruktionsfilm). Johan skriver också en viktig och allvarligt inlägg om våra krigsveteraner. Något som flera hakat på.

Alexandra har en viktig postning om Sverigedemokraternas kluvna tunga. Hanna skriver ett mycket bra inlägg om ungdomsarbetslösheten.

Läs gärna Martin, Martin undrar också om vad som ska få folk att vakna eller Katarina som ställer frågan "Hur tänker Centerpartiet i Jämtlands läns landsting?" vilket självklart går ställa om till "Hur tänker Centerpartiet?"

Raymond
skriver om jämställdhet och tycker att staten ska styra antingen med lagstiftning eller tydliga ekonomiska stimulanser - något som jag gärna instämmer i.

SW

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Titta gärna på intressanta bloggar genom NetRoots, S-BUZZ, RödGröna bloggen och Politiometern

fredag 21 maj 2010

Kandidatsamling i riksdagen

Två dagar med träff för de socialdemokratiska riksdagskandidaterna är slut. Det är vad jag förstår den sista större samlingen som vi socialdemokrater har på nationellnivå.

Nu är det valrörelse, varje dag, varje timme fram till kl.20.01 den 19 september.

Fram till dess så handlar det om att prata med så många som möjligt att det nu gäller att välja färdriktning för Sverige. Och att vårt alternativ står för fler jobb och ett sammanhållet Sverige, det andra alternativet fortsatt ökade klyftor

SW

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Titta gärna på intressanta bloggar genom NetRoots, S-BUZZ, RödGröna bloggen och Politiometern

torsdag 20 maj 2010

Det har varit bra!

Det är min andra kväll i Stockholm. Idag varmare än igår.

Igår deltog jag på en samling av socialdemokratiska kommun- och landstingspolitiker. Tal och samtal med Mona Sahlin och Tomas Östros medflera. I stort sett bra arrangemang.

Jag lämnade dock lite tidigare, eftersom jag både skulle träffa några av våra NetRoots bloggare och lyssna på Mona Sahlin i samtal med Björn Kjellman högst upp i "skrapan". Jag tyckte det var ett mycket trevligt möte och bra samtal.

Detta gjorde jag med Alexandra som dessutom har skrivit lite mer om arrangemanget och Rosmari. Dessutom fick jag stifta bekantskap med Björn Häll-Kellerman som bloggar främst i miljö- och handikappfrågor.

Vi var inte så många på själva "bloggölen" å andra sidan fick jag gott om tid att prata med och lyssna på Alexandras tankar och funderingar kring valet och partiet i Stockholm. För min del kanske det var det mest spännande och givande under hela dagen, åtminstone var det en bra avslutning på en bra dag.

Idag har det varit kandidatträff, med kandidater till riksdagen. Det har varit varmt.

SW

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Titta gärna på intressanta bloggar genom NetRoots, S-BUZZ, RödGröna bloggen och Politiometern

Varför Krokom inte ska uppvakta Victoria och Daniel!

(S) och (V) vill inte att Krokoms kommun finns med i uppvaktning vid den blivande statschefens bröllop

- Vår uppfattning är att det är orimligt att kommunen tycker det är bra att finnas med i sådana omoderna sammanhang, att genom uppvaktning med en gåva och deltagande i uppvaktningen sanktionerar monarkin och dessa unkna kvarlevor, säger Stefan Wikén (S) ledamot i kommunstyrelsen.

- Monarkin innebär ex att den svenska monarken inte tillåts ha religionsfrihet, något som annars är
grundlagsfäst i vårt land. Den svenske monarken måste enligt grundlagen tro på den Augsburgska trosbekännelsen. I den står att bekännaren måste fördöma allt kätteri, ett exempel ur texten är “muhammedanerna”. Vilket vi tycker strider mot det arbete som Krokoms kommun gör när det gäller att ta emot flyktingar och ensam kommande flyktingbarn, säger Stefan Wikén (S) ledamot i kommunstyrelsen.

- Ett annat exempel är förföljelsen av prinsessan Madeleine utifrån den eventuella
otrohetsaffär som hennes fästman haft. Den jakten visar på hur omänskligt och odemokratiskt det är att ingå i den kungliga familjen, eftersom vi inte väljer våra föräldrar. Barnen i den kungliga familjen Bernadotte har inte samma förutsättningar som andra svenska barn att själv välja väg och uppnå sina innersta drömmars mål, säger Stefan Wikén (S) ledamot i kommunstyrelsen.

- Det strider alltså mot det arbete som kommunen bedriver kring barnkonventionen. ställer även den åtsidan genom sitt deltagande att sanktionera att en ny generation kungabarn ska växa upp utanför barnkonventionens rättigheter, säger Stefan Wikén (S) ledamot i kommunstyrelsen.

- Det går även att fundera över det rimliga i att den blivande statschefen får bryta mot Svenska kyrkans vigselordning och svensk tradition. Kronprinsessan vill låta sig ledas in av pappa kungen som sen överlämnar henne till Daniel. Victoria avser helt enkelt att införa en symbolik som visar att kvinnans roll i Sverige är att vara ägd, först av sin far och sedan av sin make. Vilka signaler sänder det till våra uppväxande unga kvinnor i kommunen, säger Stefan Wikén (S) ledamot i kommunstyrelsen.

- Monarkin som institution är en kvarleva från sedan länge svunna tider, som innebär att en familj lever under mycket säregna privilegier och samtidigt lider under skamligt odemokratiska spelregler. Enda syftet med detta är Sverige tillförsäkrar ämbetet som statschef avlas inom denna familj. Något som Krokoms kommun sanktionerar genom att delta.

LT skriver om detta. Det gör även ÖP. Kalle Olsson skrev om monarkin igår. Vilket jag håller med förutom att sjöväderrapporten är mycket mer intressant än vad Kalle gör gällande, den spelar ju faktiskt någon roll.

Det blev också en liten debatt på Radio Jämtland igår.

Länk för dig som vill bli medlem i Republikanska Föreningen.

Tidigare bloggat om monarkins avskaffande.
Spelar det någon roll att Drottningens far var nazist?
En viktig utfrågning inför avlandet av en ny statschef
Inför stundande bröllopp
Vad är nyttan att gå på en kunglig mottagning?
Allt fler vill avskaffa monarkin - förtroendet för kungahuset rasar
Inför avlandet av en ny statschef
Ska verkligen ledande kommunpolitiker åka och fjäska?
Hur bli medlem i Republikanska Föreningen?
Monarkins svagaste period är nu!
Republikanska Föreningen utvecklar sig
Att komma ut ur garderoben i ett rojalistiskt parti



SW

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Titta gärna på intressanta bloggar genom NetRoots, S-BUZZ och Politiometern

onsdag 19 maj 2010

Bekämpar de arbetslösa istället för arbetslösheten!

På väg till Socialdemokraternas kommunkonferens i Stockholm uppmärksammar jag fyra inlägg som direkt har med de frågor som jag gärna vill prata med andra socialdemokrater om.

De första två är Ett Hjärta Rött och Anton som tar upp detta med utförsäkringarna från sjukförsäkringen som bygger på felaktigheter, myter eller som Ilse-Marie skriver ren propaganda. Anton skriver
"För att minska arbetslösheten bekämpar man de arbetslösa, för att minska sjukskrivningstalen bekämpar man de sjuka."
Martin och Hanna skriver också om detta utifrån att en och annan borgerlig politiker nu tycker att det blivit lite fel...

Det andra är att Mona Sahlin bloggat om att vi ska ta Fredrik Reinfeldt på allvar. Något som jag hittar igen genom S-Buzz. Det är ett viktigt inlägg som pekar på att vid förra valet så vill de minska arbetslösheten, nu begär Fredrik Reinfeldt fyra år till för att göra det han skulle ha gjort:
När Reinfeldt tog över var arbetslösheten i Sverige 6,1 procent. Det karakteriserades av den tillträdande statsministerns parti som massarbetslöshet. I den ekonomiska vårpropositionen 2010 gör den borgerliga regeringen prognosen att arbetslösheten 2014 kan komma ner till 6,7 procent. Åtta år med regeringen Reinfeldt skulle – i bästa fall – leda tillbaka till ruta ett. Det Moderaterna beskrev som massarbetslöshet har nu blivit målet för nästa mandatperiod. De begär fyra år till för att inte ens komma tillbaks till den arbetslöshet då löftena om ”fler jobb” gavs.
Mona pekar i inlägget på sex ben som den RödGröna jobbpolitiken står på
1. Fler jobb skapas av ett konkurrenskraftigt näringsliv. Därför ska vi investera i Sveriges konkurrenskraft.
2. Investeringar i kommunikationer och infrastruktur och de gröna jobben. Det stärker människors möjlighet att pendla till de jobb som växer fram, och bidrar därmed till att arbetsmarknaden fungerar bättre.
3. Investeringar i nya bostäder, så att unga människor kan bo där jobben finns.
4. Investeringar för att stärka kvaliteten i välfärden. Under det senaste året har mer än 25.000 anställda sagts upp i kommuner och landsting – och regeringen planerar för ytterligare uppsägningar direkt efter valet.
5. Investeringar för att Sveriges unga ska hitta ett jobb.Ungdomsarbetslösheten närmar sig 30 procent – och är bland de högsta i Europa. Vi vill avskaffa regeringens Aktivitetsförbud på Arbetsförmedlingen.
6. Investeringar i utbildning – för att företagen ska kunna växa med rätt kompetens. Svenskt Näringsliv rapporterar att vart femte rekryteringsförsök misslyckas – eftersom företagen inte hittar rätt personal.

Detta ska jämföras med
Moderaterna har istället valt att satsa på ett enda kort: I fyra års tid har de påstått att det så kallade jobbskatteavdraget – att pensionärer betalar högre skatt än löntagare – ska skapa jobb. Hur skulle det gå till? Det har inte fungerat. 100.000 fler har blivit arbetslösa under mandatperioden. Resultatet har blivit ökade klyftor. Den tiondel som tjänar bäst i Sverige har av den borgerliga regeringen fått mer av resursförstärkningarna än vad 60 procent av svenska folket har fått tillsammans. (Skriver också Mona i sin bloggpost)


Tillsist ser jag fram emot att få träffa några av kamraterna i NetRoots ikväll t ex Rosmari, Johan, och Johan så får vi se vilka som i övrigt kan dyka upp.

SW

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Titta gärna på intressanta bloggar genom NetRoots, S-BUZZ, RödGröna bloggen och Politiometern

tisdag 18 maj 2010

Vilken spännande analys?

Knuff är död... utropar Sanna Rayman på SvD ledarblogg. Orsaken är att den enda riktiga "partimegafon" på nätet publicerade ett citat som jag och flera med mig spred vidare.

Somligt orkar jag inte läsa, fortsätter Sanna Rayman sin rubrik på sin spännande analys. Nej och allvarligt talat är det en nyhet? Är det något som behöver berättas? På något sätt blir Röda Bergets fråga blivit mycket relevant:
"Har Rayman kollat vad som toppat hennes eget löp någon gång?"
Vad Sanna Rayman inte har orkat läsa, är väl ungefär lika intressant som vad olika politiker berättar att de inte ska göra under kommande mandatperiod?

För min del så har jag orkat läsa Sanna Raymans dödförklaring av Knuff. Orsakerna till detta är:
a) Jag såg Johans postning som kommenterade inlägget. Han pekar på ett antal självklarheter men som ändå går att sammanfatta med att alla bloggar utifrån sin idé, sina förutsättningar, för sina egna läsare.
b) Inlägget innehöll 566 tecken, hade det varit mycket längre hade jag nog inte orkat läsa.
c) Kände igen att jag skrivit något om Sanna Rayman tidigare

Erik undrar om reaktionen från Sanna Rayman varit densamma om det handlat om Mona Sahlin. Vilket kan vara en relevant frågeställning.

Själv har jag levt delar av livet på nätet, så länge som nätet har funnits. Och jag ägnade en gång i tiden en del tid åt webbringar och nätverk av dagböcker på nätet... men dessa förlorade jag så småningom intresset för. Och vad är problemet...?

För övrigt tillhör inte Sanna Rayman och SvD ledarblogg min målgrupp. Jag skriver därför vad jag skrivit tidigare. Sanna behöver inte läsa mig.

SW

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Titta gärna på intressanta bloggar genom NetRoots, S-BUZZ, RödGröna bloggen och Politiometern

Reinfeldt har självvald selektiv hörsel!

Okey, jag avstod att kasta mig in i den märkliga diskussion om att jag som socialdemokrat - organiserad - har förtroendeuppdrag - reduceras till att vara en hejarklack som skriver på order av partihögkvarteret. En kollektivistisk dom över partiaktiva bloggare. Om jag är ointressant att läsa - låt då bli. Peter och Eva och Johan och Ulf Bjereld och Peter igen och Alexandra har skrivit tidigare i detta ämne.

... en annan gång ska jag möjligen dryfta det självpåtagna pretentiösa hållning som finns både i gammelmedia och i nymedia där det "idealistiska uppdraget" framhålls kanske något större än vad det är.

Vad värre är att vår regeringschef har en själv vald selektiv hörsel. Något som jag annars bara anklagar mina barn för. De hör bara vad de vill höra. Men när vår regeringschef Fredrik Reinfeldt säger att vissa saker ska man inte lyssna på, eftersom de kan tycka vad som helst och att detta blir svårt att förhålla sig till. Citat hittade jag genom S-Buzz.
"Somligt ska du inte lyssna på, bloggar och liknande öppnar en sluss, människor som inte mår bra kan avreagera sig, säga och tycka vad som helst och - hur ska jag förhålla mig till det?"(Fredrik Reinfeldt, intervju tidningen M-Magasin sid. 86, Nummer 1, 2006)
Uttalandet väcker många frågeställningar, allt vad "somligt" är och vad statsministern menar med "vad som helst" som det inte ska lyssnas på? Eller betyder det att det som tycker annorlunda än Fredrik Reinfeldt inte mår bra?

Detta förklarar sättet som regeringen styrt på. De snabba remissrundorna på de stora förändringarna som regeringen haft kring t ex sjukförsäkring och arbetsmarknadsförsäkring. Dessutom har de inte brytt sig ett dugg om remissvaren. Det finns helt klart en linje.

Martin skriver också om detta och understryker NetRoots betydelse för att granska regeringen. Peter är också redan ute i ämnet. HBT-Sossen firar NetRoots fyra år.

SW

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Titta gärna på intressanta bloggar genom NetRoots, S-BUZZ, RödGröna bloggen och Politiometern

Katastrofalt ras! Eller stabil placering?

Den fjärde maj hade jag placering 161 hos Politiometern idag har jag halkat ner till plats nummer 189.

Helt ofattbart, men det är priset som man får betala genom att befinna sig i mediaskugga och i land med "seg" uppkoppling.

Jag jämför mig dock med Håkan Larssons Republikens Röst som den 4 maj hade placering nr 258 idag har han plats 306.


Detta är tyvärr ingen tröst... men om vi tittar på Knufflistan så har jag inte backat många steg (men dock backat) från 99 plats till 102 placering.


Katastrof, ofattbart, förlorare och liknande epitet går självklart att använda, men samtidigt går det också att säga att placeringen egentligen är ganska stabil...! Jag får väl välja, beroende på vilket humör jag är på.

Jag kan dock trösta mig med att jag klättrat någon placering bland s-bloggar som har störst inflytande enligt Politometern, från plats 51 till 48. Av detta går tror jag att dra en annan slutsats, aktiviteten har ökat bland bloggar med annan beteckning än (s)... Kul!

När det gäller flest antal inlägg bland (s) bloggar så ligger jag på 19 plats (det baseras på de senaste 3 månaderna). Här har jag klättrat men vet inte riktigt säkert från vilken placering...

... sånt här har självklart ingen annan betydelse än att ökar förutsättningarna för att bli trött och somna innan klockan ringer.

Tidigare skrivet av mig:
Jag är ingen bekräftelse torsk...!
Ett pinnhål upp
Lite glädje från Politometern
Lite tråkigt med Politometern
Och nu lite navelskåderi

SW

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Titta gärna på intressanta bloggar genom NetRoots, S-BUZZ, RödGröna bloggen och Politiometern

måndag 17 maj 2010

Behövs Centerpartiet?

Den viktigaste frågan är jobben. Jag tycker därför att det känns riktigt att vi diskuterar jobben och att regeringen får stå till svars för den politik som har en ökad arbetslöshet och en ungdomsarbetslöshet på höga nivåer. Detta har jag ständigt återkommit till.

Men för att återhämta mig från några dagars "seg"uppkoppling så måste jag gå igenom det som skrivits om Centerpartiet har något berättigande.

Frågan ställdes på sin spets i Agenda. Programmet gav en tydlig bild av ett Centerparti med noll sjukdomsinsikt menar Krassman.

Martin skriver bl a om att företagarna inte ser det företagarvänliga i Centerpartiet. Om detta har Röda Berget också skrivit Han funderar också över om Maud verkligen menar allvar.


SVT om satsningar på företagare som inte gick hem.

Johan Mitt i Steget beskriver Centerns dilemma.

En bra analys av de senaste opinionsmätningarna gör Per som konstaterar att egentligen har ganska lite hänt. Roger jämför med den märkliga opinionsundersökningen som gav de borgerliga partierna majoritet. Katarina skriver också om opiniosmätningen.

Mats Knutsson menar att de småpartierna kommer att avgöra en skakig valrörelse. Centerns kräftgång analyseras.

Röda Berget undrar om Centerns är borgerlighetens svagaste länk. Detta med anledning av nya opionionsmätningar. Peter funderar om mätningarna tyder på RödGrön styrka eller är Reinfeldts brist på självkritik.

Raymond glädjs åt Centerns opinionsökning och vill att Centern för fram sina egna uppfattningar.

Jag tror att Raymond har rätt. Centerns stora problem är dess hattande och otydlighet. Alliansfritt har gjort en sammanställning av Centerns stora kluvenhet, dubbelhet eller är det taktik? Läs den gärna.

Det ökade inslaget av pajaskonster tror jag inte heller ökar Centerns attraktionskraft. Alexandra jämför Centerns ungdomsförbund med Cirkus Cirkör. Det handlar om den märkliga kampanj som ungdomsförbundet dragit igång och som Sjölander gjort en förträfflig analys och genomgång av. Jag konstaterar att desto mer som de skriver desto mer får Sjölander rätt. Rogeroch Eva och Fredrik och Calle har också kommenterat.

Erik undrar vad de har rökt. Peter Högberg undrar om botten är nådd.

Tyvärr Peter, jag tror inte det...

SW

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Titta gärna på intressanta bloggar genom NetRoots, S-BUZZ, RödGröna bloggen och Politiometern

En av rockens största hjältar har gått ur tiden!

Ronnie James Dio blev 67 år gammal. Han avled efter en kort tids kamp mot cancer.

Ronnie James Dio var en legend redan som sångare i Rainbow. Då skapade några av hårdrockens största classiker som t ex "The man on the silver mountain" och "Long live rock´n roll". Det var som sångare i Rainbow jag upptäckte honom, men tyvärr fick jag aldrig se honom i den konstellationen.

Dio var också den avgörande komponenten bakom, i mitt tycke, hårdrockens genomtidernas bästa album: Heaven and Hell. d v s Black Sabbath med Dio som sångare.

Det var först när Dio släppt sin första egna skiva “Holy diver” som jag fick möjligheten att se honom. (En liten passus att detta gjorde jag med nuvarande förbundsordförande i ABF Karl-Petter Thorwaldsson, dock tror jag inte detta haft någon positiv påverkan på ABF). Därefter har jag lyckats se Dio honom två gånger i konstellationen "Heven and Hell".

Hans cancer har varit känd ett bra tag, dock har jag inte förstått allvaret eftersom jag har biljetter för att se Dio i sommar. En förlust jag kan bära jämfört med den förlust som hans nära och kära får gå igenom. Så här skriver hans fru Wendy på hans hemsida:
Today my heart is broken, Ronnie passed away at 7:45am 16th May. Many, many friends and family were able to say their private good-byes before he peacefully passed away. Ronnie knew how much he was loved by all. We so appreciate the love and support that you have all given us. Please give us a few days of privacy to deal with this terrible loss. Please know he loved you all and his music will live on forever.

- Wendy Dio


Må Dio vila i frid. Hans musikaliska gärning inom hårdrocken kommer att leva länge.

Erik och Kulturbloggen har självklart skrivit läsvärda inlägg. Andra som postat är Krassman och Alltid rött alltid rätt Karin

Ny media Aftonbladet, Expressen, DN, HD och SvD

SW

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Titta gärna på intressanta bloggar genom NetRoots, S-BUZZ och Politiometern

fredag 14 maj 2010

Dagar komma och dagar gå - tänk att äntligen en traktor få!

Jag har skrivit ett litet tag på min blogg, på facebook och twitter. I onsdagskväll skrev jag fem ord:
"Jag har köpt en traktor"
Det bara rasslade till så hade jag en 17 som gillar och 19 kommentarer på facebook, undantagna mina egna. Dessutom tre som via twitter vill kommentar mina fem ord.

Kommentarerna/frågorna handlar allt om anspelningar på PC, ev förändrade partisympatier till stora frågetecken och om jag bara var ute och shoppade... och den viktigaste frågan OM DEN ÄR RÖD.

Och visst är den röd, skåda nedan på underverket.


SW

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Titta gärna på intressanta bloggar genom NetRoots, S-BUZZ och Politiometern

torsdag 13 maj 2010

En postning som borde kommit iväg i morse...

Varför är nytt, förnyelse, nya lösningar alltid detsamma som minskat demokratiskt inflytande, ökad marknadfiering av mänskliga behov, ökad inflytande för kapitalet på arbetes bekostnad, minskad personal inom våra välfärdsverksamheter...?

Frågor som väcks när jag läser kulturbloggen som har frågan "Exakt vad är ny politik?". Anledningen är regeringsskiftet i Storbrittanien. Men den "nya" politiken slår allt för ofta mot de som inget har.

Röda Berget har en uppföljande postning om bl a nyspråket som används för att presentera ökade skillnader som något positivt.

Varför detta inte kom iväg imorse det vet jag inte...

SW

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Titta gärna på intressanta bloggar genom NetRoots, S-BUZZ och Politiometern

onsdag 12 maj 2010

En morgonfundering...


Gör din egen lergubbe.

En tanke som inte är vare sig särskilt ny eller unik men...

Vi har nu en regering som oavsett om det här högkonjunktur eller finanskris, oavsett vilket problemet är, om det är arbetslöshet, utanförskap eller barnfattigdom, har EN lösning och den heter sänkt skatt med ökade klyftor.

Jag har sagt det rätt många gånger sedan Reinfeldt blev statsminister att han gjort någonting historiskt i svensk politik. Han har "normaliserat" högerpolitiken i Sverige. Något som ingen av hans högerföregångare har lyckats med. En viktig del i det är att han förflyttat de tidigare mittenpartierna till höger.

Detta tar sig uttryck i att regeringen ser människor som inte jobbar - som är bidragstagare

Vi andra ser människor som har jobbat ett helt liv och som gått i pension. Vi andra ser människor som har råkat ut för olyckor och olyckshändelser. Även om inte regeringen lyckats flytta över kostnaderna i sjukförsäkringen till trafikförsäkringen så är inriktningen klar.

Vi andra ser människor som vill jobba, men som inte har rätt utbildning och kompetens. Vi ser möjligheter om vi hjälper till med utveckling och utbildning.

Vi andra ser människor som är sjuka och behöver rehabilitering. Vi förstår inte att människor kan bli utförsäkrade från sjukförsäkringen, d v s att människor står utan skydd vid sjukdom och olycksfall.

Där regeringen ser en minskad reservationslön och "lönsammare" arbeta ser vi ökade klyftor, ökad barnfattigdom och ökade social bidrag.

Ingen blir frisk för att den blir fattig.

Ökade klyftor ger inga jobb.

Resultatet är tydligt. Efter fyra år med ökade klyftor är de arbetslösa 100.000 fler - och sysselsättningen har sjunkit med 100.000. Utanförskapet har ökat med 70.000 människor under mandatperioden.
Regeringen har lämnat tydliga besked när det gäller klyftorna: Pensionärsskatten ska vara kvar. Stupstocken ska vara kvar. Och Aktivitetsförbudet för ungdomar på

Sverige är värd en ny färdriktning.

Därför kan dagens opinionsmätning skaka om, som Peter skriver om. Thomas skriver om de ökade klyftorna.

Annat som händer är att Mikael har skrivit om Storbrittaniens nya premiärminister. Anders väntar på att få sin debattartikel om Dexter och integriteten införd. Emil skriver om Folkpartiets uppenbara lögner som Katarina skriver mer om.

Katarina skrev också igår om befolkningsutvecklingen, visserligen positiv, men som föranleder, stort allvar från länet (Jämtlands län). Kalle Olsson, LT, skriver om fastighetsskatten.

SW

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Titta gärna på intressanta bloggar genom NetRoots, S-BUZZ och Politiometern

måndag 10 maj 2010

Vad händer bland några av de bloggar jag följer!

Vill börja att hälsa välkommen tillbaka till Mikael, som återupptagit bloggandet.

Scaber Nestor har en viktig postning om det mycket oproportionella straffen för räkningsslarv. Denna bestraffning är dagens motsvarighet till dåtidens lösdriveri lag.

Monica tycker inte att barnen ska komma i kläm bara för att Reinfeldt har skygglappar.

Martin skriver om vårdkrisen.

Alliansfritt skriver om att RFSL kritiserar KDs ministerposter.

Johan har nosat på och funderat över detta med kapitalismens återkommande kriser. Den nu pågående krisen är något som också Kalle Olsson LT också berör.

Aktuellt bland mina nära bloggare:
Mikael - Ännu en dramatisk vändning i Storbritannien..
Liss - Sverigedemokraterna, you know.
Nils - Att lova eller att lova att inte
Linn - Imorgon, imorgon
Anton - Usa som välfärdsstat - helt otänkbart?
Emil - Mitt älskade Östersund
Katarina - Grattis P-pillret 50 år
Anders - Debattartiklar och den tveksamma nyttan av hörselkåpor
Göran - Munkavle
Linnea - s(m)ut(c)igt,och osakli(kd).
Therese - 5 i topp med att bo i radhus

SW

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Titta gärna på intressanta bloggar genom NetRoots, S-BUZZ och Politiometern

I media skugga!

Det finns platser i Sverige som inte har vare sig internetkapacitet eller mobilnäts täckning. Samtidigt som de fasta telefonnätet börjar att avvecklas. Jag har i helgen varit i Jänsmässholmen med mina partikamrater. Där är det närmaste mediaskugga man kan komma - eller rättare sagt internetskugga.

Därför är det tur att alla NetRoots bloggare finns, så att jag snabbt blir uppdaterad på allt viktigt som hänt när jag nu är hemma.

Några av de viktiga inläggen som jag missat är
Peter Andersson om Alliansens valplattform som inte blev korrekturläst.
Erik Laakso som har en postning om att Avskaffa monarkin, befria folket och kungahuset
Alliansfritt är som vanligt mycket produktiv, men Centern försöker krypa ur det faktum att man beslutat att vilja ha högre bensinskatt är självklart lite kul.
Johan Westerholm har en lite mer personlig postning av en våldsvideo, som han tycker vi ska njuta av.

Tillsist har Roger Jönsson en bra genomgång av Agenda debatten, precis som t ex Krassman och Eva-Lena.

SW

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Titta gärna på intressanta bloggar genom NetRoots, S-BUZZ och Politiometern

lördag 8 maj 2010

En solig lördag morgon i maj!

Solen skiner in genomfönstret och reflekterar på datornsskärm så att det nästan inte går att skriva. Om mindre en timme så åker vi jag och mina partikamrater - till Jänsmässholmen för att under två dagar samla ihop oss och förbereda oss på detta århundrades tuffaste valrörelse.

Programmet är blandat med genomgång av valstrategin, politiken och metoderna. Vi kommer dessutom att handfast lägga upp en del av vår valrörelse.

Vare sig kommunen eller Sverige har råd med ett fortsatt borgerligt styre.

SW

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Titta gärna på intressanta bloggar genom NetRoots, S-BUZZ och Politiometern

fredag 7 maj 2010

... tankar vid sängkanten!

En lång dag. Klev upp kvart i fem för att skjutsa min nästa yngsta son till bussen som tog honom och hans klass på en resa till Stockholm. De hade ett lag i klassen som gått till final i pingis fyran.

På den vägen är det. Dagen har handlat mycket om valet. Träff med valledarna från de andra arbetarekommunerna och förberedelser inför morgondagens utbildning.

... och det händer så mycket som jag skulle vilja kommentera och skriva om.
Erik hade uppmärksammat den samordnade attacken mot fackföreningsrörelsen från ung centern.
Peter uppmärksammar att Alliansen gör ett utspel "valmanifest - light".
Martin tar nya tag i debatten om bidrag till städning hemma hos friska välbeställda människor.

Själv hade jag tydligen en debattartikel inne i ÖP igår. Den ska jag återkomma till med lite funderingar kring, eftersom den andra tidningen LT, inte vill publicera den.

Det får dock bli en annan dag.

Lyssnar dock till Johans ZZ Top klipp så här innan jag bestämmer för att lägga mig.

SW

Läs även andra bloggares åsikter om ,

Titta gärna på intressanta bloggar genom NetRoots, S-BUZZ och Politiometern

Spelar det någon roll att Drottningens far var nazist?

1976 förnekade Walther Sommarlath i en intervju att han varit nazist. 2002 avslöjades att detta var en lögn. I SvD gick det att läsa:
"Drottning Silvias pappa var nazist. Och Walther Sommerlath blev ganska tidigt medlem av det tyska nazistpartiet NSDAP. Inträdesdatum: 1 december 1934. Medlemsnummer: 3592030."
Hovet ville då inte kommentera det 11 åriga medlemskapet.

Jag tycker inte barn ska dömas över föräldrars handlingar. Frågan hade som jag ser det härmed kunna vara slut. Förutom spekulationener hur lämpligt det är att en statschef, även om ämbetet är ärvt, hade kunna gifta sig med Silvia. Alltså historien hade kunnat sluta där. Inte minst eftersom Walther Sommarlath avled 1990.

Därför blir den intervju som statschefens fru Silvia ger märklig och öppnar för spekulationer. Ca 29 minuter in i intervjun talar hon om sin pappa.


Vi ska komma ihåg att Silvia inte själv upplevt det hon berättar. Eftersom hon föddes 1943 och kriget tog slut 1945. Alltså berättar hon sådant som andra har berättat för henne. Men det är uppenbart tillrättalagt för att förminska betydelsen av Walther Sommarlath medlemskap Nazispartiet.

Det är vikitigt att komma ihåg att han gick med i Nazistpartiets utlandsavdelning redan 1934. Silvia beskriver det som en nationellhandling, men det fanns gott om andra alternativ om handlingen enbart var "nationalistisk". Detta rimmar dessutom illa med den andra uppfattningen som Silvia försöke bibringa oss att det fanns rädsla inblandad.

Jag ifrågasätter inte den rädsla och skräck som nazismen spred, men det stämmer inte som orsak till Walther Somarlaths medlemskap i utrikesavdelningen 1934.

Jag vill inte döma Silvia för hennes fars handlingar. Däremot blir frågan varför Sveriges statschefs fru offentligt förringar dessa handlingar?

Länk för dig som vill bli medlem i Republikanska Föreningen.

Tidigare bloggat om monarkins avskaffande.
En viktig utfrågning inför avlandet av en ny statschef
Inför stundande bröllopp
Vad är nyttan att gå på en kunglig mottagning?
Allt fler vill avskaffa monarkin - förtroendet för kungahuset rasar
Inför avlandet av en ny statschef
Ska verkligen ledande kommunpolitiker åka och fjäska?
Hur bli medlem i Republikanska Föreningen?
Monarkins svagaste period är nu!
Republikanska Föreningen utvecklar sig
Att komma ut ur garderoben i ett rojalistiskt parti

SW

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Titta gärna på intressanta bloggar genom NetRoots, S-BUZZ och Politiometern

På med glasögonen som låter Hela Sverige leva

Igår presenterades en regionalpolitiskt punktprogram. Detta skedde nästan samtidigt som Maud Olofsson öppnade landsbygdsriksdagen. Där fanns inget nytt, inga satsningar på landsbygden.

I Östersund presenterades punkterna av mig och AnnaCaren Sätherberg. Det viktigaste med punkterna är att de regionala politiska glasögonen finns på när statliga beslut fattas. Det betyder att vad som händer med förutsättningarna i landets alla delar måste vägas in när förändringar sker i statlig och offentlig verksamhet.

Media om detta:
LT har skrivit om programmet.
Nyheterna Radio Jämtland har tagit upp presentationen.
Svt Play har ett litet klipp upplagt.
Västerbottens Folkblad skriver och dess ledare

Här nedan finns de 15 punkterna.

1. Ansvar för regionalpolitiken
Regeringen har det avgörande ansvaret för en fungerande regionalpolitik.
Regeringskansliet ska arbeta så att varje strategiskt viktigt beslut vägs av mot dess regionalpolitiska effekt. Tanken bakom principen om ”hela Sverige ska leva” ska genomsyra regeringens arbete. En särskild samordnande funktion behövs för detta.

2. Styrning
Statliga bolag ,verk- och myndigheter ska i relevanta fall via regleringsbrev och ägardirektiv ges tydliga signaler om deras ansvar för att stärka och bidra till den regionala utvecklingskraften.

3. Grundläggande service
Staten måste via ett samhällskontrakt garantera tillgången till en grundläggande service när det gäller post, tele, el, IT och annan basal infrastruktur i hela landet.
En möjlig utveckling är att varje kommun ska ha minst ett statligt servicekontor som representerar myndigheter som arbetsförmedling, försäkringskassa, skatteverk och polis.

4. Högskolor och universitet
Samtliga högskolor och universitet ska ha ett uttalat ansvar för att vara en aktiv partner i den egna regionens utveckling. Samverkan med kommunerna och det lokala näringslivet är särskilt viktig för dess genomförande i praktiken.

5. Branschprogram
Branschprogram för strategiska näringar ska upprättas. Samarbetet mellan viktiga näringar och samhället måste fördjupas. Att bidra till höjd kvalitet och nya produkter inom landets basnäringar är av stor regionalpolitisk betydelse. Inom turist- och besöksnäringen görs en särskild framtidssatsning i syfte att kraftigt expandera näringen.

6. Bredbandsstrategi
En väl sammanhållen nationell bredbandsstrategi krävs för hela landet.
Särskilt viktigt är att skapa högre överföringskapacitet och likvärdiga förutsättningar i hela landet. Ett särskilt bredbandsstöd kan behövas. Målet är att Sverige ska ha en IT-infrastruktur i världsklass och att den är utbyggd i alla regioner i landet.

7. Ökat regionalt ansvar
Stöd krävs för ett ökat regionalt ansvarstagande. Innebär bättre förutsättningar för lokal kommersiell service, näringslivsutveckling, riskkapitalförsörjning och arbete med olika slag av infrastrukturinvesteringar. Regionerna ges här ett ökat ansvar.

8. Landsbygdsutveckling
Ett tydligt stöd till lokalt arbete med landsbygds- och byautveckling, kombinationssysselsättning, lokala initiativ till föreningsdrift, kooperation och socialt företagande bör övervägas. Här är EU:s olika strukturfonder – ett effektivt instrument.

9. Avregleringar vs Regionalpolitik
En omfattande översyn och granskning i närtid krävs nu – efter de senaste årens negativa erfarenheter - av olika avregleringars effekter utifrån ett regionalpolitiskt och konsumentpolitiskt perspektiv.
Genomförda avregleringar kan behöva omregleras eller annan lämplig åtgärd som en konsekvens av detta översyns- och granskningsarbete.

10. Solidarisk skatteutjämning
Vi ska upprätthålla och utveckla en solidarisk skatteutjämning. Garantera en väl fungerande kommunal service i hela landet.

11. Storstäderna
Storstäderna utgör en viktig motor för tillväxt och utveckling.
En särskild storstadsstrategi behöver tas fram. Hantera storstädernas speciella möjligheter och problem. Problematiken med segregationen som låser fast människor i arbetslöshet och skapar murar mellan rika och fattiga, svenskar och invandrare samt friska och sjuka uppmärksammas särskilt.

12. Bostadsbyggande
En offensiv strategi med investeringsstöd krävs för ökade investeringar i bostadsbyggande. Klimatsmarta miljöinvesteringar krävs också för genomförandet av en återupprättad och offensiv regionalpolitik i hela landet.

13. Jämställdhet
Politiken för regional utveckling ska även ha som ett viktigt övergripande syfte att utjämna skillnaderna:ekonomiskt, socialt, kulturellt, Mellan män och kvinnor.

14. Framtidens sjukvård
Stödja en utveckling mot bärkraftiga regioner som klarar en likvärdig service till medborgarna. Framtidens sjukvård kan därmed ges en starkare bas för utveckling.

15. Infrastruktursatsningar
Infrastruktursatsningar inom väg, järnväg och flyg genomförs med utgångspunkt från att transportslagen kompletterar varandra. Det är nödvändigt för att leva upp till ambitionen att ”hela Sverige ska leva”.

Här finns hela programmet.

SW

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Titta gärna på intressanta bloggar genom NetRoots, S-BUZZ och Politiometern

torsdag 6 maj 2010

En viktig utfrågning inför avlandet av en ny statschef!

Erik Laakso skriver idag
Jag har via kontakter som vill vara anonyma kommit över följande förhörsutskrift av ett förhör av Herr Daniel Westling med anledning av att han står i begrepp att gifta sig med kronprinsessan Victoria. Förhörsledare är Talmannen (Här förkortad T), utfrågare är Kungen (K) och Statsministern (S).
Läs den mycket spännande utfrågningen som finns hos Erik. Någon som vare sig republikaner eller royalister ska missa.

Länk för dig som vill bli medlem i Republikanska Föreningen.

Tidigare bloggat om monarkins avskaffande.
Inför stundande bröllopp
Vad är nyttan att gå på en kunglig mottagning?
Allt fler vill avskaffa monarkin - förtroendet för kungahuset rasar
Inför avlandet av en ny statschef

Ska verkligen ledande kommunpolitiker åka och fjäska?
Hur bli medlem i Republikanska Föreningen?
Monarkins svagaste period är nu!
Republikanska Föreningen utvecklar sig
Att komma ut ur garderoben i ett rojalistiskt parti



SW

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Titta gärna på intressanta bloggar genom NetRoots, S-BUZZ och Politiometern

Vad är sanningen bakom opinionsiffrorna!


Opinionssiffror är mätningar och inte valresultat. Idag presenterade Expressen dystra siffror för de RödGröna partierna. Och rubrikerna ser inte ut så om det vore omvänt...

Men det intressanta är vad som döljer sig bakom dessa siffror. Hur pålitliga är de? Makthavare.se har tittat på detta. Det är rekommenderad läsning för den som vill få en annan bild än Expressens rubrik.

Martin Moberg har skrivit om opinionsmätningen
Peter Andersson ger kommentarer.
Krassman skriver om När hoppet ställs till Demoskop
Kulturbloggen menar att Demoskop undergräver förtroendet för opinionsmätningar

SW

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Titta gärna på intressanta bloggar genom NetRoots, S-BUZZ och Politiometern

Varför diskutera blockpolitikens framtid just nu?

Inför förra valet formerades de borgerliga partierna i en Allians för att gripa makten i riksdagsvalet 2006. Denna strategi var framgångsrik eftersom den tyvärr lyckades. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet gick till val som egna partier, trots att de hade samarbetat i nästan 12 år när det gäller att lägga budgetar. Det fanns då en diskussion där Vänsterpartiet och Miljöpartiet före valet sa att de vill vara med i regeringen om det blev en RödGrön majoritet i riksdagen. De RödGröna partierna menade att det ändå måste vara väljarna genom att lägga sina röster som avgör hur politiken ska formas.

Alliansen spelade ut sin enighet som ett av de kraftfullaste korten inför valet 2006. Men Alliansen stod för något mer. Runt om i landet pressades, kanske framförallt Centerpartiet, att lämna kommunala samarbeten med Socialdemokraterna.

Det finns självklart en genomtänkt strategi bakom detta. Där min gissning är att ambitionen är att uppnå färre borgerliga partier.

Då kliver Niklas Ekdal i DN in på scenen och skriver:
Bryt upp blockpolitiken! Socialdemokraternas och Moderaternas demonisering av varandra kommer att leda till röstskolk och ökat politikerförakt. Blockpolitiken har aldrig varit mer förljugen och destruktiv än nu.
Uttalandet sker självklart inte i något politiskt vacum. Utan det sker i ett opinionsläge där de progressiva partierna har formerat sig i ett motsvarande samarbete och skepnad som Alliansen och har fått ett övertag dels i den opinionen och dels över den politiska dagordningen. Därför tillåter jag mig att vara något skeptisk till motiven mot alla som rusar och hyllar Ekdals uttalanden.

Niklas Ekdal tar upp fyra skäl till att bryta upp blockpolitiken
1). De sociala klyftorna växer så det knakar.
2). Den upptrissade retoriken mellan Socialdemokraterna och Moderaterna
3). Sverigedemokraterna kan bli tungan på vågen i riksdagen
4). Polariseringen mellan de två blocken gör att våra största samhällsfrågor sopas under mattan.

Den första punkten har jag ingen invändning mot. Detta är en av de stora utmaningarna vi har. Därför är också valet av färdriktning för Sverige viktig. Jag skulle vilja påstå att punkt 2 hänger samman med att de sociala klyftorna växer. Eftersom varje gradsskillnad i om man ökar eller minskar skillnaderna då spelar roll.

Johan Westerholm skriver om hur Fredrik Reinfeldt i Västerås 209 lugnade sina egna otåliga partivänner vid arbetsstämman med orden:
”Riktningen ligger fast som förut, det är mer en fråga om tid”
Jag menar att bakom den upptrissade retoriken finns i högsta grad en påtaglig skillnad i vilken riktning Sverige ska gå. Den som seglar vet att en grads skillnad, under en seglats, kan betyda mycket stora skillnader på var man hamnar.

Det finns också två standardinvändningar som främst media sprider:
1) Det är inga skillnader mellan de politiska partierna/alternativen
2) Det är bara käbbel, stor polarisering, kan ni inte samarbeta istället.
Ibland lyckas man kritisera partierna från båda håll samtidigt, vilket jag tycker Nicklas Ekdal lyckas med mycket väl.

Benny Lindholm har en del poänger och menar att problemet är att blocken debatterar som två partier. Inlägget är på många sätt läsvärt ur flera aspekter bland annat vad de små fd mittenpartierna fått ge upp i Alliansens namn.

Det är flera centerpartister som uttrycker sympati kring Nicklas Ekdals tes om att bryta upp blockpolitiken. Raymond, som jag känner som en klok, sansad och resonabel centerpartist, har skrivit ett inlägg som jag noga har läst. Jag delar hans uppfattning om att det finns flera stora viktiga frågor som självklart tjänar på långsiktighet och uppgörelse över blockgränserna. Något som jag också har hört hans partikollega Håkan Larsson både säga och skriva många gånger om.

Tyvärr, så har inte Centerpartiet den gångna mandatperioden gjort sig känd för den typen av långsiktiga blocköverskridanden överenskommelser. Tvärtom. (Jag kan dessutom inte låta bli att påpeka att Centerpartiet är det parti som hårdast utmanat arbetarrörelsen vad gäller arbetsrätt och kollektivavtal.) Jag tolkar därför denna typ av uttryck från viktiga centerpartister mer som ett sätt att bädda för en förändrad hållning i Centerpartiet när ni måste lämna regeringsmakten i höst.

Tomas har viktiga funderingar kring artikeln.
Kjell-Olof Feldt tycker politiker är fega och tycker att partierna närmar sig i den praktiska politiken.

Tycker då jag att blockpolitiken som idé är bra. Svaret är nej. Men samarbete bygger på ömsesidighet, oavsett om det sker "inom" eller "över" block. Det handlar inte om att en part ska lägga sig på rygg och visa strupen.

Raymond har därför alldeles rätt i att diskussionen är nödvändig.
"Men den kan inte bli framgångsrik så här nära inpå en intensiv valrörelse. Partierna och "allianserna/koalitionerna"är ju redan formerade. Politiken fastlagd i stora drag. Valsedlarnas utformning och därmed "profil" fastställda."
Jag ser fram emot en sådan diskussion. Men skörden av förra valets sådd kommer nog tyvärr att ligga kvar ett bra tag framöver i våra lador. Personligen tror jag att en och annan, framförallt kommunaltaktiva centerpartister, ångrar detta.


Peter har som vanligt kloka och läsvärda tankar.

För övrigt tipsar jag om Dagens Arena chefredaktör Nisha Besara gör en analys som många bloggare varit inne på de senaste dagarna - Alliansskeppet sjunker.

SW

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Titta gärna på intressanta bloggar genom NetRoots, S-BUZZ och Politiometern