tisdag 24 augusti 2010

Hur mycket välfärd ska skattesänkningarna få kosta?

Den borgerliga regeringen har genomfört skattesänkningar på 100 miljarder kronor. Nu finns förslag på lika mycket till i skattesänkningar under nästa mandatperiod. Det motsvarar uppemot var tionde anställd i välfärden.

Samtidigt säger många, inte minst de borgerliga företrädarna, tillsammans med statsvetare och journalister att det inte är någon skillnad på politiken.

Nog tycker jag att det är skillnad på förslag som tar bort var tionde anställd, människor som jobbar som lärare i skolan, undersköterska i vården eller som förskollärare i barnomsorgen. Skillnaden ligger i storlek på barngrupperna i barnomsorgen, men även på möjligheten att ge människor som är utan jobb möjlighet att ställa om sig till den kompetens som företagen behöver.

Efter den 19 september finns ingen ångervecka. Då väljer vi väg fortsatt ökade klyftor eller mer pengar som investeras i fler lärare, kortare köer i sjukvården och bättre kvalitet i äldreomsorgen.

Det finns en större vision än sänkta skatter

Trygghet i förändringen eller förändring av trygghet. skriver Johan Westerhom när han recenserar en rapport från Arbetarrörelsens Tankesmedja med titeln "Går verkligen Reinfeldt i Erlanders fotspår?

Martin Moberg skriver Av var och en efter förmåga åt var och en efter behov. En devis som uttrycker den socialdemokratiska rättvise tanken.
Martin skriver också om vad pensionärer vill ha.

Det går också läsa Staffan Lindström Jämlikhetsandet om Vem tjänar på politiken - hur räknar människan?

SW

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Titta gärna på intressanta bloggar genom NetRoots, S-BUZZ, RödGröna bloggen och Politiometern

1 kommentar:

Unknown sa...

Det finns inga gemensamma förslag på sänkningar av skatten med 100 miljarder. Om vi skulle använda samma logik som ni försöker med så kommer ni höja skatten med över 150 miljarder kronor.