torsdag 26 augusti 2010

Manifest för fortsatt massarbetslöshet

Det är bara mer av samma och samma är massarbetslöshet.

Johan Westerholm tycker att manifestet mer är att betrakta som en önskelista och att det blir tydligt när den vanligaste frasen är "reformambitioner som kommer att genomföras i den takt överskott kan säkras". Han tar också upp statsministerns mantra om att det skapats fler jobb - vilket det inte har. Något som dessutom inte ens SvD håller med om i sin faktakontroll.
Alliansen går till val på fortsatt politik och fortsatt retorik. Klyftorna mellan skatt på inkomst och skatt på pension kommer att bestå. Alliansen har ett antal drömmar som de dokumenterat, drömmar som kompletteras med skruvade verklighetsbeskrivningar som har väldigt lite med sak utfallet att göra. Jag skulle faktiskt nu kunna kalla det lögner (men gör det inte)n där Alliansen inte vill eller kan ta till sig verkligheten som den faktiskt är.

Det är inte utan att jag tycker att det vi sett idag är ett försök till en svensk politisk komedi. Men de pensionärer och de arbetslösa ungdomarna som är högst verkliga har nog svårt att hålla sig för skratt.
Krassman puffar för Alliansfritts presentation Alliansens valmanifest för dummis. Något som jag också har gjort.


Går det att få studenternas röster genom att ge dem högre skulder? frågar Kulturbloggen och skriver bl a:
Vi behöver satsa mer på vård, skola, omsorg och kultur. Det ger också fler jobb och mer skatteintäkter åt samhället. Det är viktigare än skattesänkningar, för det ökar samhällets resurser - och då kan vi på sikt sänka skatterna kanske.
Annika Crutzers analys av Alliansens manifest. Hon säger:
Det finns dock anledning att rikta kritik mot att valmanifestet duckar för mer genomgripande åtgärder när det gäller skattesystemet menar Annika Creutzer.
- Man kommer med en massa små detaljförändringar som gör skattesystemet till ett ännu större lapptäcke. Det blir ännu snårigare och gynnar dem som är väl insatta men knappast den breda massan.
Peter Högberg konstaterar att manifestet är Tunt, men skatter sänks och inget för unga.... Han skriver bl a
När det på området att bekämpa synvillan ungdomsarbetslösheten är det så tunt att en måndagsexemplaret av Vimmerby Tidning är som bibeln.
Martin Moberg skriver Skattesänkningar, skattesänkningar, skattesänkningar... Martin gör en intressant jämförelse av vad som satsas på sänkta skatter och vad de borgerliga vill lägga på välfärden:
Fast det är egentligen en väldigt skruvad och udda önskelista eller vad sägs om; fyra gånger mer satsas på skattesänkningar än på välfärden bland annat skola, vård och omsorg. I kronor är det ynka 3,6 miljarder som går till ”utbildning, hälso- och sjukvård och äldre” medan det fläskas på med 15 miljarder i sänkta inkomstskatter.
Martin gör ett viktigt påpekande att
utöver de 25 miljarder de nämner skarpt i tabell. Citat från manifest s. 10:

”Om ytterligare ekonomiskt utrymme uppstår är det motiverat att genomföra ytterligare lättnader för att stärka tillväxten. Det gäller bl.a. bolagsskatten, arbetsgivaravgifter, värnskatten, riskkapitalavdrag, FoU-avdrag och expertskatt”.
Någon siffra nämns självklart inte i manifestet.

LO och Vanja Lundby-Wedin konstaterar att det inte är ett manifest för jobb. Utan att Regeringen prioriterar skattesänkningar före jobb och välfärd.m
– Det här är allting annat än ett jobbmanifest. Regeringen har gett upp jobbpolitiken och förlitar sig helt på konjunkturen. Det är djupt olyckligt och det ökar risken för att långtidsarbetslösheten biter sig fast, säger LOs ordförande Wanja Lundby-Wedin i en kommentar till det valmanifest regeringen idag presenterat.

– Regeringens prioritering är tydlig. Fortsatta skattesänkningar går före fler jobb och satsningar på välfärden. Det utrymme som finns i våra starka statsfinanser måste under de kommande åren användas för att sänka arbetslösheten och öka sysselsättningen. Den stora ambitionen vid en borgerlig valseger är fortsatta skattesänkningar, som framförallt går till dem med redan god ekonomi. Regeringspartiernas stora vallöfte är därmed att öka klyftorna i Sverige, säger Wanja Lundby-Wedin.
SSU:s Jytte Guteland undrar varför inte arbetslinjen gäller ungdomar?

En önskelista för de som redan har allt skriver Jämlikhetsanden
Nu vet vi att ca 24000 välfärdsarbetare har försvunnit under de senaste 4 åren, om borgarna får fortsätta med sina skattesänkningar som enligt Riksdagens utredningstjänst blir ca. 100 miljarder till, (eller om vi når den av Reinfeldt önskade genomsnittliga europeiska nivån vilket betyder skattesänkningar på 240 miljarder, mer än all sjukvård i Sverige), så det kommer att bli många arbetslösa kommunalare och kommuntjänstemän ute i vårt avlånga land.
Tja mina tidiga kommentarer står fast Det borgerliga erbjudandet är fortsatt massarbetslöshet

Utifrån detta så är inte HBT-Sossens avslöjande
Miljonärerna röstar på moderaterna något som går att betrakta som en nyhet.

Annat: DN och SvD och Aftonbladet och Expressen

Här finns Alliansens manifest i pdf

SW

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Titta gärna på intressanta bloggar genom NetRoots, S-BUZZ, RödGröna bloggen och Politiometern

Inga kommentarer: