tisdag 24 augusti 2010

Borgerligheten struntar i arbetslösheten och välfärden

Sänkta skatter istället för jobb inom välfärden. 25 000 jobb har försvunnit för hemtjänstpersonal, undersköterskor och lärare. Arbetslösheten ligger på rekordnivåer.

Vi Socialdemokrater har föreslagit tidigareläggande av investeringar - vägar och järnvägar, och vi föreslog satsningar på att klimatrenovera (isolera, byta fönster, osv) miljonprogramme. Tydliga jobbskapande åtgärder. I Östersund finns ett nytt fängelse färdigprojekterat ett viktigt bygge i ett område som tappat flera tusen jobb. Men nej då - skattesänkningar går före våra gemensamma behov.

Istället proklamerar meterologen Borg att arbetslösheten kommer att ligga på 8 procent kommande år. Däremot har han inga förslag att göra något åt detta tvärtom så accepterar den borgerliga regeringen den höga arbetslösheten.

Sverige har klarat krisen sämre än andra länder. Detta är faktum oavsett hur mycket borgerligheten än ljuger svenska folket rakt upp i ansiktet. Läs mer hos Stefan Carlen och Sjölander och Helen och Monica.

Konsekvens är bl a över 30% arbetslöshet bland våra ungdomar. Sex månader måste en ung människa vänta innan insatser görs för att komma ut i arbetslivet. Vuxenutbildningen har skurits ned under mandatperioden. Följden blir att företagen inte hittar inte personal med rätt utbildning. Dörren för omställningen för den som är utan jobb är stängd.

Moa skriver så här
"Ungdomsarbetslösheten beror på att det inte finns tillräckligt många jobb eller att ungdomarna inte har en tillräcklig utbildning för att söka dem jobb som finns. Inte på för höga ingångslöner för ungdomar eller för få arbetsförmedlingar. Därför vill vi satsa på utbildningsplatser, ge förutsättningar till fler jobb och praktikplatser. Vi vill dessutom slopa arbetsgivaravgiften helt vid anställning av en arbetslös ungdom. Det skapar jobb och anställningar."


Katarina konstaterar kort och gott att det handlar om valfläsk. Under mandatperioden har sänkta skatter med 100 miljarder skett på välfärdens bekostnad. Nu låtsas de som om de bryr sig om behoven inom vård, skola och omsorg. Det är självklart inte trovärdigt.

HBT-Sossen skriver om skrutten som blir kvar om inte välfärdens frukt finns kvar. Martin Moberg skriver om Reinfelds lögn.

Martin Nilsson känner sig lite konspiratorisk när han tycker att borgerligheten går till val på förslag som de under perioden röstat emot. Det är som Johan Sjölander skriver den borgerliga regeringen seglar under falsk vänsterflagg.

Det handlar om skatteval eller välfärdsval, skriver Peter

Välfärdslinjen för jobb vinner långsamt gehör på bekostnad av de borgerliga partiernas sänkta skatter med uppsägningar av anställda i välfärden och ökade klyftor och arbetslöshet. Det är en viktig notering i ytterligare en opinionsmätning som Peter Högberg gör.

Röda Berget har skrivit ett försvarstal för riktiga clowner istället för politikens pajaser. Ett mycket tänkvärt inlägg.

SW

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Titta gärna på intressanta bloggar genom NetRoots, S-BUZZ, RödGröna bloggen och Politiometern

1 kommentar:

Jobbgrillen sa...

Ja ungdomsarbetslösheten är utan tvekan ett enormt problem. Kolla in jobbgrillen.se för att se när politiker som Luciano astudillo ocg Tomas Tobé grillas om vad dom vill göra åt det!