tisdag 31 augusti 2010

70.000 fler i utanförskap

Den borgerliga regeringe har redan från början efter valet 2006 försökt att komma undan begreppet utanförskap. Definitioner har ändrats och raderats från hemsidor med syftet att de ska kunna redovisa att "utanförskapet" minskar. I valet 2006 var måttet tydligt på hur utanförskapet skulle mätas. Man använde en modell som kallas ”bred arbetslöshet”.

Modellen fanns på moderaternas hemsida (borttagen av någon märklig anledning). Enligt denna definition så har utanförskapet ökat med 70 000 personer.

Begreppet utanförskap var jag kritisk till från början. Beskrevs också i tidskriften Ekonomisk debatt (2006:1).Beräknad på det sättet som de borgerliga partierna gjorde inför valet 2006 så är det idag 70 000 fler i utanförskap.

Det blev alltså tvärtom.

Utanförskapet har ökat med 70.000.

Moderaterna och regeringen har efter valet hittat på nya modeller för att beräkna utanförskapet - eftersom den ursprungliga modellen visar att regeringen misslyckats.

Men regerignens insatser ska naturligtvis mätas utifrån det mål man satte upp i valrörelsen - och då är resultatet tydligt: Utanförskapet har ökat - med 70 000

Alliansfritt har skrivit en hel del om detta. Här är ett axplock av länkar:
Utanförskapet har inte minskat
Regeringen vill använda SCB till att sprida propaganda
Raderade texter om utanförskap hittade
Utanförskapets utanförskap
Hur det har gått för regeringen ska tydligen ...
Utanförskap: nytt sätt att räkna
Utanförskap

Annat som det skriv om:
Kulturbloggen konstaterar att Björklunds politik gör barnen mindre smarta – och han ljög om utförsäkringarna i SVT
Anders skriver om liberalen som får ståfräs av IPRED och FRA
LT skriver om Plus och minus - arbetslösheten och att möta den med åtgärder.
LT skriver också om Mona Sahlins besök i länet en sammanfattning från bloggandet om hennes besök finns här.
Gårdagens trams av Martin Moberg

SW

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Titta gärna på intressanta bloggar genom NetRoots, S-BUZZ, RödGröna bloggen och Politiometern

2 kommentarer:

Anders Nilsson sa...

Jag tyckte att moderaternas räknesätt vad gäller arbetslösheten 2006 var fel och det tycker jag fortfarande. Den EU-normerade statistisken som baseras på ålderspannet 15-74 år är fel tänkt. Vi har allmän skolplikt i det här landet och det innebär att ungdomar går i skolan till de är 16, varför då en årskull skall räknas in i statistiken över arbetslösa är obvegripligt, likaså varför heltidsstuderande på gymnasium,högskola och univesitet också skall räknas dit är obegripligt. Vi har dessutom en allmän pension vid 65 år så varför 9 årskullar över det ska räknas som arbetslösa blir märkligt. Sanningen att säga är väl att EU´s statistik speglar sysselsättninggraden, dvs hur månsga som med mindre eller större insats skulle kunna bidra till BNP.

Så om moderaterna har lämnat det räknesättet så är det bra, för det ansluter till det som vi socialdemokrater sa 2006.

Stefan Wikén sa...

Helt riktigt. Däremot ska självklart de mål som moderaterna och de andra borgerliga partierna satte upp mätas med hur dessa mål sattes upp. Därför är det intressant att jämföra.Och de har misslyckats.

Självklart har inte Socialdemokraterna utgått från en sådant "flummigt" begrepp som utanförskap när vi sätter upp våra mål.

Så jag hoppas att vi efter denna valrörelse kan lämna begreppet "utanförskap" i historiens skräpkorg.

Men det är klart det handlar lite om vem som styr Sverige den 20 september.